image

Juridische vraag: Mag Sony rootkit in PS3 verstoppen?

woensdag 9 februari 2011, 10:48 door Arnoud Engelfriet, 22 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Deze week een 'bezemwagen-editie' van de Juridische vraag, waarbij Arnoud elke dag één vraag kort behandelt.

Vraag: Recent las ik dat Sony weer bezig was met rootkits, ditmaal in de PS3. De vraag is kort en krachtig: Mag Sony dit zomaar doen?

Antwoord: Er zijn niet bijster veel specifieke regels over wat een bedrijf in zijn apparaten mag verstoppen. Specifiek voor software die ongevraagd geïnstalleerd wordt via een netwerk geldt het Besluit Universele Dienstverlening en Eindgebruikersbelangen (Bude).

Artikel 4.1 van dat Besluit regelt dat opslaan van gegevens op iemands computer alleen mag als men eerst de gebruiker duidelijk en nauwkeurig informeert over het hoe en waarom, en ook nog eens op een "voldoende kenbare wijze" gelegenheid biedt om dat opslaan te weigeren. Onder "gegevens" valt ook software. Op die grond werd het bedrijf DollarRevenue tot enkele tonnen boetes veroordeeld. Je zou kunnen betogen dat Sony's software daar ook onder valt, maar dan moet er wel iemand naar de OPTA die hier last van heeft.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (22)
09-02-2011, 11:05 door Anoniem
Het lijkt mij dat je als producent best software mag installeren of blokkades opwerpt die voorkomt dat er software wordt gebruikt die niet door de producent is geauthoriseert. Dat is voor enorm veel apparaten ( auto's Ipads, wasmachines, senseo , Boeing 747 ) zelf vrij gebruikelijk. Aardige vraag is wel of dat achteraf ook zo is.
09-02-2011, 11:13 door Syzygy
Je zou kunnen betogen dat Sony's software daar ook onder valt, maar dan moet er wel iemand naar de OPTA die hier last van heeft.

Nou Arnoud, je kans op 15 minuten wereldfaam !!
09-02-2011, 11:59 door N4ppy
@Syzygy: Je gaat er van uit dat Arnoud een ps3 heeft? ;)

Maar is de "rootkit" niet gewoon een deel van de software die er voor zorgt dat de ps3 goed blijft werken conform je van een ps3 zou mogen verwachten. En als je gaat klagen krijg je dan niet een reverse klacht aan je broek "Hoe weet jij dat, dat kan alleen maar als je onze software uit elkaar hebt gehaald" en dat mag hoogstwaarschijnlijk niet
09-02-2011, 13:03 door Anoniem
Nou ik heb er last van, want met deze rootkit is de basis gelegd voor meer activiteit op mijn netwerk. Wat nu secure is maar met dat ding erin wezenlijk niet meer te vertrouwen. Voordat je het weet gaan ze met de rootkit ook andere zaken nakijken.

Uit het verhaal maak ik op dat er een kans is dat als we de krachten bundelen kunnen winnen en Sony kunnen dwingen het ongedaan te maken. Klopt dit?
09-02-2011, 13:03 door Anoniem
Wie heeft er eigenlijk last van zo'n rootkit ? Je kunt als PS3 eigenaar moeilijk klagen over het niet kunnen spelen van niet legaal aangeschafte spelletjes. Of mensen die de PS3 willen gebruiken voor heel andere zaken ( niet specifiek illegaal), zij kunnen Sony ook moeilijk verwijten dat de PS3 weliswaar goed werkt, maar dat je deze niet kunt gebruiken voor wat zij ermee willen ( eigen OS erop oid )
09-02-2011, 13:12 door Anoniem
Door N4ppy: @Syzygy: Je gaat er van uit dat Arnoud een ps3 heeft? ;)

Maar is de "rootkit" niet gewoon een deel van de software die er voor zorgt dat de ps3 goed blijft werken conform je van een ps3 zou mogen verwachten. En als je gaat klagen krijg je dan niet een reverse klacht aan je broek "Hoe weet jij dat, dat kan alleen maar als je onze software uit elkaar hebt gehaald" en dat mag hoogstwaarschijnlijk niet


Weet 't niet heb geen voorwaarde van PS3 doorgenomen. Maar ik zou zeggen waarom niet? Zolang het voor eigen gebruik blijft en niet openbaar word gesteld voor anderen? Tis net als software reverse of hoe the hell dat ook mag heten. Of het monitoren van je PS3 gedrag of wat allemaal wel niet mogelijk is tegenwoordig. Dus hierbij zou ik DENKEN dat het wel zo mogen MAAR dan mag je niet specifiek aangeven welke onderdeel(en) ect.
09-02-2011, 13:22 door Anoniem
De vraag is, of een leverancier software mag "updaten" naar een niveau waarop eerdere functionaliteit is verdwenen. Dit heeft Sony nl. al gedaan. Nu proberen ze te voorkomen, dat mensen zichzelf de functionaliteit weer toeëigenen en dat is dus ook weer twijfelachtig.

