Privacy - Wat niemand over je mag weten

Fakebestellingen

17-05-2011, 08:26 door Anoniem, 6 reacties
Ik krijg een email van een of ander incassobedrijf, dat met mijn Ip Adres verschillende Fakebestellingen zijn gedaan.
Dit adres is nu ongeveer 3 maanden in mijn bezit...

Het bedrijf wilt aangifte gaan doen met mijn Ip adres, eerlijk waar heb ik die bestellingen niet gedaan, moet ik me zorgen gaan maken of in hoeverre ben je verantwoordelijk voor je eigen Ip?

Hopelijk hebben jullie een antwoord.
Reacties (6)
17-05-2011, 10:09 door Anoniem
nue... ze proberen ook maar wat los te peuteren.

Je mag een Wifi met de buren delen, proxy draaien, etc...etc... dus een IP nummer is net zo waardeloos als zeggen dat jij nu in een stads bus zit die vorige week bij een ongeluk betrokken was, dus Jij moet gezien hebben wat daar gaande was.

Als ze 't nodig vinden mogen ze 't aan een rechter gaan uitleggen, sta jij binnen 30min weer buiten met een schade vergoeding, Want zo gaat dat als de rechters ook uurtje factuurtje alle onzin maar laten voorkomen om maar van de straat de zijn.
17-05-2011, 10:41 door Anoniem
"Ik krijg een email van een of ander incassobedrijf, dat met mijn Ip Adres verschillende Fakebestellingen zijn gedaan. "

Welke informatie willen ze van je hebben, en hoe weet je of het gaat om een legitiem incasso bedrijf, of om phishing ? Het zou mij niets verbazen indien degenen achter deze email te kwader trouw zijn. Heb je per post ook een vordering van ze gekregen ?

P.S.: Wellicht dat je de email hier kunt plaatsen zodat we beter weter waar het over gaat (met weglating van privacy gevoelige details natuurlijk)
17-05-2011, 10:48 door Mysterio
Je hoeft je hoogstwaarschijnlijk geen zorgen te maken. Jouw schuld moet aangetoond worden en een IP adres is wel erg schraal. Zeker wanneer jij het nog maar zo kort in bezig hebt.
17-05-2011, 13:45 door Anoniem
Door Anoniem: nue... ze proberen ook maar wat los te peuteren.

Je mag een Wifi met de buren delen, proxy draaien, etc...etc... dus een IP nummer is net zo waardeloos als zeggen dat jij nu in een stads bus zit die vorige week bij een ongeluk betrokken was, dus Jij moet gezien hebben wat daar gaande was.

Als ze 't nodig vinden mogen ze 't aan een rechter gaan uitleggen, sta jij binnen 30min weer buiten met een schade vergoeding, Want zo gaat dat als de rechters ook uurtje factuurtje alle onzin maar laten voorkomen om maar van de straat de zijn.


Altijd grappig, die internet juristen.
Je kunt vast wel wat wetten citeren waar dat uit blijkt en vooral die schadevergoeding ?

Wat je mag met je internet aansluiting is (civielrechtelijk) begrensd door het contract wat je met ISP hebt.
Bij redelijk wat ISPs staat daar in dat je je aansluiting niet mag delen, en dat jij verantwoordelijk bent voor wat er over je aansluiting gedaan wordt.
Dat wil niet zeggen dat er actief naar gezocht wordt, maar als je aansluiting problemen en klachten oplevert, zijn die voorwaarden het handvat voor de ISP om maatregelen te nemen.
"Maar ik wassut niet, ik heb gewoon een open wifi" is dus geen excuus als jouw IP overlast geeft.

Wellicht dat je met een "ik zal het dichtzetten/password veranderen" er mee weg komt, maar als je aansluiting problemen blijft geven heeft de ISP alle reden , en alle recht op grond van zo'n voorwaarde, om je eraf te gooien.

Een (civiele) kantonrechter heeft niet of erg weinig keus om "zaken maar te laten voorkomen" dan wel dat niet te doen, dat is aan de klager. Een dispuut over betaling/levering is gewoonlijk voor de kantonrechter.
(In een strafzaak kan het OM , als _openbaar aanklager_, kiezen om een zaak niet voor de rechter te brengen).

