image

Juridische vraag: wanneer persoon uit database verwijderen?

woensdag 17 november 2010, 10:56 door Arnoud Engelfriet, 4 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Stel je hebt een website met een database over bedrijven en personen. Hierin staan publiek vindbare namen, adressen, telefoonnummers en andere informatie. De database is gebaseerd op publieke informatie (KVK-register) Kan iemand dan zo eisen dat zijn gegevens worden verwijderd?

Antwoord: Je moet onderscheid maken tussen personen en bedrijven. Voor bedrijven geldt dat ze eigenlijk niet kunnen eisen dat hun gegevens verwijderd worden. Bedrijfsgegevens zijn niet beschermd en mogen dus worden geherpubliceerd. (Mogelijk heb je wel toestemming van de bron van je databank nodig om de gegevens te mogen herpubliceren, als het een beschermde databank is.) Een bedrijf kan wel eisen dat onjuiste informatie wordt aangepast.

Een persoon kan zich beroepen op de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Die wet geeft iedereen het recht om verwijdering of correctie van zijn persoonsgegevens te eisen. Dat recht geldt ook als informatie uit een publieke bron komt. Voor iedere publicatie in een nieuwe locatie is namelijk opnieuw toestemming nodig. Het feit dat iemands adres in het telefoonboek staat, betekent nog niet dat jij ook een telefoonboek mag beginnen en daar dat adres in mag copypasten. Je moet aantonen dat jij daar toestemming voor hebt, of dat jouw publicatie logischerwijs voortvloeit uit de originele publicatie zodat je impliciet toestemming hebt.

Bij een bedrijvengids ligt het lastig, omdat je als zelfstandig ondernemer (of directeur-eigenaar van een BV) met je huisadres wordt ingeschreven. Je adres is dan zowel een privéadres als een zakelijk adres. De wet voorziet hier niet in, en de KVK worstelt al een tijdje met in hoeverre ze haar bestand moet afschermen. Het blijft echter fundamenteel een onoplosbaar probleem: je KVK-gegevens moeten bekend zijn voor je leveranciers en afnemers, en ze horen dan ook te vinden te zijn. Sterker nog, je bent wettelijk verplicht als internetbedrijf (art. 3:15d BW) die gegevens op je site te zetten. Inclusief je "vestigingsadres", dus geen postbus.

Als de database stiekem eigenlijk een forum is, dan wordt het helemaal lastig: je kunt wel iemands profiel weghalen maar als je zijn berichten weghaalt, worden de discussies waar hij aan meedeed onbegrijpelijk. Daarom mag je van de "Richtsnoeren publicatie van persoonsgegevens op internet" in zo'n geval de berichten laten staan. Je moet wel de naam weghalen van de poster (bv. door er "Anoniem" of "Verwijderd") van te maken, en postings waarin mensen expliciet persoonlijke informatie melden zul je moeten opschonen.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (4)
17-11-2010, 16:39 door Anoniem
En Wikipedia? Die houden zich dan toch helemaal niet aan de wet?
17-11-2010, 21:20 door johanw
Waarom zou Wikipedia, dat zich niet in Nederland bevind, zich aan de Nederlandse wet houden?
17-11-2010, 22:54 door Arnoud Engelfriet
Zelfs als Wikipedia onder Nederlands recht valt: zij doen aan journalistiek en hebben daarmee een eigen belang dat zwaarder weegt dan de privacy (meestal dan). Verwijdering kan dan pas geëist worden als het journalistiek belang te laag weegt. En ja dat is een héél lastig probleem, bv. vanwege de vraag of je een oud artikel uit een archief moet halen omdat het niet meer relevant is. Maar wat nu als het later relevant gaat worden?
18-11-2010, 10:13 door Syzygy
Bedankt voor deze interessante info.

Zo zie je maar weer dat de wet op sommige punten onomstreden is maar op ander punten weer subjectief.
Wie bepaald wat "de waarde van een belang" is, dat is per persoon (lees: verschillende uitgangspunten) weer anders.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.