image

Juridische vraag: werkgever wil mijn Facebookwachtwoord

woensdag 11 april 2012, 10:09 door Arnoud Engelfriet, 25 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".

Vraag: Mag een potentiële werkgever je bij een sollicitatiegesprek vragen om je Facebookinloggegevens af te staan, zodat men kan kijken wat je zoal uitspookt op dat netwerk? En wat kun je doen als het niet mag maar ze het toch proberen?

Antwoord: Nee, er is geen enkele legitieme reden voor een potentiële werkgever om te vragen om dat wachtwoord. Men mag natuurlijk wel vragen wat je zoal doet in je vrije tijd, maar zaken die niet werkgerelateerd zijn, kun je rustig voor je houden of als "dat is privé" afdoen.

Als iets wél werkgerelateerd kan zijn, dan word je eigenlijk wel geacht dit te melden bij het gesprek. Denk dan aan zaken die negatief op je werkgever af kunnen stralen, of die je kunnen hinderen bij het goed doen van je werk. Een kennis van me werd bijvoorbeeld voor een promotie bij de bank gepasseerd omdat hij in zijn vrije tijd aan krav maga deed en daardoor regelmatig met grote blauwe plekken en striemen in z'n gezicht hypotheekgesprekken deed. Dat is niet echt bevorderlijk voor de verkoop. En schelden op je baas op Facebook kan leiden tot ontslag.

Juridisch is het vrij simpel, deze vraag. Facebook verbiedt je je wachtwoord af te geven aan een derde, en heeft recent aangegeven dat (potentiële of daadwerkelijke) werkgevers ook onder dit verbod vallen. Het bedrijf onderzoekt of men een rechtszaak tegen zulke werkgevers kan beginnen.

Of het ook computervredebreuk is, en dus een misdrijf, betwijfel ik. Het is inderdaad computervredebreuk om met een "valse sleutel" in te loggen, en gebruik van andermans wachtwoord valt daaronder - mits het gaat om een wederrechtelijk verkregen wachtwoord. Als ik vrijwillig mijn wachtwoord aan iemand vertel, sta ik hem toe in te loggen. En toestemming is het tegenovergestelde van wederrechtelijk. Je zou dan moeten betogen dat in deze situatie geen sprake is van eerlijk verkregen toestemming maar in feite van een soort afpersing. Ik twijfel of Justitie daar heil in ziet in een strafzaak.

Je zou met enige fantasie kunnen zeggen dat het opvragen van dat wachtwoord gaat leiden tot het achterhalen van "verboden" informatie, zoals of de sollicitant zwanger is of dat hij lid is van een bepaald kerkgenootschap. Dergelijke zaken mag de werkgever niet vragen, dat is verboden discriminatie.

Praktisch gezien is "sorry, dat is tegen de regels van Facebook en bovendien vind ik dat een ernstige schending van mijn privacy" het beste antwoord. Hoewel de kans dan weer wel groot is dat je afvalt bij de sollicitatie.

Persoonlijk zou ik een sollicitant die me zijn Facebookwachtwoord vertelt, direct ontslaan. Zo iemand kan ik immers niet vertrouwen met mijn bedrijfsaccounts.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (25)
11-04-2012, 10:21 door Mozes.Kriebel
Inmiddels veel gehoord antwoord, maar ik plemp 'm nog maar eens: een werkgever die zulke vragen durft te stellen wil je niet voor werken.
Voor de social network-foben is het slechts een kwestie van tijd dat FB (of een 3de partij) dit soort data gaat verkopen aan werving en selectie buro's. Uiteindelijk zal dit een onderdeel van de screening worden. Sad but true...
11-04-2012, 11:01 door SirDice
Mag een potentiële werkgever je bij een sollicitatiegesprek vragen om je Facebookinloggegevens af te staan, zodat men kan kijken wat je zoal uitspookt op dat netwerk?
Vragen mag altijd natuurlijk, weigeren antwoord te geven gelukkig ook. Je hebt geen enkele verplichting.

