image

Ziekenhuis verliest laptop met patiëntgegevens

maandag 31 oktober 2011, 12:28 door Redactie, 1 reacties

Een Canadees ziekenhuis is een laptop en USB-stick met de gegevens van honderden patiënten verloren. Een werknemer van het ziekenhuis in Vancouver, raakte de apparatuur tijdens een conferentie in Toronto kwijt. De informatie bestond onder andere uit namen, geboortedata en diagnoses van 430 mensen. De gegevens waren met een wachtwoord beveiligd, maar niet versleuteld, zo laat het ziekenhuis in een reactie weten. Ook zou het ziekenhuis pas twaalf dagen na het incident dit hebben gerapporteerd.

Volgens de directeur van het ziekenhuis is er duidelijk beleid voor het gebruik van mobiele apparaten. Zo mogen mobiele apparaten alleen worden gebruikt indien strikt noodzakelijk, moet er zo min mogelijk informatie op staan en moeten de gegevens ook versleuteld zijn. Daarnaast moet personeel de mobiele apparaten altijd bij zich dragen en in het geval van een incident dit zo snel als mogelijk melden.

"Het is mogelijk dat de werknemer niet geheel met ons beleid en richtlijnen bekend was. Hij is geen reguliere werknemer en had nog niet onze oriëntatie op dit gebied gehad", aldus de directeur.

Reacties (1)
31-10-2011, 13:06 door Anoniem
Ik vraag me iedere keer weer af wat zulke data op een laptop of usb-stick doet. Ik bedoel, waarom heeft de ziekenhuiswerknemer een eigen kopie nodig.
Bij het bedrijf waar ik werk is het streng verboden om bepaalde data naar een ander opslagmedium te kopiëren. Die data is opvraagbaar voor degenen die het gebruiken moeten, dus een eigen kopie is dan ook helemaal niet nodig.
Voor een openbaar rapport / presentatie / conferentie heb je m.i. helemaal geen klant- of patiëntgegevens nodig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.