image

Conficker worm gevaarlijkste malware van 2010

maandag 3 januari 2011, 14:10 door Redactie, 1 reacties

De Conficker worm die eind 2008 voor het eerst verscheen, was ook in 2010 de meest actieve malware. Dat staat in het eindejaarsrapport van anti-virusbedrijf ESET. Conficker was voor tien procent van alle infecties verantwoordelijk, gevolgd door Autorun-malware met een kleine zeven procent. Op de derde plaatst staat een wachtwoordsteler voor online games.

Conficker verspreidde zich via een beveiligingslek in de Windows Server service, Autorun en gedeelde netwerkmappen. De virusbestrijder adviseert gebruikers dan ook om de patch voor het lek te installeren, Autorun uit te schakelen en geen onbeveiligde gedeelde netwerkmappen te gebruiken.

Afname
"Vanwege alle aandacht hadden we verwacht dat Conficker infecties nu aan het afnamen waren, als mensen de benodigde voorzorgsmaatregelen hadden genomen", aldus ESET. Volgens de virusbestrijder is er geen aanwijzing dat het aantal infecties van de verschillende varianten aan het afnemen is.

Reacties (1)
04-01-2011, 08:32 door Anoniem
"De Conficker worm die eind 2008 voor het eerst verscheen, was ook in 2010 de meest actieve malware."

Het meest actief is =geen= equivalent voor het gevaarlijkst. Conficker is wat payload betreft relatief onschuldig, zeker wanneer je het vergelijkt met de targetted malware in het Aurora incident, of met de Stuxnet worm die gebruikt werd om de Iraanse nucleaire centrale te saboteren. Not all malware is created equal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.