image

Exploit voor kersvers Windows Kernel-lek

woensdag 13 juli 2011, 14:08 door Redactie, 4 reacties

Een Amerikaans beveiligingsbedrijf heeft een kersverse update voor Windows uit elkaar gehaald om er vervolgens een exploit van te maken. Het gaat om Security Bulletin MS11-054 die gisteren uitkwam en vijftien beveiligingslekken in de Windows kernel verhelpt. Via de kwetsbaarheden kan een aanvaller zijn rechten op het systeem verhogen. Microsoft benadrukt dat een aanvaller wel geldige inloggegevens nodig heeft en lokaal moet inloggen voordat de kwetsbaarheden zijn te misbruiken.

Exploit
Beveiligingsbedrijf Immunity heeft een module aan hun aanvalstool CANVAS toegevoegd, die de kwetsbaarheden misbruikt en een aanvaller toegang met SYSTEM-rechten geeft, op zowel 32-bit als 64-bit systemen.

CANVAS is vergelijkbaar met de populaire hackertool Metasploit, alleen is deze niet gratis. Microsoft had de lekken een "exploit index" cijfer van 1 gegeven, wat betekent dat aanvallers binnen dertig dagen aanvalscode en exploits zullen hebben ontwikkeld. Toen de update verscheen werden de lekken volgens Microsoft nog niet misbruikt.

Reacties (4)
13-07-2011, 15:31 door Anoniem
waarom zijn die beveiligings bedrijven altijd van die aandacht trekkers....
volgens mij was het al jaren bekent dat je met een update er achter kan komen wat er lek was en vervolgens een exploit kan schrijven... niks nieuws onder de zon.

sterker nog het zou zelfs automatisch kunnen:
http://www.cs.berkeley.edu/~dawnsong/papers/apeg.pdf
13-07-2011, 16:21 door SirDice
Microsoft benadrukt dat een aanvaller wel geldige inloggegevens nodig heeft en lokaal moet inloggen voordat de kwetsbaarheden zijn te misbruiken.
Bedenk dat de gebruiker waar IIS op draait ook een geldige locale gebruiker is!
13-07-2011, 17:53 door Anoniem
Bedenk dan dat de gebruiker ook IISmoet hebben draaien.
14-07-2011, 14:13 door SirDice
Door Anoniem: Bedenk dan dat de gebruiker ook IISmoet hebben draaien.
Een gebruiker misschien niet maar een bedrijf wel. En men zou kunnen denken: "Er loggen toch geen gebruikers in op deze machine dus die patch installeren we ooit nog wel een keertje.".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.