De vraag is trouwens, waarom moet ook dit spul allemaal aan het internet? Je kunt het ook zonder gebruiken en veel spellen werken dan. Heb je meteen het probleem niet, dat "Zonie" er iets op pusht
09-02-2011, 13:41 door Anoniem
Door Anoniem: Nou ik heb er last van, want met deze rootkit is de basis gelegd voor meer activiteit op mijn netwerk. Wat nu secure is maar met dat ding erin wezenlijk niet meer te vertrouwen. Voordat je het weet gaan ze met de rootkit ook andere zaken nakijken.

Iedereen die zijn netwerk graag secure wil hebben heeft hier een probleem mee, ongeacht of ze het zich realiseren. Elke reden die kan worden aangehaald waarom het terecht zou zijn dat Sony dit doet en mag doen is onzin in deze context. Sony heeft twee opties als het aan mij ligt, die troep eruit halen of met zeer grote letters bij elke boot de melding: Uw netwerk is niet meer veilig, met de vriendelijke groeten van Sony!
09-02-2011, 14:22 door Anoniem
Door N4ppy: Maar is de "rootkit" niet gewoon een deel van de software die er voor zorgt dat de ps3 goed blijft werken conform je van een ps3 zou mogen verwachten. En als je gaat klagen krijg je dan niet een reverse klacht aan je broek "Hoe weet jij dat, dat kan alleen maar als je onze software uit elkaar hebt gehaald" en dat mag hoogstwaarschijnlijk niet

Volgens mij mag je in Nederland nog steeds software reverse engineeren als dat nodig is voor compatibiliteit. En als je dus iets anders met die PS3 wilt doen, maar die niet compatible is met wat jij wilt doen, dan mag je dat. Volgens mij.

Door anoniem: zij kunnen Sony ook moeilijk verwijten dat de PS3 weliswaar goed werkt, maar dat je deze niet kunt gebruiken voor wat zij ermee willen ( eigen OS erop oid )

Het is natuurlijk wel zo dat ze niet hoeven meewerken aan het feit dat jij er iets anders mee wilt doen. Het is wat anders als ze ervoor zorgen dat er dingen kapot gaan als je er iets anders mee wilt doen.

Ja, ik weet dat vergelijkingen altijd krom zijn. Maar als je je schroevendraaier als hamer wilt gebruiken, dan heeft de fabrikant wel een probleem als hij iets heeft ingebouwd dat ervoor zorgt dat die schroevendraaier uit elkaar valt als je het probeert.

Peter
09-02-2011, 14:34 door Dev_Null
Mooie gelegenheid voor een opensource PS3 operating system (en firmware)?
09-02-2011, 14:36 door Anoniem
Is Sony dan niet in overtreding van Artikel 4.1 ?
Ze geven tenslotten zelf aan in de gebruikersovereenkomst dat er op de achtergrond updates zullen worden gedownload en geinstalleerd die NIET geweigerd kunnen worden en waarvan de gebruiker NIET op de hoogte word gesteld.


11. MAINTENANCE AND UPGRADES

From time to time, it may become necessary for SCEA to provide certain content to you to ensure that Sony Online Services and content offered through Sony Online Services, your PlayStation®3 computer entertainment system, the PSP® (PlayStation® Portable) system or other SCEA-authorized hardware is functioning properly in accordance with SCEA guidelines. Some content may be provided automatically without notice when you sign in. Such content may include automatic updates or upgrades which may change your current operating system, cause a loss of data or content or cause a loss of functionalities or utilities. Such upgrades or updates may be provided for system software for your PlayStation®3 computer entertainment system, the PSP® (PlayStation® Portable) system, or other SCEA-authorized hardware. Access or use to any system software is subject to terms and conditions of a separate end user license agreement found at http://www.us.playstation.com/termsofuse. You authorize SCEA to provide such content and agree that SCEA shall not be liable for any damages, loss of data or loss of functionalities arising from provision of such content or maintenance services. It is recommended that you regularly back up any archivable data located on the hard disk.
09-02-2011, 14:40 door Anoniem
iedereens reactie hier is zielig, er is nog 0 bewijs dat er daadwerkelijk een rootkit inzit. Daarnaast heeft Sony het recht om dat ding te planten (er staat letterlijk in de gebruikersovereenkomst die je accepteert dat de functie's Online gaming, Acces to the Playstation Network en OtherOS je mogen ontnomen worden. Als je dit accepteert dan moet je niet zeiken, Sony gaf gebruikers trouwens ook de keuze tussen OtherOS behouden of Acces to the playstation network.


