image

Digitale kerstkaart gebruikt voor cyberspionage

maandag 3 januari 2011, 13:41 door Redactie, 3 reacties

Een variant van de Zeus Trojan die zich via een digitale kerstkaart verspreidt, wordt niet gebruikt voor het plunderen van bankrekeningen, maar voor cyberspionage. Traditioneel wordt Zeus in verband gebracht met aanvallen op internetbankieren, maar in dit geval zijn vertrouwelijke documenten en bestanden het doelwit. De e-mail in kwestie lijkt afkomstig van jeff.jones@whitehouse.gov en doet zich voor als een kerstkaart.

Eenmaal geopend downloadt de malware een aanvullend bestand genaamd pack.exe, wat in werkelijkheid een perlscript is. Dit script zoekt op de computer naar XLS, DOC en PDF documenten en kopieert die naar de map c:\temp. Daar vandaan worden de documenten, gebruikersnaam en een lijst met andere bestanden op de computer naar een FTP-server in Wit-Rusland gestuurd.

"Het lijkt erop dat de malware is ontwikkeld voor het stelen van documenten in tegenstelling tot het stelen van wachtwoorden en bankgegevens. Dit plaatst deze specifieke Trojan in de categorie van malware ontwikkeld voor datadiefstal en politieke/zakelijke spionage", zegt beveiligingsonderzoekster Mila Parkour.

Reacties (3)
03-01-2011, 13:49 door spatieman
snel email adres in blacklist zetten.
03-01-2011, 14:26 door Syzygy
Daar vandaan worden de documenten, gebruikersnaam en een lijst met andere bestanden op de computer naar een FTP-server in Wit-Rusland gestuurd.

Als je dat wereldwijd gaat bekijken mogen ze wel een aardige harddisk hebben en niet te vergeten een enorme talenknobbel want je moet wel door alle documenten van mensen uit allerlei landen heen.
03-01-2011, 16:23 door Anoniem
Of ze zoeken inlog gegevens en persoonlijke informatie, waarom heeft dit niets met plunderen van bankrekeningen te maken?? Meeste mensen die een beetje kunnen na denken weten dat je niet je inlog gegevens en TAN code op je pc moet bewaren, maarja je komt het vaak genoeg tegen..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.