image

Mozilla overweegt reputatiesysteem voor Firefox

maandag 16 augustus 2010, 12:32 door Redactie, 6 reacties

Mozilla overweegt een reputatiesysteem voor Firefox dat websites beoordeelt aan de hand van privacy en beveiligingsfeatures, zo liet de browserbouwer tijdens de USENIX conferentie weten. "De browser beheert volledige applicaties. Het zijn eigenlijk besturingssystemen", zegt Sid Stamm. Stamm werkt een een nieuwe gebruikersinterface die niet-technische gebruikers duidelijk maakt welke informatie websites verzamelen en waarvoor ze die gebruiken.

"We kijken naar privacy icoontjes waar de website de browser vertelt wat het van plan is. Het is nog allemaal erg experimenteel", aldus Stamm. Verder kijkt de opensource-ontwikkelaar naar nieuwe manieren om met cookies om te gaan en dan met name die door derde partijen worden geplaatst. Zodoende krijgen gebruikers meer informatie en controle over tracking mechanismen die websites toepassen.

Phishing
Het is nog maar de vraag of deze features in Firefox 4 zullen verschijnen, die later dit jaar uitkomt. "Het is duidelijk dat webapplicaties meer en meer met je computer doen. Misschien moeten we denken over een manier om gebruikers een beetje meer anonimiteit te bieden."

Een ander probleem waar Mozilla mee worstelt is social engineering. "We kunnen de browser niet patchen om phishing op te lossen. Als psychologie er bij komt kijken, dan is het een veel groter probleem en kunnen we het niet alleen technisch oplossen", besluit Stamm.

Reacties (6)
16-08-2010, 14:26 door Anoniem
Firefox moet eerst zorgen dat de updates weer zonder problemen te installeren zijn. De laatste paar updates waren voor mij dé afknapper.
16-08-2010, 16:10 door Anoniem
Door Anoniem: Firefox moet eerst zorgen dat de updates weer zonder problemen te installeren zijn. De laatste paar updates waren voor mij dé afknapper.

Als je als admin uitvoert werken alle updates weer normaal, wel een irritante keuze van Mozilla..
16-08-2010, 18:45 door Rene V
Door Anoniem: Firefox moet eerst zorgen dat de updates weer zonder problemen te installeren zijn. De laatste paar updates waren voor mij dé afknapper.

Geen problemen gehad daarmee. Wellicht ligt het aan addons die je gebruikt?
Met MozBackup kun je een totale backup inclusief addons maken. Indien er een update beschikbaar is, verwijder eerst al je addons en update dan FF. Indien je dan geen problemen ondervindt weet je dat het met bepaalde addons te maken moet hebben. Je kunt via Mozbackup dan ook je addons weer terugplaatsen zodat je browser weer is zoals deze was. geeft het dan problemen, dan zul je moeten uitzoeken welke addon(s) dit dan is/zijn.
16-08-2010, 20:29 door cyberpunk
Door Anoniem: Firefox moet eerst zorgen dat de updates weer zonder problemen te installeren zijn. De laatste paar updates waren voor mij dé afknapper.

Geen enkel probleem hier. Ik werk al sinds Phoenix met Fx en heb eigenlijk nog nooit problemen gehad. (Ik gebruik ook maar een handvol add-ons...)
17-08-2010, 10:25 door Anoniem
Doet me denken aan Web of Trust.
17-08-2010, 18:06 door Blijbol
Een reputatiesysteem zou vooral nuttig zijn voor SSL-CA's.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.