Door Mozes.Kriebel: Inmiddels veel gehoord antwoord, maar ik plemp 'm nog maar eens: een werkgever die zulke vragen durft te stellen wil je niet voor werken.
Volledig mee eens. Zo'n vraag beantwoord ik niet eens, ik pak m'n spullen en ga weg.
11-04-2012, 11:55 door Anoniem
Had een collega bij een bank die te horen kreeg dat hij moest stoppen met skydiven omdat dit niet paste bij het imago van zekerheid dat hij uit hoorde te stralen. Hij heeft toen voor z'n baan gekozen ipv z'n hobby.
11-04-2012, 12:22 door Anoniem
Door Anoniem: Had een collega bij een bank die te horen kreeg dat hij moest stoppen met skydiven omdat dit niet paste bij het imago van zekerheid dat hij uit hoorde te stralen. Hij heeft toen voor z'n baan gekozen ipv z'n hobby.
Het spijt me zeer, maar die collega heeft dan echt geen "ruggengraat".
Als mijn baas mij zaken in mijn privé leven zou verbieden, krijgt hij/zij van mij de wind van voren en kan hem steken waar de zon niet schijnt.
40 uur per week (soms meer) mag de baas mij vertellen wat ik moet doen in zijn tijd, maar wat ik daarbuiten doe bepaal ik zelf.
11-04-2012, 13:31 door Arnoud Engelfriet
@Anoniem 12:22 Vind je dat dat geldt bij élke functie, of alleen bij de jouwe?

Ik kan me zeker situaties voorstellen waarin bepaalde hobbys écht niet passen bij de functie die je uitvoert.
11-04-2012, 13:57 door Jvds1987
Ik vind dit echt een kwalijke zaak ! Gelukkig heb ik geen facebook en dit is weer een reden te meer om ver uit de buurt te blijven van die social media blaat *kuch datamining kuch*.

Daarnaast vind ik dat Arnoud een zeer mooie reactie aan deze gevoelige vraag heeft gegeven met een in mijn ogen 100% correct slot

Door Arnoud Engelfriet:
Persoonlijk zou ik een sollicitant die me zijn Facebookwachtwoord vertelt, direct ontslaan. Zo iemand kan ik immers niet vertrouwen met mijn bedrijfsaccounts..
11-04-2012, 14:49 door Anoniem
@Arnoud & St0n3d .... ik wil nog wel eens zien dat hoe iemand een sollicitant ontslaat! #BeetjeJammer :-)
11-04-2012, 14:56 door Anoniem
Helaas wil het CWI dat je bijvoorbeeld je aanmeldt voor LinkedIn. Dan zou je beter te vinden zijn voor werkgevers en zou je makkelijker vacatures kunnen vinden.

Waarom wil iedereen dat ik mezelf publiekelijk te koop zet? Natuurlijk moet ik zoeken naar werk, maar wanneer ik me op social media aanmeld, krijg ik ook allerlei neveneffecten, zoals oud collega's die met mij in contact willen komen. (en misschien de reden van mijn vertrek zijn)
11-04-2012, 15:18 door Anoniem
Als de werkgever mij om wachtwoorden gaat vragen, vraag ik die ook van hem op. Eerlijk oversteken. Ik wil al zijn wachtwoorden weten van alle mediasites en pc's die hij gebruikt. Dan gaan we samen eens kijken wat we kunnen lezen in ieders account.
Als hij geen media wachtwoorden heeft (facebook of hyves etc) wil ik zijn pc wachtwoord weten en die van zijn email. Want dat wil dan ook wel eens doorlezen, zo wel werk als prive mail. Kijken of hij wel goed over zijn personeel praat met andere afdelingsleiders en of zijn prive mail geen mailtjes bevat van zijn onbekende vriendin(en)! En als nodig wil ook zijn smartphone even doorspitten. Daar vind je ook heel veel waarheden over iemand.
Hoe diep laat hij mij in zijn priveleven spitten.. waarschijnlijk zou hij zeggen: Nee je krijgt geen wachtwoord van mij omdat dit prive is...!

