Privacy - Wat niemand over je mag weten

Privacy bewustwoording

26-10-2010, 15:23 door NumesSanguis, 13 reacties
Hallo security.nl lezers,

Ik lees veel artikelen van deze site met daarbij ook de reacties.
Aangezien veel van jullie privacy waarborgen wou ik jullie vragen om jullie gedachtes te delen.
Ik moet op school een betoog houden en ik zou graag de mensen daar op het belang van privacy wijzen, vandaar heb ik privacy als onderwerp gekozen.

Ik zou graag ongeveer 3 goede argumenten willen hebben om over te betogen en een goede weerlegging van het argument: "Ik heb toch niks te verbergen". Wat zijn volgens jullie de beste argumenten?

Zo heb je bijvoorbeeld
camera's: http://www.security.nl/artikel/34865/1/Amsterdam_gaat_hangjongeren_met_camera%27s_te_lijf.html
De praktijken van google: http://www.security.nl/artikel/34855/1/Google_bekent_stelen_wachtwoorden_via_Streetview.html
Bits of Freedom die online privacy wil beschermen,
Het Elektronische Patiënte Dossier,
Vingerafdrukpaspoort / biometrische gegevens op Rijbewijs:
http://www.security.nl/artikel/34849/1/Rijbewijs_en_biometrische_gegevens.html
RFID-chip: http://www.security.nl/nieuwsbrief/artikel/120/34765?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter
Rekening rijden: http://www.security.nl/nieuwsbrief/artikel/121/34789?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter
Social Networking Monitoring Center in VS: http://www.security.nl/nieuwsbrief/artikel/120/34771?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

Graag hoor ik jullie reacties over privacy.

Update: om een of andere reden was de opmaak redelijk verpest
Reacties (13)
26-10-2010, 15:42 door SirDice
Door NumesSanguis:
Ik zou graag ongeveer 3 goede argumenten willen hebben om over te betogen en een goede weerlegging van het argument: "Ik heb toch niks te verbergen". Wat zijn volgens jullie de beste argumenten?
Diezelfde mensen vragen wat hun banksaldo is, hoeveel ze verdienen en welk kinky fetisjisme ze hebben.
26-10-2010, 15:51 door Mysterio
Als je dan niets te verbergen hebt, mag ik je dan bestelen, misbruiken en zwart maken?
27-10-2010, 01:00 door Bitwiper
Allemaal leuk wat je noemt maar dat zal de meeste mensen een biet zijn, omdat:
1) ze niet verwachten dat dergelijke informatie tegen hen persoonlijk gebruikt zal worden (en terecht, als je je gedeisd houdt, blond haar hebt en niet meerdere keren per jaar naar Jemen of Afghanistan op vakantie gaat is de kans om, met het huidige bestel in Nederland, met een gerechtelijke dwaling te maken te krijgen extreem klein);
2) ze ook niet verwachten dat familie en/of vrienden hierdoor in problemen kunnen komen;
3) mochten ze toch een klein beetje bang zijn, ze niet inzien hoe zij als individu (tussen allemaal mensen die het niks kan schelen) enige invloed op beleidsmakers zouden kunnen uitoefenen.

En, last but not least, privacy is gewoon niet "vet". Het wordt gezien (niet door mij overigens) als een stokpaardje voor Don-Quichottende paranoide techno-anarchisten, de kraakbeweging, pedo's, criminelen, terroristen en idioten van http://wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/ waardoor we weer met een rood potlood moeten pielen.

In mijn ervaring worden de meeste mensen pas privacybewust na een vervelende ervaring. Sommigen zijn mogelijk "wakker te schudden" door ze te wijzen op de (vaak significante) privacy risico's die ze zelf veroorzaken. Persoonlijk zou ik een betoog houden over privacy-zaken waar scholieren wel mee te maken krijgen en ze daarbij confronteren met zaken die hen in de praktijk wel zouden kunnen overkomen. Pas daarna zou ik ingaan op die big-brother zaken die je noemt.

Gegevens van anderen
Een heel belangrijk argument vind ik dat iemand die zegt zelf niks te verbergen te hebben, vaak over heel veel gegevens beschikt die anderen hem of haar in vertrouwen hebben meegedeeld. Als ik jong zou zijn (da's lang geleden :) en ik zou m'n vriendin verdenken van vreemdgaan, zou ik niet haar e-mail account hacken maar dat van haar beste vriendin. Alleen al daarom is het belangrijk dat alle vrienden en vriendinnen goede wachtwoorden kiezen (en geen voor-de-hand-liggend-antwoord geven op een wachtwoord-vergeten-vraag zoals "wat is de geboortedatum van je moeder).

Diefstal van jouw identiteit
Schets scenario's wat er kan gebeuren als jouw identiteit wordt gestolen (zie bijv. https://secure.security.nl/artikel/34366/1/Mugged_in_London_%28419_scam%29.html). Als jij niks te verbergen meent te hebben kan het hufters lukken om met die gegevens jouw vrienden en familie geld af te troggelen.

Onverwacht veel gegevens op internet
Google eens naar jezelf en naar de meest popie-jopie types in je klas en confronteer ze daarmee (geen beschadigende info publiceren!). Wijs erop dat relaties en vriendschappen vaker stukgaan dan men verwacht; niet zelden wordt er vervolgens met modder gegooid. Oplossing: zorg gewoon dat er weinig modder is. Wat ooit op internet gezet is krijg je nauwelijks meer weg. Zelfs als het je lukt om ongewenste gegevens van een site te laten verwijderen kun je ze soms op sites als http://www.archive.org/web/web.php terugvinden (voorbeeld: http://web.archive.org/web/*/http://www.facebook.com/). Veel toekomstige bazen gebruiken ook Google (en ook kunnen zij beschadigende gegevens en/of foto's van vrienden/familie vinden die jij ooit online hebt gezet).

