image

"Cybercrime kost samenleving 10 miljard euro per jaar"

dinsdag 10 april 2012, 13:03 door Redactie, 3 reacties

Cybercrime kost de Nederlandse samenleving jaarlijks tenminste tien miljard euro, zo beweert TNO. De bevindingen van TNO zijn gebaseerd op Brits onderzoek naar de situatie in Groot-Brittannië. TNO heeft de uitkomsten geschaald naar de Nederlandse situatie en kwam op ruim tien miljard euro aan schade. Dat is evenveel als de economische groei die er in 2010 was. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de werkelijke kostenpost een factor twee of drie hoger ligt.

Nader onderzoek moet uitwijzen waar de schade precies wordt geleden en hoe de kosten terug zijn te dringen. "Omdat Nederland kwetsbaarder is dan de UK vanwege onze dichtheid in bekabeling, geavanceerde infrastructuur en grote hoeveelheid dataverkeer, lijkt dit getal een ondergrens te zijn", stellen de onderzoekers.

Schade
Van de totale schade komt drie kwart voor rekening van het bedrijfsleven, de overheid draait op voor zo’n vijftien procent en de burger voor tien procent. De grootste schadeposten komen ook voor in het bedrijfsleven: inbreuken op intellectuele eigendom zijn goed voor 3,3 miljard euro, gevolgd door industriële spionage ter waarde van 2 miljard. Met 1,5 miljard euro staat belasting- en uitkeringsfraude op de derde plaats.

De TNO-onderzoekers baseren zich naast het Britse onderzoek ook op publicaties van Ernst & Young, PwC, McAfee, Symantec, Eurostat, KLPD en Govcert.nl. De cijfers van Symantec zijn volgens een Australische beveiligingsonderzoeker zeer omstreden. Ook de vergelijking dat cybercrime meer schade dan de internationale drugshandel zouden veroorzaken, zoals vaak wordt gezegd, zouden onzin zijn.

Reacties (3)
10-04-2012, 14:21 door Anoniem
Cybercrime en drushandel zijn alletwee ernstige misdrijven die grotendeels los van elkaar staan.Natuurlijk kan het zijn dat junkies geld nodig hebben voor hun verslaving en dus cybercrimes plegen om zo aan geld te komen.Het geeft beiden veel overlast en schade en voor de rest is het appels met peren vergelijken.Beide soorten misdrijven moeten beiden veel harder aangepakt worden,met grotere pakkkans en fors zwaardere straffen.Wat mij betreft mag ook bezit,koop en verkoop va soft drugs alsook de teelt ervan strafbaar worden gesteld.Wat cybercrime betreft moet dit ook veel harder worden aangepakt,ik denk dat her-en bijscholing van politiepersoneel hiervoor dringend gewenst is want velen van hen kunnen nauwelijks op een pc uit de voeten,laat staan dat ze cybercrime kunnen aanpakken.Elke regio moet zijn eigen anticybercrime-unit krijgen,die dan weer samenwerken met de landelijke anticybercrime units.Straffen voor zowel drugs en drugsgerelateerde delicten als voor cybercrimedelicten,w.o. het huis,tuin en keukenhackerswerk moeten fors verhoogd en de kosten zovell mogelijk op de dader(s) verhaald.
10-04-2012, 15:06 door Anoniem
Wat een lulkoek zeg: TNO ziet dat er geld te halen valt in de cybercrimehoek, en probeert zich er ook tussen te wringen.
Hoe? Door andermans onderzoeken op een hoop te gooien, en er snel nog even een eigen plasje overheen te doen.
En nu blijkt (wonderbaarlijk) dat er dringend nader onderzoek gewenst is. Drie maal raden wie dat uit moet gaan voeren, tegen heul veul overheidscenten: yep, diezelfde TNO.
Wat een droefheid, ongelooflijk.
10-04-2012, 17:55 door Anoniem
Tien miljard euro lijkt mij wel erg aan de grote kant, maar goed.
Bepaalde criminaliteit die eerst elders plaatsvond heeft zich gewoon naar het internet verplaatst.
De schattingen van kosten over “Cybercrime” zegt totaal niets over de gehele kosten van misdaad.
Wanneer ik lees bij welke bedrijven TNO-onderzoekers zich baseren kan men natuurlijk ook niet spreken van neutraal onderzoek.
Om een lang verhaal kort te maken; Waarom neem ik dit bericht eigenlijk serieus?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.