image

Rus ontkent grootste creditcarddiefstal ooit

dinsdag 13 augustus 2013, 10:46 door Redactie, 0 reacties

Een Russische man die door de Nederlandse autoriteiten aan de Verenigde Staten werd uitgeleverd, heeft voor de rechter ontkend dat hij voor de grootste creditcarddiefstal ooit verantwoordelijk is, zoals de Amerikaanse openbare aanklager beweert. De 29-jarige Dmitriy Smilianets zou samen met vier anderen 160 miljoen creditcardnummers hebben gestolen, waarmee voor meer dan 300 miljoen dollar werd gefraudeerd.

De vijf verdachten zouden via SQL Injection, een techniek die al zo'n 15 jaar bekend is maar waar veel bedrijven en websites geen maatregelen tegen nemen, toegang tot miljoenen creditcardgegevens hebben verkregen. Onder andere verschillende supermarktketens en betalingsverwerkers werden gehackt.

Onder de gehackte bedrijven bevinden zich 7-Eleven, Carrefour, JCP, Hannaford, Heartland, Wet Seal, Commidea, Dexia, JetBlue, Euronet, Visa Jordan, Global Payment, Diners Singapore en Ingenicard.

Locatiegegevens

Vorig jaar werden Smilianets en een handlanger op verzoek van de Verenigde Staten in Nederland aangehouden. De twee mannen waren op vakantie in Amsterdam en konden dankzij een blunder worden opgepakt. De handlanger van Smilianets plaatste foto's van zijn reis op internet, liet andere aanwijzingen achter en liet zijn telefoon aan staan, waardoor zijn locatiegegevens werden verstuurd en agenten konden bepalen in welk hotel hij verbleef.

Onregelmatigheden

De advocaat van Smilianets laat tegenover Reuters weten dat hij de aanklachten zal bestrijden en mogelijke onregelmatigheden onderzoekt die zich bij de arrestatie vorig jaar in Nederland zouden hebben voorgedaan. De andere Rus die toen werd aangehouden heeft beroep tegen zijn uitlevering aangetekend en zit nog altijd in Nederland vast.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.