image

KLPD neemt Big Brother Award serieus

donderdag 8 maart 2012, 12:41 door Redactie, 8 reacties

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft gisteren uit handen van Bits of Freedom de Big Brother Award in ontvangst genomen. Het KLPD was genomineerd in de categorie ‘Overheid’ voor vermeend opnieuw hacken van hacking-slachtoffers en het inzetten van spyware in de opsporing van criminelen. In een verklaring stelt het KLPD dat het de ‘waarschuwingsprijs’ serieus neemt en veel waarde hecht aan het voeren van het debat over het streven naar veiligheid door online opsporing van criminelen met waarborging van de privacy.

Volgens het KLPD bevindt de zware en georganiseerde criminaliteit die het bestrijdt zich steeds meer op het internet. "En dus surveilleert het KLPD niet alleen op de weg, de lucht en het water, maar ook op het internet. De internetcriminelen zijn bijzonder bedreven in het verhullen van hun online activiteiten. Opsporing op het internet vraagt daarom vaak om nieuwe, innovatieve en onorthodoxe methoden."

Daarbij stelt het KLPD dat het toepassen van innovatieve en onorthodoxe methoden, "het opzoeken van grenzen", zowel bewondering als vragen oproept.. "Want houdt de politie zich wel aan de wetgeving en hoe staat het met de privacy die ons allemaal zo lief is?" De afwegingen die het KLPD in de strijd tegen de zware criminaliteit met betrekking tot de privacy moet maken, noemt het complex.

Opsporing
Het KLPD, dat gisteren aanwezig was om de award in ontvangst te nemen, zegt het signaal te waarderen en de prijs serieus te nemen. "Bescherming van het recht op privacy staat ook bij de politie hoog in het vaandel. Om het werk mogelijk te maken, wordt dit belang afgewogen tegen het maatschappelijk belang om strafbare feiten op te sporen en de handhaving van de openbare orde."

Het KLPD laat weten dat opsporen per definitie een inbreuk op de privacy is. "Denk hierbij aan een persoon die wordt aangehouden of een woning die wordt doorzocht. Maar die inbreuk moet wel noodzakelijk, proportioneel en subsidiair zijn." Wat betreft de kwesties waarvoor de opsporingsdienst de award kreeg, is er binnen de bestaande wet- en regelgeving gehandeld.

Veiligheid
De verklaring wordt besloten met de opmerking dat het KLPD het pleidooi van Bits of Freedom en de Jury van de Big Brother Awards voor een meer toegepast juridisch kader voor online opsporing ondersteunt. "Explicietere, nauwer omschreven bevoegdheden maken het voor politie en justitie makkelijker om de juiste afwegingen te maken. Hiermee is niet alleen de privacy van de burger gediend, maar ook zijn veiligheid."

Reacties (8)
08-03-2012, 13:46 door WhizzMan
Je kan zeggen wat je wilt over de acties waarom ze em kregen, maar ik vind het een goeie reactie van de KLPD.
08-03-2012, 14:16 door Anoniem
wanneer pakken jullie google dan aan ? Stelletje grappenmakers !
08-03-2012, 14:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-03-2012, 16:45 door Anoniem
Door @n0nym0u$:
Door WhizzMan: Je kan zeggen wat je wilt over de acties waarom ze em kregen, maar ik vind het een goeie reactie van de KLPD.

Het is inderdaad erg netjes van ze dat ze het 'Award' op komen halen en ze er tegelijkertijd serieus op in gaan.

Ik heb de KLPD leren kennen als een serieuze club die echt werk maakt van digitaal recherchewerk en ook constant voor dilemma komen te staan. In de gevallen die ik ken, hebben ze zeer weloverwogen gehandeld. In een aantal gevallen met als resultaat dat ze verder onderzoek hebben gestaakt omdat ze vonden dat de inbreuk op privacy niet opwoog tegen de aard van het misdrijf.

Peter
08-03-2012, 21:24 door Anoniem
respect
08-03-2012, 23:51 door Anoniem
Ja maar hoogvliegers zijn het niet en dat is mijn persoonlijke mening. En dat is toegestaan.
09-03-2012, 01:30 door Anoniem
De privacy wordt beschermt in een verdrag, daar kan geen enkele nationale wetgeving wat aan het doen zonder het ERVM op te zeggen. Feit is gewoon dat ze er mee wegkomen, net als politici.
09-03-2012, 09:02 door Vreesboek
Pas op, ze willen hem volgend jaar weer winnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.