image

CarrierIQ spyware slaapt op iPhone toestellen

donderdag 1 december 2011, 14:44 door Redactie, 7 reacties

Ook op de iPhone is de CarrierIQ spyware aangetroffen, maar die zou standaard niet zijn ingeschakeld. iPhone-hacker Grant 'chpwn' Paul ontdekte dat Apple de rootkit aan de iPhone heeft toegevoegd. Alleen als het toestel in "diagnostische mode" staat, worden gegevens doorgestuurd, zo laat hij via Twitter weten. Gebruikers krijgen dan ook het advies om te controleren of de optie "Diagnostics and Usage" staat uitgeschakeld.

De onderzoeker is er redelijk zeker van dat de spyware geen ingevoerde tekst, surfgeschiedenis, wachtwoorden of sms-berichten verstuurt, aangezien het hier geen toegang toe heeft. Daarmee slaat de Apple-versie minder gegevens op dan de versie voor Android smartphones.

Windows Phone 7
Wie zich zorgen over de spyware maakt, kan het beste een smartphone met Windows Phone 7 kiezen, merkt Paul op. Dit is het enige mobiele besturingssysteem zonder de CarrierIQ software. "Ik denk echter dat de schuld bij de telecomaanbieders ligt, die dit zelf hebben geëist." Zelf heeft de onderzoeker er geen problemen mee dat de data wordt verstuurd als dit helpt om het netwerk te verbeteren. "Maar ik had graag gezien dat het transparanter was."

Daarnaast vindt Paul ook de omschrijving van Apple onduidelijk. Het bedrijf geeft alleen maar aan dat de verstuurde informatie locatiegegevens kan bevatten.

Reacties (7)
01-12-2011, 15:07 door Anoniem
Ja ho eens even. Dit 'ik heb er geen probleem mee' gedoe gaat er wederom aan voorbij dat dus ook alle berichten van derden aan de ontvanger met zo'n toestel onderschept worden!!!! Net als de persoopnsgegevens van derden die de gebruiker in zijn mobiel invoert!!!! Hebben we er al aan gedacht dat die zenders ook recht op privacy hebben!!!!!???

Het is dezelfde stop-je-kop-in-het-zand houding als bij deep packet inspection van KPN. HET TREFT NIET ALLEEN DE PRIVACY VAN DE EIGENAAR VAN HET TOESTEL/DIENST!!!!!
01-12-2011, 16:34 door SirDice
Hoe ruk ik een zin volledig uit z'n verband, les 1.

Door Anoniem: Ja ho eens even. Dit 'ik heb er geen probleem mee' gedoe gaat er wederom aan voorbij dat dus ook alle berichten van derden aan de ontvanger met zo'n toestel onderschept worden!!!!
De onderzoeker is er redelijk zeker van dat de spyware geen ingevoerde tekst, surfgeschiedenis, wachtwoorden of sms-berichten verstuurt, aangezien het hier geen toegang toe heeft.

Zelf heeft de onderzoeker er geen problemen mee dat de data wordt verstuurd als dit helpt om het netwerk te verbeteren. "Maar ik had graag gezien dat het transparanter was."
Hij bedoelt daarmee dat hij er geen problemen mee heeft mits duidelijk is wat er verstuurd wordt, wanneer dat gebeurd en waarom.

Waarschijnlijk helpt het als je de rest van de tekst ook leest en niet gelijk bij een enkele opmerking in de stress schiet.
01-12-2011, 16:47 door Anoniem
deep packet inspection van KPN

Gast, dat was toch ook een storm in een glas water ? Niemand zit je email te lezen bij de KPN. Men heeft tools die vrij diep in de pakketjes kijken om het netwerk gezond te houden. Zwaar opgeblazen nieuws gewoon. Ongeveer hetzelfde als zeggen, ik wil geen AV draaien, want dat leest al mijn bestanden.
01-12-2011, 20:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-12-2011, 20:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-12-2011, 09:43 door Anoniem
is standaard wel aan, alleen ios5 modellen niet. ik heb zelf een iphone4 (zonder ios5) en zie dat hij aan staat!
02-12-2011, 10:35 door SirDice
Door Anoniem: is standaard wel aan, alleen ios5 modellen niet. ik heb zelf een iphone4 (zonder ios5) en zie dat hij aan staat!
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/12/apple-carrier-iq-still-on-iphone-4-but-we-dont-read-your-e-mail-and-texts.ars
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.