image

Microsoft wil pc's van crapware verlossen

dinsdag 22 november 2011, 09:49 door Redactie, 21 reacties

Een nieuwe computer staat standaard vol testversies van anti-virus en andere programma's, waardoor machines soms nauwelijks bruikbaar zijn, reden voor Microsoft om het "Signature PCs" initiatief te lanceren. Computers die onder het initiatief vallen voldoen aan een aantal strenge, door Microsoft opgestelde regels. Zo mag er geen trialware (testversies) aanwezig zijn en programma's die tijdens het opstarten worden geladen. Verder is een schone desktop zonder gadgets, iconen en onnodige taakbalk iconen verplicht.

Wel is IE9, Silverlight, Adobe Reader, Adobe Flash Player en Microsoft's gratis virusscanner Security Essentials geïnstalleerd en geactiveerd, en is Windows Update zo ingesteld dat updates automatisch worden geïnstalleerd en gedownload. Verder wordt het Microsoft Signature theme pack gebruikt en zijn Windows Live Essentials, Office 2010 Starter Edition en Zune software geïnstalleerd en geactiveerd. Als laatste zijn aanvullende muis/keyboard navigatiesystemen op het Startmenu en de taakbalk niet toegestaan.

Winkels
Windowsblogger Ed Bott vergeleek drie identieke computers, waarbij één machine aan het Signature PC initiative voldeed. De verschillen waren ongekend. Computers die aan Microsoft's richtlijnen voldoen bieden een betere ervaring, zijn tussen de tien en vijftien seconden sneller met opstarten en veel bruikbaarder. Microsoft hanteert zelf een snellere opstarttijd van 40% en het hervatten zou zelfs 50% sneller zijn.

Bott merkt op dat de schaalbaarheid van het initiatief het grootste probleem is. Het project werd twee jaar geleden door de softwaregigant gelanceerd. Computers die aan de richtlijnen voldoen worden sindsdien in slechts veertien Amerikaanse winkels aangeboden.

Toch zijn de pc's een absolute aanrader voor mensen die niet de technische vaardigheden om een schone Windows installatie uit te voeren. "Het verwijderen van alle trialware en het vereenvoudigen van de ervaring maakt een pc sneller en gemakkelijker te gebruiken."

Reacties (21)
22-11-2011, 09:58 door Preddie
op mijn PC vind ik crapware nog niet zo erg, die kan ik verwijderen.

Crapware op mijn telefoon is erger, ben een tijdje geleden een android toestel gaan gebruiken. Deze bevatte allerlei shit applicaties als facebook, twitter, Googlemaps dit is niet alleen negatief voor de ruimte op de telefoon maar daarnaast is deze crapware de hele dag bezig mijn privé gegevens te delen met de buiten wereld.
22-11-2011, 10:06 door Anoniem
"Wel is IE9, Silverlight, Adobe Reader, Adobe Flash Player en Microsoft's gratis virusscanner Security Essentials geïnstalleerd en geactiveerd, en is Windows Update zo ingesteld dat updates automatisch worden geïnstalleerd en gedownload. Verder wordt het Microsoft Signature theme pack gebruikt en zijn Windows Live Essentials, Office 2010 Starter Edition en Zune software geïnstalleerd en geactiveerd. "
En dit is geen crapware?....

MSE heeft trouwens ook de nodige resource problemen..
22-11-2011, 10:14 door Anoniem
"Microsoft wil pc's van crapware verlossen"
Automatisch vista deinstall dus :)
22-11-2011, 10:26 door svenvandewege
Dit zullen o.a. Symantec, Roxio, McAfee, Ahead, Cyberlink en dergelijke niet leuk vinden. Die leveren vaak trialware mee op pc's en hebben zelfs contracten met grote pc leveranciers.
22-11-2011, 10:37 door Anoniem
En office 2010 is dat dan wel een volledige versie, mijn ervaring is dat er een office 2010 studenten versie van 60 dagen op staat, laat die dan ook weg zal ik zeggen.
22-11-2011, 10:47 door spatieman
Een winkel PC, krijgt een USB stick tijden de eerste boot, en de shit die er standaard op staat wordt geformateerd.
22-11-2011, 10:56 door Anoniem
Windows Live Essentials, Zune software... DAT IS ZEKER GEEN CRAPWARE?
Live Essentials kan ik nog wel begrijpen, maar Zune?

Wedden dat dit niet in Europa gaat werken in verband met koppelverkoop.
22-11-2011, 10:57 door Anoniem
Ik dacht toch echt dat microsoft voortaan ook Linux zou gaan leveren... Maar nee... Het boot 15 seconden sneller. In plaats van het boot in 15 seconden...

Zoals spatieman al zegt: het boeit mij niet wat erop staat. De eerste boot van een machine net in mijn bezit is toch van een installatie CD...
22-11-2011, 10:59 door Anoniem
Wel zijn IE9, Silverlight, Microsoft Security Essentials, Microsoft Signature theme pack, Windows Live Essentials, Office 2010 Starter Edition en Zune software geïnstalleerd. Kortom, Microsoft wil de crapware van derden vervangen door die van haarzelf.

