image

Tien jaar werk kwijt na diefstal laptop

dinsdag 13 juli 2010, 16:36 door Redactie, 25 reacties

Een Brits bedrijf is tien jaar aan werk kwijtgeraakt nadat dieven twee laptops hadden gestolen. Op één van de twee gestolen computers van DB Liquid stond gespecialiseerde software waar het bedrijf 300.000 euro in had geïnvesteerd. Volgens de directeur van het databasebedrijf heeft niemand wat aan de software, maar kan het wel het verlies van tien jaar aan werk betekenen.

Vertraging
Inmiddels is er een beloning voor het terugvinden van de Dell Inspiron 1300 laptop uitgeloofd. "We hebben veel van onze systeemsoftware op de laptop ontwikkeld, en een backup op een flash drive gemaakt. Maar helaas is die ook gestolen, wat betekent dat we tien jaar aan werk kwijt zijn", aldus directeur Geoffrey Williams.

"Er stond geen gevoelige informatie op de computer, alleen wat erop stond was heel belangrijk voor ons en veel meer waard qua investeringen dan de laptop zelf. Als we de machine niet met de harde schijf terugkrijgen, loopt onze internetlancering een vertraging van twee jaar op." Naast de laptops namen de dieven tijdens de inbraak op 26 juni ook andere persoonlijke eigendommen mee.

Reacties (25)
13-07-2010, 16:43 door Anoniem
oeps, geen back-up? Dom dom dom.... 10 jaar research laat je toch niet op een laptop staan...
En een flash drive als echte back-up zien lijkt me ook niet verstandig. Normaliter wil je toch iets van langere tijd geleden terug kunnen halen (al is het maar de gedachte). Off-site back-up opslaan lijkt me een goed idee voor het bedrijf.

O well, dan maar 2 jaartjes wachten op de lancering....
13-07-2010, 16:52 door Anoniem
Onkundig volk. Als iets dergelijke belangen kent dien je er beter mee om te gaan. Hier valt niemand iets te verwijten dan zijzelf.
13-07-2010, 16:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-07-2010, 18:42 door Anoniem
Beetje een geval van eigen schuld dikke bult.

Natuurlijk is het ook volstrekt onacceptabel dat er gejat wordt, maarja.. Ook niet handig als het zo'n belangrijke informatie is om die niet op meerdere plekken opgeslagen is.
13-07-2010, 18:53 door Anoniem
Door Anoniem: Onkundig volk. Als iets dergelijke belangen kent dien je er beter mee om te gaan.
Tot zo ver roerend mee eens.
Hier valt niemand iets te verwijten dan zijzelf.
Ondanks het feit dat het nog op allerlei andere manieren mis had kunnen gaan vind ik wel degelijk dat de dieven ook heel wat te verwijten valt. Die brengen anderen namelijk bewust schade toe, en nemen willens en wetens het risico dat de schade voor het slachtoffer veel groter is dan hun eigen winst. Daar mogen ze van mij volledig voor aansprakelijk gehouden worden.
13-07-2010, 19:07 door N4ppy
10 jaar werk/2 jaar repair werk is een asset en 2 jaar vertraging is een grote impact op de business dus volgens ISO27001 stond er gewoon gevoelige informatie op.
Een ander kan potentieel concurent worden met de inhoud van de laptops.

Ze kunnen hooguit zeggen er stond geen klant data op.

Volgende keer backup in een goede kluis en een tweede backup in de kluis bij de bank oid (in geval van brand)
13-07-2010, 19:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-07-2010, 19:27 door Wim ten Brink
Hoe kan software nou zoveel waard zijn als dat bedrijf geen enkele moeite heeft gedaan om te investeren in een backup? Okay, backup op een flashdrive die kennelijk dicht genoeg in de buurt van de laptop lag om ook meegejat te worden. Hoor eens, back-ups horen opgesloten te worden in een kluis en het liefst bewaar je backups op een andere locatie dan de algemene werkplek. Een beetje slim bedrijf laat gewoon een eigen backup server hosten in een andere plaats en zorgt dat backups encrypted worden opgeslagen op deze remote server. Zeker als software zo kostbaar is.
Wat hier is gebeurt is te idioot voor woorden. Maar ja, daarom is het nu ook nieuws...
13-07-2010, 19:33 door Ivanhoe
Yep. Op zijn zachts gezegd niet slim.
Jaren geleden werkte ik tijdelijk bij Rijkswaterstaat.
In die tijd werden alle Tulip XT pc's vervangen door de AT (toen ca. 3000 gulden).
Over 2 gebouwen handelde het toen om zo een 50 pc's incl. monitor (groene!) e.d..
Het moet ingeseind werk geweest zijn, want 3 weken later werd er ingebroken en werden alle nieuwe AT's gestolen.
Dus de desktop en monitor en alles wat er bij lag, dus ook de toen net in gebruik rakende (toen prijzige) 3,5" diskettes.
Veel collega's hadden voor de zekerheid op diskette backup's van hun belangrijke documenten.
Maar ja, die diskettes lagen naast de pc, dus iedereen zat met de handen in het haar. De meesten hadden nog iets mazzel: ze hoefden 'alleen maar' de reeds afgedrukte weer opnieuw in te voeren.
Er was echter 1 collega die niet gedupeerd was door de diefstal. Hij had van alle documenten een 2e backup op diskette thuis liggen.
Op mijn huidig werk stond het simpele programma van de oude afkortzaag niet alleen als backup bij ons in het netwerk, maar bij mijzelf ook op de harde schijf en gebrand op cd.
Een 2e of een derde backup was wel zo handig geweest. Harde les geleerd hier door DB Liquid.
13-07-2010, 19:35 door spatieman
dus zelf de ENIGE backup is gestolen worden.
zwak begaafde sukkels die maar een backup gemaakt hebben van die shit.
13-07-2010, 19:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-07-2010, 21:20 door [Account Verwijderd]
Ooh wat erg dat dit soort bedrijven nog bestaan en wat nog erger is, is dat er vele tientallen er nog zijn.
Wat erg voor het internet
13-07-2010, 22:09 door Anoniem
Je moet toch als bedrijf iedere dag toch backuppen?.
Deze backup kan je in geval van nood weer terug zetten.
Misschien ben je dan maar 1 dag werken kwijt i.p.v 10 jaar.
14-07-2010, 10:06 door Anoniem
Nou nou, wat een superlatieven worden hier weer gebruikt. Ze hadden in ieder geval nog een backup, dat deze op locatie lag was dan minder slim maar dat is een fout die vele mensen maken.
Echter in plaats vanuit je zelf als automatiseerder - zoals meerdere lieden hier doen - te denken lijkt het me aangewezen om je eens in de schoenen van een gemiddelde gebruiker te verplaatsen. Immers, is er in het verleden en het heden enige aandacht geweest op scholen wat informatie is, wat de waarde - in de meest brede zin - ervan zou kunnen zijn en hoe je je kunt wapenen tegen mogelijk verlies en/of diefstal? Vergeet niet dat het iets ongrijpbaar is en daardoor moeilijk te bevatten is door de gemiddelde gebruiker.