Bleh..!

Michel
Werkgevers moeten dit maar eens anders gaan oplossen door oneffenheden in het contract op te nemen. Bv. als de werknemer bij zijn sollicitatie niet alle relevante en gerelateerde informatie verstrekt, hij als nog ontslagen kan worden zonder procedure of met een boete ontslagen kan worden.! (binnen een jaar uiteraard) Buiten een jaar zou er bij de functionerings gesprekken deze regel ook kunnen worden toegepast..
11-04-2012, 15:37 door Anoniem
Door St0n3D: Ik vind dit echt een kwalijke zaak ! Gelukkig heb ik geen facebook en dit is weer een reden te meer om ver uit de buurt te blijven van die social media blaat *kuch datamining kuch*.

Daarnaast vind ik dat Arnoud een zeer mooie reactie aan deze gevoelige vraag heeft gegeven met een in mijn ogen 100% correct slot

Door Arnoud Engelfriet:
Persoonlijk zou ik een sollicitant die me zijn Facebookwachtwoord vertelt, direct ontslaan. Zo iemand kan ik immers niet vertrouwen met mijn bedrijfsaccounts..
Nee, het is een belachelijke reactie. Een sollicitant ontslaan, huh? Bovendien, als je een sollicitant wegstuurt omdat deze zijn/haar Facebook wachtwoord geeft is dat best een lage actie. Ten eerste is er een machtsverhouding die serieus misbruikt wordt en ten tweede wordt het slachtoffer van dat misbruik gestraft omdat deze doet wat er gevraagd wordt.
Niet bepaald netjes.
11-04-2012, 18:24 door Anoniem
@ St0n3D

Ik heb ook geen FB. Wedden dat ik als ik bij een sollicitatie zeg dat ik dat niet heb bij voorbaat al zal worden gezien als 'leugenaar'.

OMG ... dat lijkt me nog erger dan in zo'n situatie mijn FB te laten zien aan de werkgever to be. Logingegevens krijgen ze nooit.
11-04-2012, 21:26 door TD-er
Een leuke blogpost over dit onderwerp:
http://raganwald.posterous.com/i-hereby-resign
12-04-2012, 09:28 door Arnoud Engelfriet
@Anoniem 15:37 Dacht je nou écht dat ik serieus was met die opmerking?
12-04-2012, 10:19 door Jvds1987
Door Anoniem: @Arnoud & St0n3d .... ik wil nog wel eens zien dat hoe iemand een sollicitant ontslaat! #BeetjeJammer :-)

Niet aannemen dan ;-)


Door Anoniem:
Door St0n3D: Ik vind dit echt een kwalijke zaak ! Gelukkig heb ik geen facebook en dit is weer een reden te meer om ver uit de buurt te blijven van die social media blaat *kuch datamining kuch*.

Daarnaast vind ik dat Arnoud een zeer mooie reactie aan deze gevoelige vraag heeft gegeven met een in mijn ogen 100% correct slot

Door Arnoud Engelfriet:
Persoonlijk zou ik een sollicitant die me zijn Facebookwachtwoord vertelt, direct ontslaan. Zo iemand kan ik immers niet vertrouwen met mijn bedrijfsaccounts..
Nee, het is een belachelijke reactie. Een sollicitant ontslaan, huh? Bovendien, als je een sollicitant wegstuurt omdat deze zijn/haar Facebook wachtwoord geeft is dat best een lage actie. Ten eerste is er een machtsverhouding die serieus misbruikt wordt en ten tweede wordt het slachtoffer van dat misbruik gestraft omdat deze doet wat er gevraagd wordt.
Niet bepaald netjes.


