image

Virusexpert: Google zit in ontkenningsfase

dinsdag 22 november 2011, 10:22 door Redactie, 3 reacties

Google mag aanbieders van mobiele virusscanners dan charlatans en oplichters noemen, malware voor het platform is een echt probleem. Dat zegt Rik Ferguson van anti-virusbedrijf Trend Micro in een reactie op de uitspraken van Google's Chris DiBona. DiBona haalde onlangs hard uit naar anti-virusbedrijven die consumenten bewust bang zouden maken om zo virusscanners te verkopen, terwijl die voor Android smartphones helemaal niet nodig zouden zijn.

Cijfers
Volgens Ferguson is er genoeg bewijs dat er wel degelijk malware voor het Android platform rondgaat en dat dit het favoriete besturingssysteem van cybercriminelen is geworden. In de eerste zes maanden van dit jaar zou de hoeveelheid Android-malware met 1410% zijn gestegen.

De virusbestrijder erkent dat de stijging van een zeer laag aantal afkomstig is en dat de totale hoeveelheid Android-malware vele malen kleiner is dan voor Windows. "Het gaat niet om het totale aantal malware, maar de snelheid waarmee de malware elk kwartaal groeit. Dat demonstreert de interesse van criminelen in het mobiele platform. Het is niet gecompliceerd, criminelen volgen consumenten. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven."

Ontkenning
Door steeds de term "virus" te gebruiken zou DiBona proberen aan te tonen dat het platform geen last van malware heeft. Er mogen dan geen virussen in de exacte betekenis van het woord zijn, dat wil niet zeggen dat er geen malware is, merkt Ferguson op. Hij is dan ook van mening dat anti-virusbedrijven geen FUD (Fear, Uncertainty and Doubt) verspreiden en dat DiBona zich in de ontkenningsfase bevindt.

Reacties (3)
22-11-2011, 11:31 door Anoniem
Het zou prettig zijn als beide kampen op zouden houden te gooien met superlatieven, bagatelliseren en opblazen. Dit vertroebeld de discussie alleen maar.

Ja, er is een sterke groei van malware voor Android. Als je apps installeert buiten de Android Market (of andere gerespecteerde aanbieder) om, dan loop je een zekere kans om een keer getroffen te worden door rommel.

Maar de gewone huis, tuin en keuken gebruiker loopt in deze een vrij minimaal risico. In die gevallen kan je jezelf afvragen of de remedie niet zwaarder is dan het probleem.

Echter, door dit wederzijdse modder gooien, wordt de consument geen stuiver wijzer. En dat neem ik DiBona vooral kwalijk, want hij zou hier boven moeten staan.
23-11-2011, 20:22 door Anoniem
Door Anoniem: Maar de gewone huis, tuin en keuken gebruiker loopt in deze een vrij minimaal risico. In die gevallen kan je jezelf afvragen of de remedie niet zwaarder is dan het probleem.

Let wel dat er al een aantal gevallen zijn geweest dat er malware via de adroidmarket is verspreid. Een virusscanner zou misschien geen overbodige luxe zijn.
23-11-2011, 21:27 door Anoniem
Leuk dat Ferguson zo om de hete brij heen draait:
Niemand schijnt te merken dat de discussie van DiBona (behalve een paar wilde slagen in de rondte, okay) gaat over het feit dat de momenteel verkrijgbare mobiele virusscannertjes geen nut hebben tegen de Android malware.

Daarom noemt DiBona ze oplichters: de scanners voegen weinig toe aan de veiligheid van je smartphone.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.