Sony heeft het volledige recht om dit te doen en dat is alleen al te lezen in de gebruikersovereenkomst die elke PS3 owner moet accepteren...

-1 voor de reaguurders hier.
09-02-2011, 14:52 door Anoniem
Haha grappig, iedereen doet moeilijk over de "rootkit" terwijl het geeneens een echte rootkit is. Dit programma scant de bootbestanden en niks van je netwerk of andere media. Als je dit vervelend wild dan kan je maar beter je windows de deur uit doen of je iphone of je android en zelfs je xbox 360 want deze gebruiken hetzelfde principe maar daar hoor je niemand over klagen.
09-02-2011, 15:39 door Anoniem
Tuurlijk heeft sony het recht erin te stoppen wat sony wilt. IMO heb jij ook het recht het er na aankoop weer uit te slopen als het je niet bevalt. Sony heeft dan wel weer het recht om jou te weigeren op hun netwerk. En jij hebt vanaf het begin al het recht om de hele handel uberhaupt niet te kopen.

ps. als je je netwerk veilig wilt hebben moet je er geen enkele black box in hangen natuurlijk.
09-02-2011, 16:40 door SirDice
Of er nu wel of geen achterdeur in die nieuwe firmware zit is niet zo heel belangrijk eigenlijk. Je weet dat Sony toch wel bij jouw PS3 kan.

Wat ik interessanter vind om te weten is hoe dat zit met die DMCA? Dat is een Amerikaanse wet en ik vraag me af in hoeverre wij in Nederland wetten hebben die daar op lijken.

Hoe zit het bijvoorbeeld als ik een nieuwe jailbreak ontwikkel voor de PS3 en deze publiceer?. Die meneer Hotz wordt nu aardig door de mangel gehaald door een legertje advocaten van Sony, om nog maar even te zwijgen over die sleepnet actie m.b.t. het youtube filmpje. Wat kan en mag Sony doen als die meneer Hotz een Nederlander was geweest?
09-02-2011, 22:59 door Anoniem
Rootkit op sony cd`s of in ps3 ?
Dan heeft het geen zin om er een potje over te gaan zitten janken ...
Stop gewoon met het kopen van alle ALLE sony producten , dat is de enige stok die je hebt om mee te slaan .
De 2005 sony rootkit heeft me daartoe doen besluiten en hun hardleerse houding sterkt mij alleen maar meer om het nog heel lang vol te houden .

Sony geen normen en waarden ... dan voor mij niks van sony ... simpel
10-02-2011, 07:00 door Syzygy
Door Anoniem: iedereens reactie hier is zielig, er is nog 0 bewijs dat er daadwerkelijk een rootkit inzit. Daarnaast heeft Sony het recht om dat ding te planten (er staat letterlijk in de gebruikersovereenkomst die je accepteert dat de functie's Online gaming, Acces to the Playstation Network en OtherOS je mogen ontnomen worden. Als je dit accepteert dan moet je niet zeiken, Sony gaf gebruikers trouwens ook de keuze tussen OtherOS behouden of Acces to the playstation network.


Sony heeft het volledige recht om dit te doen en dat is alleen al te lezen in de gebruikersovereenkomst die elke PS3 owner moet accepteren...

-1 voor de reaguurders hier.

Met de uitspraak "Iedereens reactie hier is zielig," includeer je je eigen commentaar ook, dus geef je toe dat jou reactie ook zielig is , maar dat terzijde en die bevestiging had ook niemand nodig denk ik.

Sony kan natuurlijk wel prachtig een gebruikersovereenkomst bedenken maar als de inhoud indruist tegen de wet dan geldt de Wet boven die overeenkomst.
10-02-2011, 08:35 door Anoniem
@ Syzygy

Helaas is de gebruikersovereenkomst volkomen binnen de wet, let maar op er komt geen rechtzaak, schikking of wat dan ook want de gebruikersovereenkomst is al LANG goedgekeurt door verschillende organisaties (o.a. door de EU en de Nederlandse) en dit is dus geen echte rootkit maar een bestandje dat je boot gegevens bekijkt, big deal..

even ter informatie, ik ben niet de persoon waar je op gereageerd hebt.
10-02-2011, 09:36 door Ilja. _V V
Zo'n rootkit is natuurlijk lastig voor de gebruiker c.q consument. Ik heb zelf een aantal originele klassieke Sony-cd's met de gewraakte root-kit van toen.

