image

3D-Secure protocol beschermt webwinkels tegen fraude

dinsdag 1 juni 2010, 14:31 door Redactie, 5 reacties

Webwinkels die het 3D-Secure protocol hanteren zijn niet langer verantwoordelijk voor de schade die voortkomt uit gestolen creditcards, zo laat Thuiswinkel.org weten. Het nieuwe beveiligingsprotocol laat banken en kaartverstrekkers voor de rekening opdraaien. Het 3D-Secure protocol, dat werd ontwikkeld door Visa en Mastercard, is sinds dit voorjaar bij alle banken in Nederland ingevoerd.

Schade
Toch bestaat er volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, nog huiver bij webwinkels om het beveiligingsprotocol te gaan gebruiken. "Met 3D-Secure moeten klanten een wachtwoord invullen om te betalen. Webwinkeliers verwachten dat deze extra stap drempelverhogend werkt waardoor klanten minder snel kopen."

De brancheorganisatie voor webwinkels schat de jaarlijkse schade van online creditcardfraude in Nederland op tientallen miljoenen euro’s. Daarom pleit het in Den Haag nog altijd voor de mogelijkheid om centraal aangifte te kunnen doen. "Wellicht dat een nieuwe regering voor een frisse wind kan zorgen", aldus Jongen.

Reacties (5)
01-06-2010, 15:37 door Anoniem
"Met 3D-Secure moeten klanten een wachtwoord invullen om te betalen. Webwinkeliers verwachten dat deze extra stap drempelverhogend werkt waardoor klanten minder snel kopen."

Ik heb dat ook gedaan. Maar hij wilde mijn wachtwoord niet accepteren. Alleen wachtwoorden langer dan 6 en korter dan 12 en met minimaal een cijfer en hoofdletter (o.i.d.) werden geaccepteerd. Maar mijn wachtwoord van 8 tekens, met 1 cijfer, 1 hoofdletter en 1 speciaal teken werd niet geaccepteerd. En bellen naar de hulplijn werkt niet, want "de computer controleert of uw wachtwoord voldoet en als de computer zegt dat het fout is, dan tikt u niet in wat u beweert in te tikken."

Dus nu staat er een minder veilig wachtwoord op.

Dit is allemaal onderdeel van de "security by obscurity" campagne van banken een CC-maatschappijen. Als er nu een fraude wordt geplaagd weten zij "zeker" dat je het zelf hebt gedaan.

Peter
01-06-2010, 16:14 door Anoniem
Als het maar niet op MasterCard SecureCode lijkt, want daar kon je gewoon elke keer een 'nieuw' wachtwoord opgeven, en vervolgens je bestelling doorduwen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Overigens vind ik het te kort door de bocht om te zeggen dat webwinkels bang zijn voor de invoer hiervan. True, maar ik denk dat met name de creditcard maatschappijen bang moeten zijn voor hun klandizie. Ik nam ooit een cc omdat het een makkelijk betaalmiddel was. Nu moet je een pincode, cvc code en zelfs een wachtwoord hebben om een order te plaatsen... Veel te veel moeite imho.
01-06-2010, 17:00 door martijno
Door Anoniem: Als het maar niet op MasterCard SecureCode lijkt...
MC SecureCode == 3D-Secure.
01-06-2010, 21:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-06-2010, 23:05 door monica8
Inderdaad 3d secure is een, wat Nederland betreft, minimaal verbeterde versie van Securecode. Misbruik van gestolen credit card gegevens is nog mogelijk, criminelen moeten nu alleen wat meer gegevens van de Credit Card gebruiker bij kopen, om met die gegevens 3D secure te kunnen misleiden.

Het is inderdaad zo dat bedrijven die 3D secure gebruiken nu nog, veel minder last hebben van CC fraude. Maar de reden daarvoor is dat er nog voldoende webwinkels zijn die geen 3D-secure gebruiken en het dus voor criminelen niet nodig is om die paar extra euro voor extra details van de CC gebruiker te besteden. Op het moment dat alle web winkels 3D-secure zouden invoeren is het weer gewoon business as usual.

Als men zich in politiek realiseert dat de CC maatschappijen jaren lang de aantallen incidenten en schade c.q. verdiensten van een groeiende ondergrondse criminele economie hebben verborgen, kan het zich voordoen dat men het ziet als het georganiseerd faciliteren van criminele organisaties.

Dan speelt nog o.a. het niet aangifte doen van veel strafbare feiten (er is spraken van een opgaande lange termijn criminele trend sinds 2001) en het daarmee indirect stimuleren van een criminele winsten. Vanwege de (door de CC maatschappijen verborgen) substantiële groei van crimineel probleem is er dan sprake van ondermijnen van de rechtstaat. En dan word het (met openbare onderzoeks gegevens) ondermijnen van het vertrouwen in het financiële stelsel van secundair belang.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.