image

OPTA: Internationale aanpak botnets noodzakelijk

donderdag 25 november 2010, 00:04 door Redactie, 3 reacties

De uitschakeling van het Bredolab-botnet was een mooi Nederlands succes, maar de aanpak van botnets is alleen succesvol als die internationaal verloopt, zo stelt OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit). De instantie stond aan de wieg van het botnetconvenant, dat in 2009 door veertien Nederlandse internetproviders werd ondertekend en waar de aanpak van geïnfecteerde klanten centraal staat.

Het botnetconvenant, oftewel de aanpak van besmette computers, is één van de drie niveaus waarop de strijd tegen botnets plaatsvindt. De andere twee zijn de aanpak van de verspreiding van malware en het uitschakelen van de command en control infrastructuur. Dit laatste gebeurt via het Taurus project, dat tijdens het Govcert symposium werd onthuld.

Hoe succesvol deze projecten zullen zijn moet volgens OPTA in de nabije toekomst nog blijken. Op nationaal niveau zouden publieke en private partners steeds nauwer samenwerken om de botnetproblematiek op te lossen. "Een echt succesvolle aanpak is natuurlijk internationaal. Aan een goede voedingsbodem voor een dergelijke aanpak wordt in Nederland in ieder geval hard gewerkt", zo laat de instantie weten.

Reacties (3)
25-11-2010, 07:10 door spatieman
ze bedoelen toch, van eigenaar verwisselt.?
25-11-2010, 16:34 door Skizmo
Door spatieman: ze bedoelen toch, van eigenaar verwisselt.?
OPTA: 'van eigenaar wisselt' ? Nee... volgens mij klopt dat niet.
25-11-2010, 23:00 door Anoniem
Waarschijnlijk word er bedoelt de iemand anders het gaat gebruiken: De Politie, om alle geinfecteerde pc te zeggen dat ze geinfecteerd zijn!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.