Niet aannemen dan. Het ligt er maar helemaal aan hoe je de vraag stelt. Hoezo machtsmisbruik ? je mag toch wel bepalen wie en wat voor een type mensen je in dienst neemt ?
Daarnaast verwacht ik van solicitanten dat ze weten wat hun rechten en plichten zijn. En ze dus ook weten of en hoe ze de gestelde vragen beantwoorden. Ik zou eerder iemand
aannemen die goed kan onderbouwen waarom hij of zij haar wachtwoord niet afgeeft dan iemand die klakkeloos zo het wachtwoord geeft.
12-04-2012, 10:21 door Jvds1987
Door Anoniem: @Arnoud & St0n3d .... ik wil nog wel eens zien dat hoe iemand een sollicitant ontslaat! #BeetjeJammer :-)

Niet aannemen dan ;-)

Door Anoniem:
Door St0n3D: Ik vind dit echt een kwalijke zaak ! Gelukkig heb ik geen facebook en dit is weer een reden te meer om ver uit de buurt te blijven van die social media blaat *kuch datamining kuch*.

Daarnaast vind ik dat Arnoud een zeer mooie reactie aan deze gevoelige vraag heeft gegeven met een in mijn ogen 100% correct slot

Door Arnoud Engelfriet:
Persoonlijk zou ik een sollicitant die me zijn Facebookwachtwoord vertelt, direct ontslaan. Zo iemand kan ik immers niet vertrouwen met mijn bedrijfsaccounts..
Nee, het is een belachelijke reactie. Een sollicitant ontslaan, huh? Bovendien, als je een sollicitant wegstuurt omdat deze zijn/haar Facebook wachtwoord geeft is dat best een lage actie. Ten eerste is er een machtsverhouding die serieus misbruikt wordt en ten tweede wordt het slachtoffer van dat misbruik gestraft omdat deze doet wat er gevraagd wordt.
Niet bepaald netjes.
Niet aannemen dan. Het ligt er maar helemaal aan hoe je de vraag stelt. Hoezo machtsmisbruik ? je mag toch wel bepalen wie en wat voor een type mensen je in dienst neemt ?
Daarnaast verwacht ik van solicitanten dat ze weten wat hun rechten en plichten zijn. En ze dus ook weten of en hoe ze de gestelde vragen beantwoorden. Ik zou eerder iemand
aannemen die goed kan onderbouwen waarom hij of zij haar wachtwoord niet afgeeft dan iemand die klakkeloos zo het wachtwoord geeft.
12-04-2012, 10:40 door Duck-man
Door Arnoud Engelfriet:
Persoonlijk zou ik een sollicitant die me zijn Facebookwachtwoord vertelt, direct ontslaan. Zo iemand kan ik immers niet vertrouwen met mijn bedrijfsaccounts..
Ontslag is mij een stap te ver. Maar een sollicitant niet aannemen om die reden lijkt mij een terechte overweging. Het zal je als sollicitant zeker sieren als je aan geeft dat je niet zomaar wachtwoorden deelt. Als een bedrijf je om die reden niet aan neemt, moet je je afvragen of je wel voor die bedrijf had willen werken. Bij je sollicitatie blijkt al dat het bedrijf niet vies is van machtsmisbruik en dat lijkt mij geen goede basis.
Mag je door je antwoord op tweede gesprek komen dan was het een test. Wordt je hier door af gewezen kan je een klacht in dienen, bij ????. In alle gevallen is het voor je zelf beter om niet je wachtwoord te geven.
12-04-2012, 10:55 door Patio
Grappig dat sommige werkgevers zo bang zijn voor sociale netwerken. Vooral omdat ze bij goed inzetten ervan veel voordeel kunnen behalen. Naamsbekendheid. Verkeerd inzetten wordt blijkbaar vroeg of laat direct afgestraft.

Ik was vanwege de crisis al op non-actief gesteld. Zegt mijn bijna-ex-leidinggevende: "Je was nogal bezig op Internet hoorde ik". Ik antwoordde: "Natuurlijk, ik moet solliciteren". Lg: "Dat bedoel ik niet". Ik: "Ik heb niets naar buiten gebracht dat niet door iedereen geverifieerd kan worden".

