image

"Waarom je Google niet kunt vertrouwen"

donderdag 5 mei 2011, 11:15 door Redactie, 11 reacties

Google is niet te vertrouwen, onethisch en zeer politiek, aldus Scott Cleland die een boek over de zoekgigant schreef. "De feiten vertellen ons dat Googles bedrijfspraktijken een breed onderzoek door justitie over de gehele wereld rechtvaardigen", aldus Cleland. Volgens de schrijver is het continu volgen van de fysieke locatie zonder duidelijke toestemming een zeer gevaarlijke schending van de privacy. "Google monitort en verzamelt duizenden keren per dag in het geheim de locatie van Android-gebruikers, om zo een gedetailleerd profiel op te bouwen." Daarmee zou de zoekgigant gebruikers kunnen beïnvloeden.

Google zou de informatie voor relevante advertenties willen gebruiken, maar volgens Cleland laten onderzoeken zien dat de meeste mensen niet hun privacy voor gerichte advertenties willen inruilen. Ook willen eindgebruikers niet dat hun surfgedrag wordt gevolgd en weten ze vaak niet hoeveel privégegevens worden verzameld.

Cleland stelt ook dat Google niet gestopt is met het opslaan van WiFi-signalen, zoals de zoekgigant na het Street View debacle beloofde. "Ze zijn stiekem van Street View auto's naar apparaten met een Android besturingssysteem overgestapt om de signalen op te slaan." Volgens Adam Kovacevich van Google zou Cleland onnauwkeurig en onbetrouwbaar zijn. Het boek van Cleland, "Search & Destroy: Why You Can’t Trust Google", moet op 10 mei uitkomen.

Reacties (11)
05-05-2011, 11:30 door Anoniem
Tja, Google's verzamelwoede... Ik vind dit ook wel een mooie illustratie:
http://www.classity.nl/files/netwerk-personen.jpg
05-05-2011, 12:07 door Anoniem
Hoewel boeken niet meer van deze tijd zijn zal ik dit brok cellulose zeker kopen....... Eens even kijken of m'n ogen nog wijder geopend kunnen worden.
05-05-2011, 12:33 door Anoniem
Nieuws: Google gedraagt zich als gewoon bedrijf! Gaaaaap...
05-05-2011, 13:06 door Anoniem
Ik vertrouw Google wel, en zou het niet willen missen
Gebruik het alle dagen en heb er nog nooit nadeel van gehad.
Is ook nog gratis!!
Ook wanneer ze gegevens verzamelen, ze doen maar.
En wie zich door de Android-mobieltje bespioneerd voelt moet dan maar snel een andere kopen.
05-05-2011, 15:30 door Anoniem
Beste Google,

Wilt u per direct mijn persoonlijke gegevens uit uw zoekmachine en andere diensten halen waarvoor u mij geen toestemming hebt gevraagd voor het gebruik daarvan?
Ik heb hier namelijk geen toestemming voor het gebruik gegeven.

Met vriendelijke groet,
05-05-2011, 16:59 door Anoniem
Door Anoniem: Nieuws: Google gedraagt zich als gewoon bedrijf! Gaaaaap...

Dat klopt. En als ik dan bijvoorbeeld kijk naar het verzamelen van persoonlijke informatie, dan zie ik veel bedrijven dat doen. De meeste bedrijven zijn er bovendien op gericht om die verzamelde gegevens te verkopen aan Jan en alleman. Als verzamelend bedrijf heb je er vervolgens geen zicht meer op. Zie het dabacle van TomTom. Niet TomTom zelf heeft de gegevens naar de politie gestuurd, maar een klant van hen. Die had de gegevens gekocht en dacht dat er extra geld mee te kunnen verdienen door het vervolgens weer door te verkopen. Google levert de gegevens echter niet aan derden. Ze hebben dus zicht op wat er mee gebeurt.

En ja, daar kan soms wat mee mis gaan. Zoals het verzamelen van ethernetpakketjes via wifi. Als je kjkt naar de hoeveelheid gegevens dan hebben ze die extra (MAC adres was wel de bedoeling) informatie eigenlijk alleen lokaal in de auto op disk gehad staan. Bij het inrijden van de garage is waarschijnlijk alleen de relevante informatie gekopieerd en de volgende dag zijn de gegevens overschreven.

Op een verzoek van overheidsorganisaties om die informatie dan ook maar aan hen te verstrekken, heeft Google in geen enkel land gehoor gegeven. Tenminste voor zover ik nu heb kunnen vinden. In dat opzicht ken ik andere bedrijven die zonder blikken of blozen gegevens van hun klanten verstrekken aan politie. Alleen Twitter lijkt ook te protesteren als ze zo'n vraag voorgelegd krijgen.