Ik betwijfel of de rechter de klager (ongevraagd) een schadevergoeding kan opleggen als de klager een zwakke zaak had.
Eventueel kan de aangeklaagde een schadevergoeding vragen.
Wel _kan_ (maar hoeft niet) de rechter de verliezer opdragen de proceskosten inclusief die van aangeklaagde te betalen.

Bij iemand die kennelijk wil narren (bijvoorbeeld bij een foute incasso bewust totaal niet reageren maar voor laten komen om de klager duur nat te laten gaan) kan de rechter weliswaar de gedaagde gelijk geven als de incasso fout was, maar beide procespartijen hun eigen kosten laten betalen.
Kort gezegd, de rechter zit er niet om zich te laten gebruiken door mensen die de ander eens lekker willen pakken.

Voor de OP, ietwat vreemd dat een incasso bureau bij jou uitkomt op grond van een IP.
Of is het vanaf een webhost/eigen domein ?

Als puntje bij paaltje zou komen is er denk ik erg weinig kans dat jij echt nat gaat voor fake bestellingen.
Hoewel je probleem misschien groter wordt als die bestellingen ook nog eens bij jou (portiek?) afgeleverd zijn.
Natuurlijk staat het de benadeelde leveranciers wel vrij om geen bestellingen meer van jouw IP te accepteren.

Is het trouwens een echte mail van een echt incassobureau ?

Zo ja:
Persoonlijk denk ik dat je er het beste aan doet om kort te reageren dat de bestellingen niet door jou gedaan zijn en dat je daarom er niet voor gaat betalen.
Verder kun je verzoeken om logfiles met timestamps (voor zo ver die er niet bij zaten) zodat je kunt proberen na te gaan of er wellicht door derden misbruik gemaakt zou zijn van jouw aansluiting, dan wel de aansluiting op dat moment nog niet van jou was.
17-05-2011, 15:06 door Anoniem

Altijd grappig, die internet juristen.
Je kunt vast wel wat wetten citeren waar dat uit blijkt en vooral die schadevergoeding ?

Wetten doen er in het nieuwe rijk europa niet zo toe, en in de provincie nederland al helemaal niet, wel hoe de rechter(ster) die nacht geslapen heeft.

Heb al 2 zaken als advies gevende mogen volgen, waar het gewoon de normale gang van zaken is dat de rechter braaf luisterd, dan aan de aanklager vraagt "heeft u buiten het IP enig bewijs dat het om deze pesoon zou gaan?" waarop dan een slappe "nee, maar de verdachte is in de IP database als eigenaar vermeld" komt. en de rechter dan weer rustig aan de volgende ultra korte onzin zaak kan beginnen om z'n brood te verdienen. Moet de aangeklaagde wel van te voren even vermelden dat hij/zij schadeloos gesteld dient te worden als het oordeel is dat hij/zij niet schuldig bevonden kan worden, anders ga je met een paar verloren uren en lege handen naar huis,.

Als je de denigrerende bewoording van de verveelde rechters richting bijv UPC of BREIN als aanklager wil lezen, ga dan eens de archieven van de rechtbank amsterdam in, als je mag.
17-05-2011, 15:36 door cjkos
Wat bedoelen ze met een fakebestelling?
Een nepbestelling, een bestelling die niet geplaatst is? Of een bestelling die niet betaald is? Als ze iets gestuurd hebben zou ik (na het doorlopen van onderstaande stappen) vragen waar ze het naartoe gezonden hebben.

Anyway.
De enige die weet welk adres aan een IP adres hangt is je provider. In geval van twijffel kun je hun bellen of zij je gegevens hebben doorgegeven. Een fakebestelling kunnen ze misschien wel hangen aan een IP adres, maar niet aan een persoon en al helemaal niet aan een e-mail adres (Tenzij je bedoelde e-mail adres) ook al staat dat e-mail adres in hun systeem. Als het niet overeenkomt met jouw adres hebben ze er niets aan.

Twee, het lijkt heel erg op die nepfacturen die bij bedrijven binnen komen. Betalen voor goederen die nooit geleverd zijn. En als je betaald blijk je achteraf aan een abonnement vast te zitten. Bleek het een offerte te zijn.

Ik zou via google op de naam van het incasso bedrijf zoeken, als dat niets oplevert zelfs op het bedrijf waarvan zij zeggen dat je er iets hebt gekocht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.