image

Facebook-gebruikers trappen in kloon-aanval

woensdag 30 november 2011, 15:32 door Redactie, 7 reacties

Een Portugese onderzoeker heeft gedemonstreerd dat Facebook-gebruikers niet goed controleren wie ze als vriend toevoegen. Voor zijn experimenten wilde Nelson Novaes als eerste een vrouw toevoegen die zich met websecurity bezighoudt. Daarvoor maakte hij een Facebook-profiel aan met de gegevens van haar manager, ook al had ze het echte profiel van de manager al toegevoegd.

Vervolgens ging Novaes vrienden van vrienden van de manager toevoegen. In slechts één uur waren 24 van de 432 verzoeken geaccepteerd. Opmerkelijk genoeg hadden 96% van de mensen die het verzoek accepteerden, de echte eigenaar al aan hun vriendenlijst toegevoegd.

Kloon
Voor de tweede stap van het experiment wilde Novaes directe vrienden van de manager toevoegen. Van de 436 verzoeken accepteerden veertien mensen het verzoek van het valse profiel. Uiteindelijk accepteerde ook de manager het verzoek van het gekloonde profiel.

"Mensen negeren de dreiging die het toevoegen van een profiel, zonder te controleren of het echt is, met zich meebrengt", aldus Novaes. Door het toevoegen van profielen kunnen die toegang tot anders afgeschermde content krijgen.

Reacties (7)
30-11-2011, 16:19 door SirDice
Een Portugese onderzoeker heeft gedemonstreerd dat Facebook-gebruikers niet goed controleren wie ze als vriend toevoegen.
Dat komt omdat iedereen helemaal geil wordt van het hebben van 1000+ facebook "vrienden". Het aantal facebook vrienden is de nieuwe uptime. Net zo zinloos.

Door het toevoegen van profielen kunnen die toegang tot anders afgeschermde content krijgen.
Niet als je ze in een aparte groep gooit.
30-11-2011, 16:50 door Anoniem
of omdat sommige mensen hun inloggegevens kwijt raken en een nieuw profiel aanmaken... :) gebeurd ook geregeld..
mij kan het niet echt boeien ik accepteer gewoon iedereen op fb :) levert vaak interessante dingen op
30-11-2011, 17:42 door Anoniem
Het oorspronkelijke artikel is weliswaar in het Portugees, maar het is een onderzoek uit Brazilie
30-11-2011, 18:37 door Rubbertje
Kloon-aanval? Pfff, redactie. "Facebook-gebruikers trappen in nepprofiel" vind ik terecht wat milder klinken. Het zijn niet alleen Facebook-gebruikers die daar in trappen. Dat gebeurt ook op andere sites.
30-11-2011, 19:14 door Nietsnut
Kloon aanval ???? de titel slaat nergens op dat hele facebook wordt toch al te serieus genomen
01-12-2011, 06:27 door Anoniem
De titel behelst anders perfect datgene wat er gebeurt... niks mis mee. Inderdaad door groepen te gebruiken voorkom je directe issues met dit soort trucjes. Een beetje weten wie er in je lijst staan helpt natuurlijk ook wel mee :)
06-12-2011, 11:30 door spatieman
hoe wil je uberhaubt checken of een profiel echt is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.