Om nog even op het verstrekken van informatie aan de overheid terug te komen. Geen enkel bedrijf ontkomt er aan om dat te doen als er een wettelijke opdracht daartoe wordt verstrekt. Maar Google is weer het enige bedrijf dat ook dat gewoon openbaart. Je kunt eenvoudig zien hoe vaak de Nederlandse overheid gegevens heeft gevorderd bij Google. Ook in dat opzicht zijn ze niet bang voor de overheid.

Providers in Nederland proberen al langer om gegevens hierover te openbaren, maar worden steeds bedreigd om dat maar niet te doen.

Een andere reden waarom ik niet erg bang ben voor Google is de structuur. Ze hebben geen tientallen managementlagen die gegevens, problemen en meer afschermen. Als een medewerker van Google denkt dat er iets fout wordt gedaan, dan kan hij gewoon de directie aanspreken tijdens bijvoorbeeld de lunchwandeling. En ik weet dat dit ook gedaan wordt.

Al met al ben ik banger voor misbruik van gegevens door bedrijven die de gegevens maar aan alleman verkopen dan voor Google, die de gegevens in-house houdt. En nog veel banger voor de overheid die de gegevens verzamelt en koppelt zonder dat ze weten wat relevant is en wat niet.

Peter
06-05-2011, 10:19 door Anoniem
Doe maar eens wat onderzoek naar een van de aandeelhouders van Google - In-Q-Tel, en geef dan opnieuw je mening.
06-05-2011, 10:24 door Anoniem
Bekijk even onderstaande om even te begrijpen waar we aan toe zijn.

http://www.ted.com/talks/eli_pariser_beware_online_filter_bubbles.html
06-05-2011, 13:14 door Anoniem
"Google zou de informatie voor relevante advertenties willen gebruiken, maar volgens Cleland laten onderzoeken zien dat de meeste mensen niet hun privacy voor gerichte advertenties willen inruilen."

De vergelijking slaat nergens op. Je ruilt je privacy niet voor advertenties, maar voor het 'gratis' gebruik van diensten als Google Search. De privacy die je inlevert, en de gerichte advertenties zijn beiden de prijs die je betaalt voor het gebruik van de internetdiensten van Google.
06-05-2011, 18:20 door Anoniem
Door Anoniem: "Google zou de informatie voor relevante advertenties willen gebruiken, maar volgens Cleland laten onderzoeken zien dat de meeste mensen niet hun privacy voor gerichte advertenties willen inruilen."

De vergelijking slaat nergens op. Je ruilt je privacy niet voor advertenties, maar voor het 'gratis' gebruik van diensten als Google Search. De privacy die je inlevert, en de gerichte advertenties zijn beiden de prijs die je betaalt voor het gebruik van de internetdiensten van Google.

Het probleem is dat je bij dergelijke gratis diensten vaak moet kiezen tussen een klein aantal gerichte advertenties (die vaak ook niet irritant geplaatst zijn) en veel meer ongerichte advertenties. Die bovendien vaak zeer irritant de aandacht vragen. Want de aanbieder van de gratis dienst moet wel zijn kosten eruit halen. Hij kan meer vragen voor gerichte advertenties dan voor ongerichte advertenties. En dus hoeft hij er minder te plaatsen.

Peter
07-05-2011, 13:13 door Anoniem
Ik denk dat dit boek met een flinke schep zout moet worden genomen.

Door z'n geweldige succes wordt Google nu mikpunt van laag-bij-de-grondse aanvallen van wanhopige concurrenten, van Microsoft tot Apple. En voor een journalist is dit een heerlijk onderwerp: hij misbruikt de bekendheid van Google en uit beschuldigingen die niet te controleren zijn. Voor complotdenkers is een ontkenning de ultieme bevestiging!

Zoals hierboven al aangegeven: we profiteren allemaal geweldig van de diensten van Google, die we gratis krijgen. Het is een veel sympathieker bedrijfsmodel dan Microsoft toepast door je almaar te dwingen nieuwe Windows en Word versies te betalen die je niets nieuws opleveren.

Waar ik nog het meest bevreesd voor ben is dat een overheid op een goede dag beslag legt op de gegevens die Google heeft verzameld, uit naam van de bestrijding van terrorisme, kinderporno of iets anders waar iedereen tegen is.

En waar ik misschien ook bang voor moet zijn is dat ik een keer wordt aangehouden door de politie als ik door het Groene Hart fiets zonder dat ik enige electronica bij me heb die mijn locatie verraadt. Ik ben al een paar keer politie tegengekomen op afgelegen fietspaden. Zoals je "zorgmijders" hebt, zo krijg je ook "peilmijders" die het gore lef hebben om zich aan iedere controle te onttrekken door niet voortdurend aan Big Brother door te geven waar ze zich bevinden.

Ik denk dat ik voortaan ook mijn (electronische) horloge maar afdoe als ik de natuur in ga. Je weet maar nooit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.