image

Apple op vingers getikt wegens misleidende reclame

woensdag 27 juni 2012, 17:48 door Redactie, 13 reacties

De Reclame Code Commissie heeft Apple op de vingers getikt omdat het in advertenties beweerde dat Macs geen virussen konden krijgen. "Een Mac wordt, anders dan Windows-computers, niet door duizenden virussen belaagd. Dankzij de ingebouwde beveiliging in Mac OS X blijft je computer optimaal beschermd, zonder dat je er iets voor hoeft te doen", zo beweerde Apple. Tegen de advertentie was een klacht ingediend.

Volgens de aanklacht zijn Macs niet immuun voor virussen zoals Apple beweert. Aangezien Apple geen bewijs leverde dat Macs wel immuun zijn, werd de klager in het gelijk gesteld. Apple krijgt het advies van de Reclame Code Commissie om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

"De Commissie is van oordeel dat de reclame gepaard gaat met onjuiste informatie ten aanzien van de risico’s van het product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC." Apple verwijderde onlangs al stilletjes de tekst dat Macs virusvrij zijn.

Reacties (13)
27-06-2012, 18:44 door Anoniem
aah hier is mijn forum artikel gebleven :-)

ik kreeg hem vandaag via de mail binnen dat op een eerder ingediende klacht:

In aansluiting op de brief van 7 juni jl. treft u hierbij aan de link naar de uitspraak van de Reclame Code Commissie d.d. 31 mei jl. inzake ons dossier 2012/00383: https://www.reclamecode.nl/webuitspraak.asp?ID=76881&acCode

nooit gedacht dat er nog iets mee gedaan zou worden.
27-06-2012, 19:03 door Sokolum
Ohhh, miljoenen wereldjes is nu aan het instorten, het sprookje is uit gegaan.
Ik zou mij bekocht en verraden voelen als ik zo onnozel was om voor deze redenen een Apple MacBook te hebben gekocht. Maar ja, als je zo onnozel bent, vraag ik mij af of deze groep gebruikers het door hebben dat ze gewoon genaaid zijn, zo zie ik dat.

Beetje commonsense jongens, kom op.
27-06-2012, 19:19 door Anoniem
Technisch gezien heeft Apple gelijk: Macs worden niet belaagd door DUIZENDEN virussen. Volgens mij zijn er maar enkele tientallen (hooguit honderden) virussen die gevaarlijk zijn voor de Mac. Maar dat is grotendeels te wijten aan het feit dat Macs minder populair zijn dan PCs, en daardoor minder interessant voor virusmakers.

Macs schijnen wel heel makkelijk te hacken te zijn, maar dat is een totaal andere bedreiging. Als je echt een systeem wil dat van de grond af veilig gebouwd is moet je Linux nemen (of OpenBSD voor de echte fanatiekeling).
27-06-2012, 22:50 door Anoniem
Ohhh, miljoenen wereldjes is nu aan het instorten, het sprookje is uit gegaan.
Ik zou mij bekocht en verraden voelen als ik zo onnozel was om voor deze redenen een Apple MacBook te hebben gekocht. Maar ja, als je zo onnozel bent, vraag ik mij af of deze groep gebruikers het door hebben dat ze gewoon genaaid zijn, zo zie ik dat.


Voor de rest alles in orde met je?
27-06-2012, 23:08 door pErSoNaLiTy
Ben ik dan blij dat ik gene Macbook heb maar een iMac.

Dat maakt me minder onnozel hoop ik?
27-06-2012, 23:14 door Cybercrimepreventie.com
Ze zijn goed met het advies omgegaan, toch complimenten voor Apple.

Inmiddels zijn all reclames op de websites (ook internationaal) aangepast.
28-06-2012, 08:24 door Anoniem
Het is nu eenmaal misleidende reclame, en mensen die owv die reden een mac hebben gekocht zijn ook bedrogen geweest, common sense is niet van toepassing want de meeste mense willen gewoon dat het "just works" zoals ze bij apple zeggen, waarschijnlijk als er in de toekomst daar nog wat problemen rond komen mogen ze dat ook niet meer in hun reclame verkondigen.
Nu hebben ze de slogan stilletjes aangepast, moest die Steve Jobs er nog zijn had die met zijn torenhoog ego nog wel bereid geweest gewoon de landen die het verbieden te laten vallen.

groetjes,

Toni
28-06-2012, 08:32 door Anoniem
Ach de kans dat je een virus oploopt met een Apple is gewoon veel kleiner dan als je met een Windows pc het internet op gaat.
Je krijgt niet voor niets de ene na de ander melding dat je pc gevaar loopt.

Ik zelf ben een gebruiker van Linux, VirtualWindows7, IOS 5. en Android
Windows is volgens mij standaard nog steeds het meest onveilige besturingssysteem. waar je van alles MOET installeren om maar vrij te blijven van allerlei bedreigingen die oa via het internet je pc in komen.
Dat is bij Apple gewoon bijna onmogelijk.
Ja en als je een MAC of IMac koopt weet je toch ook wel een beetje dat je een zeer klein risico loopt.
Kort om gelul allemaal.
Naar mijn idee zijn Apple producten voor mensen die gewoon niet al te veel van hun product willen weten. Ze zijn niet geïnteresseerd in de hardware.
28-06-2012, 11:50 door Invader Zim
Door Anoniem: Technisch gezien heeft Apple gelijk: Macs worden niet belaagd door DUIZENDEN virussen.

Technisch gezien hebben ze niet gelijk want ze beweren dat ze immuun zijn. En dat is niet zo. De kans dat je wat oploopt is gelijk evenredig (of misschien zelfs exponentieel evenredig) met de populariteit van je OS. De mogelijkheid heeft daar niets mee te maken. Als het een computersysteem is is er een virus voor te maken.

Beetje jammer dat het bij een vingertik blijft want deze marketing hebben ze overal op de wereld uitgezet en goedgelovige types zo'n ding aangesmeerd. Zelfs de verkopers bleven dit volhouden. De gevolgen zijn dus enorm, dus zouden er ook consequenties moeten zijn voor apple.
28-06-2012, 16:08 door Anoniem
Domoren!
29-06-2012, 12:47 door Anoniem
Ach de kans dat je een virus oploopt met een Apple is gewoon veel kleiner dan als je met een Windows pc het internet op gaat.
Je krijgt niet voor niets de ene na de ander melding dat je pc gevaar loopt.

Ik weet niet welke software je gebruikt onder Windows of welke sites je bezoekt. Maar die 1 of 2 meldingen in 5 jaar valt wel mee.
09-10-2012, 12:48 door Anoniem
"Een Mac wordt, anders dan Windows-computers, niet door duizenden virussen belaagd. Dankzij de ingebouwde beveiliging in Mac OS X blijft je computer optimaal beschermd, zonder dat je er iets voor hoeft te doen"
Nou ben ik maar een domme Mecgebruiker dus vraag ik hulp bij het lezen: waar staat hier het woord immuun?
09-10-2012, 21:36 door Anoniem
Dit stond op de Apple site, de letterlijke verwoording op de Apple site was: een Apple MAC is immuun voor virussen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.