Mobieltjes en Smartphones
Laat iedereen zich inbeelden dat ze hun telefoon kwijtraken en dat deze gevonden wordt door de ergste persoon die ze zich kunnen voorstellen (klasgenoot, docent, familielid, buurman, voormalige verkering etc). Vraag ze wie er een wachtwoord op z'n telefoon heeft en laat ze (na de les) eens uitgebreid door alle menus, gegevens van contacten, SMSjes, foto's en filmpjes van die telefoon te scannen (met die ergste persoon in het achterhoofd). Vraag ze meteen ook even of ze een backup hebben van de belangrijkste en meest dierbare gegevens.

Bcc: i.p.v. Cc: gebruiken
Privacy is ook: niet een waslijst aan e-mail adressen in het To: of Cc: veld zetten (uitzondering: vriendenclub waarbij men toch al elkaars e-mail adressen heeft). Het gaat er hierbij niet alleen om dat andere geadresseerden over die hele lijst beschikken (zie http://www.nrcnext.nl/blog/2010/10/06/het-netwerk-van-wouter-bos-ligt-op-straat/), maar ook dat iedereen met niet-legitieme toegang tot de bijbehorende accounts op deze manier e-mail adressen kan verzamelen (spammers maken dankbaar gebruik van deze mogelijkheid). Leg uit dat je in zo'n geval de lijst met adressen het beste in het Bcc: veld opneemt en de mail naar jezelf stuurt (n.b. in veel mailprogramma's wordt het Bcc: veld by default niet getoond, een configuratiewijziging is dan nodig). Als de kans bestaat dat iemand een antwoord aan de hele lijst zou willen sturen, neem dan een PS op waarin je aangeeft dat dit via jou (als "moderator") kan plaatsvinden.
Wat is Bcc: http://nl.wikipedia.org/wiki/Blind_carbon_copy. Juridische info: http://blog.iusmentis.com/2010/10/18/het-cc-veld-bij-e-mail-als-privacyschending/.

Hopelijk heb je hier wat aan, in elk geval veel succes met je betoog!
27-10-2010, 08:45 door Mysterio
Bitwiper, je hebt z'n betoog voor hem gemaakt! ;-)
27-10-2010, 16:54 door NumesSanguis
Bedankt voor je reactie Bitwiper, hier zal ik zeker iets aan hebben ;)

Ik zal er nog bij vermelden dat ik nu in 6VWO zit, dus de dingen die ik in mijn hoofdpost heb gestopt beginnen toch steeds meer mee te tellen. Dus er zijn ook niet meer echt popie-jopies types.
De dingen die jij opnoemt zijn inderdaad goede voorbeelden, maar toch zou ik nog meer van die andere dingen erin verwerken. In ieder geval erg bedankt ;)

Ik hoop eigenlijk dat hier een privacy discussie los barst, zodat de argumenten voor en tegen al worden uitgetest.
Dus voor de mensen die dit lezen, laat je mening horen over privacy en zeg waarom je veel om privacy geeft of wat nu juist overdreven wordt gedaan door de privacy zeikers.
27-10-2010, 17:14 door Anoniem
https://www.bof.nl/ons-werk/niets-te-verbergen/
27-10-2010, 18:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-10-2010, 20:17 door NumesSanguis
Door Anoniem: https://www.bof.nl/ons-werk/niets-te-verbergen/
Bedankt, hier staan goede argumenten
27-10-2010, 23:49 door Anoniem
Vragen wat je te verbergen hebt, miskent het recht op privacy. Je moet er dus helemaal niet op ingaan.
Juridisch is het omgekeerd. Volgens art. 8 EVRM heb je als burger het recht alles te beschermen wat privé is. Alleen wegens een dringende (en aantoonbare!) noodzaak mag een overheid daar proportioneel inbreuk op maken, als dat effectief is, er geen passende alternatieven zijn en er goede veiligheidswaarborgen zijn.
Daar moet de privacy-discussie over gaan.
16-12-2012, 15:00 door Anoniem
Kwam hier even kijken voor een verslag over het mensenrecht nummer 12 privacy ik moet 2 argumenten hebben voor privacy en 2 argumenten hebben tegen privacy :S
19-12-2012, 09:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-12-2012, 10:28 door Anoniem
een goed verhaal over privacy?
maar of men dit over neemt is verhaal2
de mensen nemen het niet zo nou met hun privacy en zeker de jongeren niet
ik sta zelf in de IT wat de beveiliging betreft zelfs mijn verhaal over beveiliging wordt er niet geluisterd
en of aangenomen in en rond de familie en daar buiten ze weten het allemaal beter ik ben er mee gestopt.
maar voor al doen gewoon je verhaal af steken je bent goed bezig
d gr uit niemandsland.
19-12-2012, 12:40 door Anoniem
Beste NumesSanguis,

Het volgende artikel door Daniel Solove, een Amerikaanse professor op het gebied van privacyrecht weerlegt het "ik heb niets te verbergen"-argument. Heel kort samengevat zegt hij dat het argument de discussie over privacy onterecht beperkt tot de vraag of illegale activiteit verborgen mag worden, terwijl het begrip privacy breder is. (Het gaat bijvoorbeeld ook om de vrije ontplooiing van het individu zonder de psychologische belemmeringen van voortdurend toezicht.)

Daniel J Solove, "'I've Got Nothing to Hide' and Other Misunderstandings of Privacy", gratis te downloaden van: http://ssrn.com/abstract=998565

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Groet,
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.