Dus in plaats van af te geven kun je er beter aan doen om dit constructief te benaderen.

Frans.
14-07-2010, 10:22 door Anoniem
ik denk poging verzekeringsfraude
14-07-2010, 10:34 door Preddie
fout nummero uno !!!!

backup in dezelfde ruimte/gebouw opslaan........ hoe stom ben je dan?

ik heb geen medelijden met deze mensen, als je zo onzorgvuldig omgaat met je data dan verdien je het om het te verliezen .....
14-07-2010, 10:46 door Anoniem
Niet erg slim. Naast het risico op diefstal moet men ook rekening houden met zaken als brand, waterschade of dat soort zaken. Een offsite backup was inderdaad een stuk beter geweest. Of de informatie gevoelig is - ik neem aan dat een concurrent die te kwader trouw is er wel wat mee kan, indien dit 10 jaar werk betreft. Of heeft dit bedrijf geen concurrenten die dergelijke software zouden kunnen gebruiken ? Ik vraag mij af wat de definitie van ''gevoelig'' is bij dit bedrijf ;)
14-07-2010, 12:34 door Anoniem
Erg stom van dit bedrijf en ook erg onprofessioneel. Ik vraag me af hoe goed de software is als ze dit zo slecht geregeld hebben, een beetje professionele software ontwikkelaar moet toch wel gewent zijn om te werken met source control/backups?

Wij gebruiken git als source control omgeving, backups worden dagelijks gemaakt naar een externe server en iedere ontwikkelaar heeft zijn eigen lokale kopie. Mocht er dus iets mis gaan, dan is het ook zo weer opgelost en voorkom je dit soort risico's. Het hoeft maar 1 keer mis te gaan om de kosten van inrichting/beheer er weer uit te halen.
14-07-2010, 13:15 door Anoniem
Gegevens waar geen backup van gemaakt wordt zijn niet belangrijk. Het bedrijf deed dus blijkbaar niets relevants dus er is niets aan de hand. Koop twee nieuwe laptops en een flash drive en je kunt weer verder.
14-07-2010, 14:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-07-2010, 14:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-07-2010, 14:24 door Anoniem
Het is heel simpel. Als er geen backup was dan was het blijkbaar niet belangrijk. Als het niet belangrijk was waarom zou het dan nieuws moeten zijn? Oh wacht... komkommertijd natuurlijk.
14-07-2010, 18:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-07-2010, 20:24 door Anoniem
Door unaniem:
Door Anoniem: Erg stom van dit bedrijf en ook erg onprofessioneel. Ik vraag me af hoe goed de software is als ze dit zo slecht geregeld hebben, een beetje professionele software ontwikkelaar moet toch wel gewent zijn om te werken met source control/backups?

Wij gebruiken git als source control omgeving, backups worden dagelijks gemaakt naar een externe server en iedere ontwikkelaar heeft zijn eigen lokale kopie. Mocht er dus iets mis gaan, dan is het ook zo weer opgelost en voorkom je dit soort risico's. Het hoeft maar 1 keer mis te gaan om de kosten van inrichting/beheer er weer uit te halen.

Jij houdt gewoon van opscheppen.

Waarom? Dit is gewoon zoals wij het hebben ingericht en wij zijn ook een kleine ontwikkelclub (zo'n 10 mensen in totaal).
Het is meer een kwestie van gezond verstand hebben denk ik en begrijpen hoe belangrijk de source code voor je is. Niks mis mee toch?
06-09-2010, 22:41 door Anoniem
All valid comment.
Backup recovered to May 2010.
The truth is always stranger than may be supposed.
Understand crypsis
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.