image

VASCO laat DigiNotar vallen

maandag 5 september 2011, 16:55 door Redactie, 7 reacties

VASCO heeft in een verklaring aan investeerders afstand genomen van DigiNotar. Het moederbedrijf nam DigiNotar begin dit jaar voor 10 miljoen euro over. Zowel VASCO als DigiNotar verzwegen in eerste instantie de inbraak bij het Beverwijkse bedrijf. Dit weekend publiceerde VASCO een zeer summiere verklaring, waarin het de Nederlandse overheid een voorstel deed om samen te werken. Voor de investeerders is er meer tekst online gezet.
Infectie
In de verklaring stelt VASCO dat het incident geen gevolgen voor de eigen producten heeft. De technische infrastructuur van beide bedrijven zou volledig gescheiden zijn, waardoor er "geen risico op infectie is". De integratie van DigiNotar's technologie stond voor 2012 gepland. "Dit betekent dat alle VASCO producten in de markt vandaag 100% DigiNotar-vrij zijn."

Het moederbedrijf verwacht dat het DigiNotar-incident geen grote impact op de inkomsten of businessplannen zal hebben. De omzet van DigiNotar voor 2011 zou twee procent van VASCO's geplande omzet voor dit jaar uitmaken, aldus de verklaring.

Reacties (7)
05-09-2011, 17:02 door Thijzzz
Drop it like it's hot.

Jammer dat ze niet ook meteen de CEO droppen die deze faal onder de pet hield.
05-09-2011, 17:19 door Night
Er is veel gezegd over Damage control. Wat er m.i. aan damage control gedaan moet worden is vrij overzichtelijk.

- CEO van Diginotar: een goed sociaal plan opstellen.
- CEO VASCO: €10M + kosten afschrijven.
- Klanten van Diginotar: een nieuw certificaat afnemen bij een CA die nog wel trusted is.
- Internet gebruikers wereldwijd: meldingen van niet vertrouwde certificaten serieus nemen & duimen dat de andere CA's nog wel betrouwbaar zijn.

Security professionals kunnen dit gebruiken om bij bestuurders duidelijk te maken dat security niet lastig of duur is maar een noodzakelijke voorwaarde om te overleven.
05-09-2011, 17:19 door musiman
Door Thijzzz: Drop it like it's hot.

Jammer dat ze niet ook meteen de CEO droppen die deze faal onder de pet hield.
Dan moet je gelijk ook de CEO van Vasco ontslaan...

Maar inderdaad, ik vind ook dat de daders gestraft moeten worden. Echter niet door ze de laan uit te sturen maar echt strafrechtelijk te vervolgen.
05-09-2011, 18:15 door RichieB
Door musiman: Maar inderdaad, ik vind ook dat de daders gestraft moeten worden. Echter niet door ze de laan uit te sturen maar echt strafrechtelijk te vervolgen.
De daders zijn in dit verhaal natuurlijk de hackers. Dat Diginotar en Vasco dit hebben stil gehouden is verwerpelijk, maar in Nederland geen misdrijf. Dat zou de regering moeten verhelpen door een wet aan te nemen die het verplicht stelt om dataverlies te melden.
05-09-2011, 20:04 door Anoniem
Dit is natuurlijk gelul van VASCO. Dat het fout is gegaan bij DigiNotar is één maar als je daarna je kop in het zand steekt als eigenaar dan snap geen hol van veiligheid en durf ik gerust te beweren dat VASCO een zeer onbetrouwbare partner/leverancier is.

Dit is typisch Amerikaans; klop op je eigen schouder als een ander iets goed doet en brul dat je er niets mee te maken hebt als de ander een fout maakt. Hé VISCO, waar zijn jullie maatschappelijke verantwoordelijkheden?

Ik zal er niet rouwig om zijn als VISCO aangeklaagd wordt en desnoods failliet gaat. Het is alleen jammer dat daar de goedbedoelde werknemers de dupe van worder. Het zou mooi zijn als het management een rotschop zou krijgen.

Ik durf zelfs te beweren dat techneuten op dreiging van ontslag of erger hun mond moesten houden.
05-09-2011, 21:22 door ej__
Wat dacht je van aansprakelijkstelling wegens slechte bedrijfsvoering? Dat is de verantwoordelijkheid van de CEO van Vasco.

Wat dacht je van aansprakelijkstelling van de prutsers van de eerste audit na de hack? Wat dacht je van aansprakelijkstelling van de auditor van VOOR de eerste hack?

Ongelofelijk prutswerk. Banale en basale fouten... Zelfs mijn eigen snakeoil certificaten zijn beter beveiligd...
05-09-2011, 22:57 door TD-er
Vasco maakt als ik mij niet vergis van die security-tokens om bijvoorbeeld bij bedrijven of banken in te kunnen loggen.
Dat Vasco nu de hack zelf ook onder de pet heeft proberen te houden, lijkt mij een doodsteek voor een bedrijf wat als product vertrouwen heeft.

Helaas is naast Iran eigenlijk alleen Nederland vooralsnog de enige die er last van heeft doordat de overheid bij dezelfde CA zat voor de sites. Dus in de landen waar Vasco groot is, zal het niet zo'n issue zijn en zal men het niet zo erg laten meewegen bij de beslissingen over beveiliging.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.