Echter, het helpt niet tegen kopieren. Hoe dat zit met spelcomputers van nu weet ik niet, geen affiniteit mee...

Wat ik wel weet is dat die kopieerbeveiliging (root-kit) ook van toepassing is op bv. DAT- & MiniDisk-recorders. Daar heb ik wel ervaring mee. Staat duidelijk in de gebruiksaanwijzing: Ik mag onbeperkt kopieen draaien van mijn eigen opnamen.
Daar heb ik het uiteindelijk voor gekocht.
Maar: Van de "2de generatie" kan op de een of andere manier (root-kit) nog maar 1 "3de generatie" kopie van worden gedraaid. Van die kopie geen een meer. Als het goed is... Officieel.

In geval van een CD, word die gelezen als een "2de generatie" & moet je dus altijd de originele CD gebruiken om meerdere kopieen te kunnen maken.

In het eerste geval, mijn eigen opname, officieel, origineel, authenthiek, heden ten dage ben ik dus niet echt blij met die voorzorgsmaatregel van de fabrikant! Zelfs als ik absoluut niet wil dat iemand die opname ooit hoort!

Is het te vergelijken met een bot-net?

Want daar zijn ook verschillen in. Die van Sony & Microsoft maken het mogelijk dat wat je ooit gekocht hebt, bij de tijd blijft & je nieuwe mogelijkheden biedt...
Een bot-net dat daarintegen je mogelijkheden, functionaliteit ontneemt, je zelfs bedreigt, tja, behalve dat je dat niet wil, dat mag toch niet?...
10-02-2011, 10:07 door Syzygy
Door Anoniem: @ Syzygy

Helaas is de gebruikersovereenkomst volkomen binnen de wet, let maar op er komt geen rechtzaak, schikking of wat dan ook want de gebruikersovereenkomst is al LANG goedgekeurt door verschillende organisaties (o.a. door de EU en de Nederlandse) en dit is dus geen echte rootkit maar een bestandje dat je boot gegevens bekijkt, big deal..

even ter informatie, ik ben niet de persoon waar je op gereageerd hebt.

Initieel kan dat wel want die zal voor meerdere producten gelden, echter als ze later iets toevoegen (dus niet aan de overkomst maar aan de software) dat bepaalde grenzen overschrijdt ten aanzien van de privacy of op een andere manier dan staat de Wet boven de Overeenkomst.

Dat wil ik hiermee alleen maar zeggen.
Ik beweer niet dat het daadwerkelijk in dit geval zo is.

even ter informatie, ik ben niet de persoon waar je op gereageerd hebt.
Oke

Ik vind het een beetje raar dat iemand meteen ieders commentaar meteen classificeert als zielig.
Het zegt meer over de persoon dan over ons commentaar maar ja, het staat zo knullig.
10-02-2011, 11:35 door Anoniem
Door Syzygy:
Door Anoniem: @ Syzygy

Helaas is de gebruikersovereenkomst volkomen binnen de wet, let maar op er komt geen rechtzaak, schikking of wat dan ook want de gebruikersovereenkomst is al LANG goedgekeurt door verschillende organisaties (o.a. door de EU en de Nederlandse) en dit is dus geen echte rootkit maar een bestandje dat je boot gegevens bekijkt, big deal..

even ter informatie, ik ben niet de persoon waar je op gereageerd hebt.

Initieel kan dat wel want die zal voor meerdere producten gelden, echter als ze later iets toevoegen (dus niet aan de overkomst maar aan de software) dat bepaalde grenzen overschrijdt ten aanzien van de privacy of op een andere manier dan staat de Wet boven de Overeenkomst.

Dat wil ik hiermee alleen maar zeggen.
Ik beweer niet dat het daadwerkelijk in dit geval zo is.

even ter informatie, ik ben niet de persoon waar je op gereageerd hebt.
Oke

Ik vind het een beetje raar dat iemand meteen ieders commentaar meteen classificeert als zielig.
Het zegt meer over de persoon dan over ons commentaar maar ja, het staat zo knullig.


in dat opzicht ben ik het met je eens, maar ik weet redelijk zeker dat Sony het volledige recht heeft om je bootbestandjes te checken. Verder is ook al duidelijk dat dit geen tak tot uitbreiding bied aan het verder bespioneren van Playstation 3 gebruikers.
14-02-2011, 18:16 door Anoniem
ik mag doen wat ik met mij playstation wil
als ik hem wil slopen sloop ik hem
k heb voor het apparaat betaald
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.