Het oneerlijke is dat zij wel 'negatief' over mij mochten zijn, maar ik, strikt genomen, niet over hen. Klassejustitie of is hier iets anders aan de hand?
12-04-2012, 12:29 door Anoniem
Er is toch laatst zo'n wetsvoorstel aangenomen dat dit wel mocht of geldt dat alleen voor Amerika?
12-04-2012, 14:08 door User2048
Door Anoniem: Er is toch laatst zo'n wetsvoorstel aangenomen dat dit wel mocht of geldt dat alleen voor Amerika?

Nee.

In de USA is een wetsvoorstel verworpen dat werkgevers zou verbieden om wachtwoorden te eisen. Precies het omgekeerde dus.

http://www.security.nl/artikel/40950/1/Werkgever_mag_Facebook-wachtwoord_sollicitant_eisen.html
12-04-2012, 15:39 door mrHenkie
Van Facebook mag je niet eens je wachtwoord met iemand delen of iemand toegang tot je account geven:

4.8 You will not share your password, (or in the case of developers, your secret key), let anyone else access your account, or do anything else that might jeopardize the security of your account.

Bron: http://www.facebook.com/legal/terms
13-04-2012, 01:24 door Anoniem
Ik kan het mij eigenlijk niet voor stellen, maar is het iemand al eens over komen? Wachtwoord afgeven van een socialmedia aan je (toekomstige) werkgever. Ik ken het verhaal uit de VS. Maar nog nooit in Nederland.
13-04-2012, 13:04 door Dev_Null
Zielige poging van zo'n werkgever. Voor zo'n toko wil je toch niet niet werken?
Wie garandeert dat er - na vrijgave - niets mee gebeurd

Is het geen frontoffice voor een of andere criminelen organisatie?
13-04-2012, 13:28 door tegenlicht
Door Dev_Null: Zielige poging van zo'n werkgever. Voor zo'n toko wil je toch niet niet werken?
Wie garandeert dat er - na vrijgave - niets mee gebeurd

Is het geen frontoffice voor een of andere criminelen organisatie?

Nergens uit de vraag blijkt dat dit om een waargebeurd verhaal gaat. Het is voor zover ik zie een hypothetische vraag. Met een uiteraard practisch antwoord van Arnoud. Maar het blijft lastig omdat de werkgever alle recht heeft om je daardoor niet aan te nemen.

Een werkgever die het wachtwoord wil is freaky. Vooral als je vaak dezelfde wachtworoden gebruikt voor mail e.d. Ik zou persoonlijk, opstaan netjes gedag zeggen en weglopen. What's next? Je prive-email?

Een werkgever die zo 'sociaal' is, kan bijvoorbeeld vrienden worden voor zover je hele FB leven niet openbaar is.
13-04-2012, 15:34 door Patio
Tegenlicht schreef Een werkgever die zo 'sociaal' is, kan bijvoorbeeld vrienden worden voor zover je hele FB leven niet openbaar is.

Een vriend(in) van je werkgever worden? Er zijn secretaresses geweest die dat hebben gedaan tot verdriet van hun partners. Zo lopen nu goede relaties op de klippen.

Ik heb ooit een vrouwelijke leidinggevende gehad die mij een uitnodiging stuurde voor een of andere relatiesite. Natuurlijk botweg geweigerd. Ten eerste was ik toen al getrouwd en ten tweede moet je werk en privé gescheiden houden. Zij, zonder relatie dacht daar blijkbaar anders over. Iets van: 'Quod licet Iovi non licet bovi'.

Overigens was (nu niet meer) ik wel 1e-lijns met haar op LinkedIn. De enige uitzondering wat mij betreft, omdat dit netwerk zakelijk is georiënteerd.
05-12-2012, 23:46 door Anoniem
Wat nou als je een sollicitatie gesprek hebt bij facebook zelf haha
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.