image

Botnet snoert Vietnamese oppositie de mond

maandag 1 november 2010, 11:14 door Redactie, 0 reacties

Beveiligingsonderzoekers hebben een Trojaans paard ontdekt dat DDoS-aanvallen uitvoert op websites van tegenstanders van het Vietnamese communistische regime. Het Trojaanse paard dat de 15.000 besmette machines aanstuurt, wordt door beveiligingsbedrijf SecureWorks Vecebot genoemd. De bots worden onder andere voorzien van verschillende XML parameters, waarmee de aanvallers de gebruikte HTTP headers kunnen aanpassen. "Op deze manier is de aanval eenvoudig aan te passen om beter op legitieme browser requests te laten lijken, waardoor het lastiger is voor aangevallen sites om aanvallers van legitieme bezoekers te onderscheiden", aldus SecureWorks.

Verder beschikt Vecebot over een CAPTCHA-breker, aangezien één van de aangevallen websites een CAPTCHA-gebaseerd authenticatiesysteem gebruikt. Vecebot zou niet erg effectief zijn in het kraken van CAPTCHAs, maar door allerlei CAPTCHAs op te vragen, weet het de aangevallen servers behoorlijk te belasten. Van de 15.000 geregistreerde infecties, bevinden zich er ruim 13.000 in Vietnam zelf.

Kritiek
In totaal gaat het om vijf aangevallen websites, die allemaal kritiek hebben op de Vietnamese communistische partij of de recente ontwikkelingen van China om in het land bauxietmijnen te exploiteren. Eerder dit jaar werd er een soortgelijke aanval waargenomen, toen ging het om de Vulcanbot. "Vecebot kan een voortzetting van de Vulcanbot zijn, en het is mogelijk dat dezelfde groep achter deze nieuwe aanvallen zit." SecureWorks merkt op dat er bewijs is dat de aanvallen het werk van een pro-communistische hackergroep zijn.

Overheid
De timing van de aanvallen houdt verband met de vrijlating van politiek gevangene Dieu Cay, die 30 maanden wegens belastingontduiking had vastgezeten, hoewel critici denken dat het vanwege zijn kritische blogpostings was. Deze anonieme bron meldt dat alle reactionaire blogs en websites in Vietnam worden geblokkeerd en alleen via een anonieme proxy toegankelijk zijn.

Elke keer dat deze websites worden aangevallen, zouden de beperkingen van binnen Vietnam tijdelijk worden opgeheven. "In Vietnam worden deze zaken door de communistische overheid gecontroleerd. Daarom is er geen twijfel dat de communistische Vietnamese overheid direct bij deze aanvallen betrokken is."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.