image

HP bagatelliseert aanval op laserprinters

woensdag 30 november 2011, 14:11 door Redactie, 5 reacties

Volgens HP hoeven bedrijven met laserprinters zich geen zorgen te maken dat hackers de apparatuur in brand zetten. Gisteren kwamen onderzoekers van de universiteit van Columbia met het bericht dat aanvallers miljoenen printers wereldwijd konden overnemen. In een verklaring stelt HP dat het bericht sensationeel en onjuist is. Zo zou er nog bij geen enkele klant via de beschreven methodiek zijn ingebroken en zouden HP printers niet via een firmware-aanval in brand zijn te zetten. De onderzoekers ontdekten dat HP de updates voor de printers niet signeert. Daardoor is het mogelijk om valse updates aan te bieden, waarmee een aanvaller de printer allerlei opdrachten kan geven.

Update
De printerfabrikant merkt op dat de apparaten over een "thermische breaker" beschikken die voorkomt dat de fuser verhit raakt of in brand vliegt. Aangepaste firmware zou dit niet kunnen manipuleren. HP erkent dat er in sommige laserprinters een potentieel beveiligingslek zit, maar dat er nog geen meldingen over ongeautoriseerde toegang zijn binnengekomen. "Het specifieke lek is bij sommige HP LaserJet apparaten aanwezig als ze zonder firewall aan het internet gekoppeld zijn. In een thuisnetwerk zijn sommige printers kwetsbaar."

HP werkt nu aan een firmware upgrade om het probleem op te lossen en zal klanten waarschuwen zodra die beschikbaar is. In de tussentijd adviseert het bedrijf het gebruik van een firewall of het remote uploaden van firmware uit te schakelen.

Reacties (5)
30-11-2011, 14:31 door SirDice
HP erkent dat er in sommige laserprinters een potentieel beveiligingslek zit, maar dat er nog geen meldingen over ongeautoriseerde toegang zijn binnengekomen.
Waarom moeten er altijd eerst een aantal kalveren verzuipen voordat ze de put dichtgooien?
30-11-2011, 14:50 door RickDeckardt
Zo'm melding is snel gemaakt...
30-11-2011, 16:10 door Anoniem
"HP erkent dat er in sommige laserprinters een potentieel beveiligingslek zit, maar dat er nog geen meldingen over ongeautoriseerde toegang zijn binnengekomen."

Nee, maar wat wil dat zeggen ? Dat aanvallen niet plaatsvinden, of dat deze niet opgemerkt worden ?
30-11-2011, 20:06 door Anoniem
Het specifieke lek is bij sommige HP LaserJet apparaten aanwezig als ze zonder firewall aan het internet gekoppeld zijn.

De firmware wordt via een printjob aangeleverd, en is snel verwerkt, las ik eerder vandaag ergens. Dat hoeft echt niet vanaf het internet te gebeuren, kwaadwillende figuren kan je ook gewoon in dienst hebben, tijdelijk of permanent. Er zijn bedrijven waar dat een reëel risico is. Ik vind HP hierin een tikje naief overkomen.
30-11-2011, 21:31 door Anoniem
Tja Lemmings. Sluit de rommel niet aan op internet en geen probleem.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.