image

Hackers verstoppen malware in PDF-bestand

dinsdag 13 april 2010, 10:15 door Redactie, 8 reacties

De mogelijkheid om uitvoerbare bestanden in PDF-bestanden te verstoppen, wordt inmiddels actief gebruikt voor het infecteren van systemen. De Belgische beveiligingsonderzoeker Didier Stevens kwam op dertig maart met de onthulling dat het inbedden van uitvoerbare bestanden kinderspel is. Adobe Reader toont in dit geval een waarschuwing, maar een deel daarvan kan de aanvaller manipuleren. In het geval van Foxit Reader verscheen er geen enkele melding en werd het ingebedde bestand gewoon uitgevoerd. Inmiddels is er een patch voor Foxit Reader verschenen die nu ook een waarschuwing laat zien.

En dat is nodig, want de Britse virusbestrijder Sophos heeft het eerste kwaadaardige PDF-bestand ontdekt dat deze tactiek toepast. Volgens de tekst die onder de waarschuwing van Adobe Reader staat, is het bestand beschadigd en kan de gebruiker die repareren door "Open" te kiezen. Wie het bestand toch opent, installeert meteen een Trojaans paard. Het gaat in dit geval om het bestand ActiveX.exe in de system32 directory van Windows.

Patch
Beveiligingsexpert Jeremy Conway vraagt zich af of het kwaadaardige PDF-bestand andere PDF-bestanden kan aanpassen. Conway ontwikkelde eerder een 'PDF-worm' die schone PDF-bestanden infecteert. Volgens Conway brengt Adobe morgen een patch voor de Launch action uit, die het uitvoeren van ingebedde bestanden mogelijk maakt. De expert denkt niet dat deze patch het probleem met het infecteren van andere PDF-bestanden oplost. Toch lijkt de update er niet te komen, aangezien Adobe's Brad Arkin inmiddels heeft bevestigd dat de update van morgen Steven's aanval niet verhelpt.

Mickey Boodaei van beveiligingsbedrijf Trusteer is niet verbaasd dat aanvallers de tactiek van Stevens gebruiken. "De informatie van Didier is erg duidelijk, erg eenvoudig te reproduceren en de aanval lijkt erg effectief."

Reacties (8)
13-04-2010, 10:59 door Above
Patches zijn altijd te laat want het kwaad is al geschied bij veel gebruikers. Er kan beter een item gemaakt worden om voortaan .pdf bestanden online te lezen zodat je de broncode niet meer lokaal uitvoert. Net zoals je dadelijk Chromium OS kunt gebruiken.
13-04-2010, 11:16 door fluffyb53
Heb dat eens zelfs uitgetest met een geïnfecteerde pdf en voila : injectie van 3 binaries langs foxit.
13-04-2010, 11:22 door Anoniem
Haha, "This FIEL is damaged"
13-04-2010, 11:31 door spatieman
och..
ik denk dat PDF de langste tijd gehad heeft, nog even en ze duwen een compleet OS in een PDF.
13-04-2010, 11:55 door Anoniem
De oorzaak van alle ellende is dat men hert weer eens te mooi heeft willen maken. Een reader moet gewoon tekst en plaatjes laten zien en verder niks. Als je de mogelijkheid inbouwt om programmacode uit te voeren, haal je de duivel in huis.
13-04-2010, 16:38 door sjonniev
Oeps...
14-04-2010, 10:15 door Anoniem
LOL! Alles wat eindigt op fiel is een potentieel gevaar (watch your backdoor) ; )
14-04-2010, 16:08 door Anoniem
SumatraPDF ondersteund deze feature niet?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.