image

"Zwakke Mac-gebruiker moet virusscanner"

maandag 30 mei 2011, 15:39 door Redactie, 6 reacties

Gebruikers van Mac OS X die kwetsbaar voor social engineering zijn, moeten een virusscanner gebruiken, aldus beveiligingsbedrijf Verizon. Het bedrijf was altijd tegenstander van anti-virus voor de Mac, maar komt daar vanwege recente ontwikkelingen deels op terug. Drie jaar geleden publiceerde Verizon verschillende artikelen waarin het Mac-gebruikers adviseerde om geen virusscanner te gebruiken. De kosten van de software waren vaak hoger dan het niet gebruiken van de software. Uit onderzoek van de beveiliger bleek dat gebruikers vaker gegevens door de virusscanner dan door malware kwijtraakten.

"Voor veel gebruikers is die situatie niet veranderd", zegt Kevin Long. Volgens hem hebben ervaren gebruikers geen last van de recente uitbraak van Mac-scareware. Deze gebruikers weten dat ze geen ongevraagde software moeten installeren en kunnen de Safari-optie uitschakelen waardoor de malware zich verspreidt.

Waakzaam
"Aangezien Mac-malware een punt bereikt waar het gelijk aan de Windows tegenhangers is, en omdat tenminste één Mac-virusscanner succesvol door een derde partij is gecertificeerd, kunnen we nu het gebruik van anti-virus software in sommige gevallen aanraden." Het gaat dan met name om gebruikers die kwetsbaar voor social engineering-gebaseerde malware en scareware zijn, merkt Long op.

De situatie met Mac-malware is volgens Verizon niet vergelijkbaar met Windows malware. "Het rechtvaardigt nu het gebruik van anti-virus software door sommige gebruikers." De beveiliger raadt gebruikers aan om nog steeds waakzaam te zijn als ze een virusscanner installeren. "Anti-virus detecteert zelden nieuw uitgebrachte malware, veilig computergebruik biedt in die gevallen een betere bescherming."

Marktaandeel
Dit weekend stelde de Financial Times dat Apple vanwege het groeiende marktaandeel, een interessant doelwit voor cybercriminelen is geworden. Dat marktaandeel is wereldwijd gezien al jaren gelijk, alleen in de Verenigde Staten kende Apple een stevige groei.

Volgens meetbureau NetApplications beschikt Mac OS X nu over een wereldwijd marktaandeel van 5,4% tegenover 88,9% van Windows. Een jaar geleden bedroeg het aandeel 5,3% en twee jaar geleden was het 4,6%.

Meetbureau StatCounter schat het wereldwijde percentage Mac-gebruikers op 6,4% en stelt dat het aantal sinds 2008 slechts 1,2% is gegroeid. In Europa (6,5%) en Nederland (7,7%) is de groei iets sterker, maar is Windows nog veruit het dominantste besturingssysteem. In de Verenigde Staten nadert het aandeel van Mac OS X (15%) het aandeel van Vista (18%) en ook in Groot-Brittannië doet Apple's besturingssysteem het veel beter (9,7%) dan in andere landen.

Reacties (6)
30-05-2011, 15:56 door Anoniem
Gebruikers van Mac OS X die kwetsbaar voor social engineering zijn, moeten een virusscanner gebruiken, aldus beveiligingsbedrijf Verizon.

Net of zo'n gebruiker dat voor zichzelf wil bekennen. Die weten niet wat social engineering is en vinden dus dat ze er ook niet vatbaar voor zijn. "Engineering? Dat is toch van die reclame van Dosigner? Ik ben dat niet."

Peter
30-05-2011, 16:07 door N4ppy
"Gebruikers van Mac OS X die kwetsbaar voor social engineering zijn, "
Met al het whale, spear etc phising alle gebruikers dus. ;)
30-05-2011, 16:31 door Anoniem
De kosten van de software waren vaak hoger dan het niet gebruiken van de software.

Daar kan Yoda een puntje aan zuigen.
30-05-2011, 17:20 door Anoniem
Hoe hou ik een vals gevoel van veiligheid in stand!

Zo dus!
30-05-2011, 21:35 door svenvandewege
Ach, zwakke Windows gebruikers en zelfs zwakke linux gebruikers doen er verstandig aan om anti virus software te gebruiken. Voor deze laatste groep zijn er wel is waar "niet zoveel"????????? virussen beschikbaar, maar je kan wel een doorgeef luik zijn van virussen voor andere besturingssystemen.

Niks om je voor te schamen. Het gebruik van een antivirus oplossing.
31-05-2011, 09:08 door Anoniem
Door svenvandewege: Ach, zwakke Windows gebruikers en zelfs zwakke linux gebruikers doen er verstandig aan om anti virus software te gebruiken. Voor deze laatste groep zijn er wel is waar "niet zoveel"????????? virussen beschikbaar, maar je kan wel een doorgeef luik zijn van virussen voor andere besturingssystemen.

Niks om je voor te schamen. Het gebruik van een antivirus oplossing.
Helemaal mee eens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.