Security Essentials is op zich nog niet zo'n slecht idee, omdat er genoeg mensen zijn die de trailversie van hun anti-malware pakket nooit verlengen, maar deze actie zet wel direct andere gratig oplossingen buiten spel.

En als dat dan ook nog eens verkocht moet worden door een ongeloofwaardig iemand als Ed Bott, dan haak ik af. Crapware is inderdaad irritant, maar wat mij betreft is dit niet de oplossing.
22-11-2011, 11:09 door donnerd
Toch zie ik crapware staan;
- Adobe reader
- Flash player
- Microsoft Security Essentials
- Silverlight
- IE9

Nieuwe valse belofte dus van MS
22-11-2011, 11:12 door Duck-man
Wat is crapware? Is dat software die door de PC bouwer wordt mee geleverd. Of is dat software waar MS geen geld aan verdient omdat de contracten worden af gesloten met de bouwers.
Als MS wil dat er schone PC worden verkocht komt er dan ook een einde aan de constructie dat fabriek af gemonteerde PC niet standaard Windhoos bevatten.
Mijn oude computer winkel verkocht PC met gratis OpenOffice en AVG geïnstalleerd. Is dit dan ook crapware?
22-11-2011, 12:02 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-11-2011, 12:19 door Anoniem
Het kost ongeveer evenveel tijd om alle crapware te verwijderen en alle autostarts te onderzoeken en uit te zetten van een nieuwe pc als er gewoon een kale versie van windows op te zetten. Met Ninite de extra software erop en reken maar dat hij sneller is.
Van de week ook weer een redelijk nieuwe laptop onder handen gehad die de eerste 10 minuten nauwelijks bruikbaar was.
22-11-2011, 12:35 door Anoniem
Het zou mooi zijn als er een scherm komt waarbij je kunt aangeven welke 'crapware' je wel en welke je niet wilt hebben. Dat zou pas echt een mooi zijn!
22-11-2011, 13:09 door Anoniem
"Zo mag er geen trialware (testversies) aanwezig zijn en programma's die tijdens het opstarten worden geladen."

Alle startup items van de Adobe applicaties, Security Essentials en Office zijn dus verwijderd, en Office krijg je niet als testversie ? Of mogen trialware versies wel degelijk aanwezig zijn, en mogen programma's wel degelijk tijdens het opstarten worden geladen ?
22-11-2011, 13:38 door Anoniem
Crapware?
We noemden dat toch bloatware...
22-11-2011, 22:35 door Anoniem
Mja, alleen beste MS
dat gaat niet werken zo he
u bent zelf de grootste boosdoener geweest in alle jaren
verder zouden dan de computers VEEL duurder worden omdat voor elk stukje zooi, de pc fabriek geld krijgt
of dat nu een McAfloo een Norton een Office en nog xxx andere is
met andere woorden, u (MS ) verkoopt super goedkoop oem licenties aan mega bedrijven
die vullen aan met andere crap

Ik doe al jaren voor mijn klanten of :
een hele pc bouwen en instaleren naar behoefte klant ( zonder trail en crap )
of een standaard machine met een retail cd instaleren ( jaja, mag niet foei foei, maar als je de orginele media gebruikt krijg je maar al te vaak de crapware terug )

resultaat, weinig gepiep van die bakken

nou ja tot je een printer of zo hebt geinstalleerd, dan begint een hp over registratie en kopen te zeuren
de camera die gereistreerd MOET worden
het f*c toetsenbord wat gelijk update en registratie software mee neemt
de webcam softw die veel meer zooi neer gooit dan je wenst
enzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Om dan ook maar te zwijgen over de toolbars en andere ellende die ze je bij ELKE update , proberen in je schoenen te schuiven ( liefst verstopt in een sub menu )

Arme klant, doet zo zijn best, luisterd naar mijntirades, maar vliegt er toch nog af en toe in

En Meneer MS
Alleen Uw software er op blijkbaar ??
bent u nu al weer vergeten hoe dat werkt ??

MEVROUWWWW KROEESSSSSS helup , hij doet het weer :-P
22-11-2011, 23:38 door Anoniem
Ik zou denken dat IE9 installeren en activeren botst met de verplichting om een browserkeuze te bieden die de EU Microsoft heeft opgelegd.
23-11-2011, 00:45 door swake
Ik herinner me nog het DOS tijdperk, toen er nog geen internet bestond. Ik had enkel originele Microsoft softtware geïnstalleerd staan , en toch was mijn DOS besturingssysteem onbruikbaar geworden door een virus dat het IO.SYS bestand verwijdert had.
23-11-2011, 09:52 door Mysterio
Door swake: Ik herinner me nog het DOS tijdperk, toen er nog geen internet bestond. Ik had enkel originele Microsoft softtware geïnstalleerd staan , en toch was mijn DOS besturingssysteem onbruikbaar geworden door een virus dat het IO.SYS bestand verwijdert had.
Ik ben tijdenlang virusvrij gebleven door dat soort bestanden read-only te maken met attrib. Ah, ik mis het wel een beetje. Gewoon geen idee hebben wat je doet en het toch voor elkaar krijgen.
28-11-2011, 21:58 door Anoniem
Wat MS niet kent vreet tie niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.