image

Microsoft vindt recept voor veilig internet

zondag 28 augustus 2011, 15:53 door Redactie, 11 reacties

Legale software, goed samenwerkende internetproviders en het afsluiten van besmette internetgebruikers behoren tot de zes stappen die ervoor zorgen dat sommige landen veel minder computerinfecties hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft dat onderzocht waarom in Finland, Duitsland, Japan en Oostenrijk het aantal computerinfecties veel lager dan het wereldwijde gemiddelde ligt. De vier landen hadden een aantal overeenkomsten.

Zo is er een sterk publiek-private samenwerking, waardoor er zowel proactief als snel na een incident kan worden opgetreden. Ook monitoren de aanwezige internetproviders en Computer Emergency Response Teams (CERTs) nauwlettend hun netwerken op nieuwe dreigingen en reageren hierop. Verder heerst er een IT-cultuur, waarbij systeembeheerders snel op malware en abuse-meldingen reageren.

Illegale software
Een ander belangrijk kenmerk is het afsluiten of in quarantaine plaatsen van besmette machines. In de vier landen helpen ook speciale campagnes en media-aandacht om het bewustzijn van het grote publiek te verhogen. Het laatste kenmerk is dat het lage gebruik van illegale software en het wijdverbreid gebruik van Windows Update het aantal infecties relatief laag houdt.

De zes kenmerken komen volgens Microsoft ook terug in het Collective Defense concept dat Microsoft topman Scott Charney vorig jaar onthulde (video). Hierbij roept Charney internetproviders en landen op om alleen "gezonde systemen" toegang tot het internet te geven. Charney wil een gezondheidsmodel op het internet toepassen, waarbij online controles en regels de online populatie tegen zieke internetgebruikers moeten beschermen.

Reacties (11)
28-08-2011, 16:05 door spatieman
ik ook..
GEEN windows gebruiken....
en GEEN internet gebruiken..
28-08-2011, 16:22 door Nietsnut
Gewoon een Linux distro gebruiken wordt het internet ook veiliger van
28-08-2011, 16:56 door _Peterr
Mooie concept.

PS: Als iedereen Linux gaat gebruiken gaan de spammers dat ook doen en is op lange termijn Windows veilig om te gebruiken......
28-08-2011, 17:46 door Eerde
Het laatste kenmerk is dat het lage gebruik van illegale software en het wijdverbreid gebruik van Windows Update het aantal infecties relatief laag houdt.
Hahaha, typisch WC-eend onderzoekje weer ;)

Allemaal overstappen op een Linux distro, met SELinux & AppArmor ("Application Armor"), firewall en klaar ben je.
Nix, al dan niet gratis, virusscannert, zelden of nooit een probleem. Tenminste ik al 10 jaar niet meer.
28-08-2011, 19:35 door Zeurkool
Wie denkt met Linux veiliger te werken leeft echt iin een sprookje.
En wie met illegale software werkt weet dat er een gedegen kans is om besmet te geraken. EIgenlijk is het een heel goed artikel!
28-08-2011, 19:59 door Eerde
Vertel eens zuurpruim, waarom is Linux niet inherent veiliger dan wondows ?

Lees b.v. eens.... met dank aan de NSA: http://linux.slashdot.org/story/00/12/22/0157229/NSA-Releases-High-Security-Version-Of-Linux

Illegaal en veilig hebben op zich geen enkel verband met elkaar, gekraakte software is net zo goed als het origineel, enkel de makers van proprietary software willen ons doen geloven dat duistere types illegale software verspreiden met backdoor en andere malware. Zeer onwaarschijnlijk en komt zeker niet wijdverbreid voor !
28-08-2011, 22:18 door Nietsnut
Linux zit anders in elkaar en daardoor inherent veiliger dan Windows ikzelf ben een tevreden Ubuntu 11.04 gebruiker ik ben overgestapt vanaf Vista wat een verademing.
En zolang je van de officiële pakketbronnen download kan je niet veel gebeuren het meeste gaat mis als men via Wine Windows propgramaas gaat draaien.
Het mooiste wat ik vind is dat als je niks doet er ook geen internet activiteiten zijn moet je met een Windows machine is voor de gein kijken daar is er altijd data overdracht bezig.

Maar ik moet er wel bij zeggen ik gebruikte Windows van 3.11 en in al die tijd heb ik maar 2 keer een virus probleem gehad dus wat je ook gebruikt met gezond verstand valt het allemaal wel mee.
29-08-2011, 08:53 door Anoniem
Inherent veiliger, klinkt als een beetje zwanger. Er is geen veilige PC software, Microsoft, Apple, en Linux ze hebben allemaal security problemen. Daarbij doet Microsoft het statistisch helemaal niet zo slecht gezien hun marktaandeel.
29-08-2011, 13:48 door Eerde
@Vandaag,08:53 doorAnoniem

Hoe krijg je het voor elkaar 3 domme opmerkingen achter elkaar.

1. Inherent veiliger, zoals een Volvo veiliger is dan een 2CV, kwestie van ontwerp
2. Het een is veiligeR dan het ander, ja !
3. Statistisch, %-age doet M$ het heel slecht, het marktaandeel heeft er niets mee te maken.
29-08-2011, 14:16 door Anoniem
Ik mis nummer 1 in de lijst: gebruikers bijbrengen van een beetje security awareness.
Zoals het niet zomaar aanklikken van een link (ongeacht hoe je er aan gekomen bent); geen mailtjes met attachtments van onbekenden openenen.

Maar ja als men zelfs op een securitybeurs (notabene) een uitgedeelde usbstick krijgt en die zomaar aansluit op je laptop (heeft een tijdje terug op security.nl gestaan) ..... vrees ik dat het met de security awareness het nog wel even duurt.
29-08-2011, 16:30 door Eerde
@Vandaag,14:16 doorAnoniem
Toch ben ik voor autorun op Linux niet zo bang, het zou kunnen zijn dat in de thumb van een .pdf iets van malware zit verborgen, maar wederom: het kan maar is zeer onwaarschijnlijk.

Kijk technisch kan alles, maar noem mij nu eens een groot 'security risk', 'prevalent in the wild' (zoals dat heet), dat 5% of meer van de Linux gebruikers heeft besmet, of 3% of 2 % of 1% ?
Of nog minder ??
OK laten we de afgelopen 24 maanden nemen...
Pom. pom, pom ik wacht......

Het hele veiligheids 'issue' heeft niets te maken met marktaandeel !
Boeven willen geld, als dat makkelijk te halen is bij Apple piepeltjes en moeilijk bij M$ gebruikers gaan ze naar de Apple piepeltjes.
Zelfde met Linux. Stel 60 miljoen Linuxgebruikers en 200mil. [?] Apple gebruikers... als je die makkelijk geld afhandig zou kunnen maken omdat dat OS wrak is zouden boeven dat doen.

Verder..... het merendeel van de servers in de wereld draait Linux (LAMP stack).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.