image

Rabobank: internetbankieren veiliger dan contant geld

dinsdag 10 april 2012, 13:52 door Redactie, 22 reacties

Internetbankieren is volgens de Rabobank "natuurlijk veiliger" dan met contant geld op zak te lopen. Volgens de bank raken burgers er steeds meer aan gewend om minder contant te betalen, waarbij steeds meer bankzaken via internet worden geregeld. "Het virtuele bankbezoek groeit dan ook explosief", laat de bank in een editie van Gespreksstof! weten. Uit cijfers van het CBS blijkt echter dat het aantal straatroven en het aantal gevallen van fraude met internetbankieren elkaar niet zoveel ontlopen.

In 2011 waren 8.000 Nederlanders het slachtoffer van malware en phishing, waardoor er geld van hun rekening werd gehaald. Het aantal gerapporteerde straatroven in 2010 bedroeg ongeveer 8.000, aldus de CBS-statistieken. De hoeveelheid geld die slachtoffers bij een straatroof verliezen wordt niet vermeld, maar bij internetbankieren bedraagt het zo'n 4.600 euro. Het lijkt onwaarschijnlijk dat elk slachtoffer van straatroof 4.600 euro op zak heeft.

Daarbij gaat het niet alleen om fraude met internetbankieren, de bank heeft het ook over pinnen. "Pinnen of internetbankieren is natuurlijk veiliger dan met contant geld op zak lopen." De schade door skimming bedroeg vorig jaar bijna 40 miljoen euro.

Virusscanner
De bank zegt voortdurend aan de veiligheid van internetbankieren te werken, maar stelt dat ook klanten kunnen meewerken aan het voorkomen van internetfraude. "Let bij het internetbankieren van de Rabobank op de S (voor betalen) en de I (voor inloggen)."

Verder wordt het gebruik van een virusscanner geadviseerd. "Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch blijkt niet iedereen een virusscanner te bezitten of is deze verouderd. Bij internetbankieren is dat vragen om problemen. Elke keer dat een computer wordt gehackt is er een te veel", zegt Joop Sprenger, directeur bedrijfsmanagement.

Reacties (22)
10-04-2012, 14:03 door Anoniem
Betaal nooit met een pas, behalve grotere uitgaven, wasmachine bijv. Rest gewoon cash.

Heb je ook nooit issues als je ergens weer eens niet kan pinnen vanwege een storing ofzo.

En natuurlijk zegt een bank dat het veiliger is, het zal pas nieuws zijn als een bank zegt dat het niet veilig is.
10-04-2012, 14:10 door Anoniem
Dus de winkelier vertellen wie je bent. En al je inkopen aan je rekeningnummer laten koppelen. En de bank vertellen wanneer je waar voor welk bedrag wat gekocht hebt is veilig?

Rare jongens, daar bij die Rabobank. Ik doe het wel gewoon cash.
10-04-2012, 14:19 door Anoniem
"Het virtuele bankbezoek groeit dan ook explosief"

Wil ik best geloven - Hier (dorp - 1500 inwoners) is nu de laatste pinautomaat ook weggehaald door de Rabobank. Jaar of wat geleden zaten hier nog 2 banken met vier man personeel; nu is een pinautomaat zelfs al niet meer mogelijk; ondertussen doen wij grotendeels het werk wat de banken vroeger zelf deden en mogen we daar ook nog voor betalen.
10-04-2012, 14:20 door DeliciouslyImperfect
Door Anoniem: Betaal nooit met een pas, behalve grotere uitgaven, wasmachine bijv. Rest gewoon cash.
Heb je ook nooit issues als je ergens weer eens niet kan pinnen vanwege een storing ofzo.
Tenzij je in een alleen pinnen gebied komt natuurlijk.

Ik doe het juist omgedraaid. Ik pin alles, zelfs bedragen van een paar euro bij de AH. Alleen in de kantine op m'n werk kan ik alleen met cash terecht.
Voorlopig is pinnen inderdaad veiliger. Als je portemonnee gestolen wordt is je cash sowieso pleite. Geld van je rekening niet zonder pin code. Skimmen is wel een risico, maar zo lang er geen eigen risico gerekend wordt is dat een risico voor de bank.
10-04-2012, 14:33 door Anoniem
DelicouslyImperfect : En u werkt voor welke bank ? ;-)
10-04-2012, 14:52 door Anoniem
Door DeliciouslyImperfect:Tenzij je in een alleen pinnen gebied komt natuurlijk.[/quote]
Formeel moet je altijd kontant kunnen betalen, staat zo in de wet, met als enige uitzondering: belastingen (dus parkeergelden)
10-04-2012, 14:57 door tarunjj
@alle anoniemen: ik ben het volledig eens met DelicouslyImperfect. Van mij mag de bank "weten" waar ik gekocht heb. Omgekeerd weet ik dan dan ook en kan dat weer gebruiken om mijn eigen administratie bij te houden. Beroofd worden op staat levert ook minder schade op dan met cash. Dus niet perfect, maar wel handig en ten opzichte van cash veiliger op straat.
10-04-2012, 15:04 door Anoniem
Beroofd worden op straat, wat is dat nu voor een argument, alsof iedereen gemiddeld 10 keer in zijn leven wordt beroofd.
Nee, de banken willen graag dat je alles voor ze doet zonder dat ze kosten moeten maken en zo min mogelijk service moeten verlenen. Want ja, die bonussen moeten toch uitbetaald worden he?

Mooi voorbeeld is reactie #3, je betaalt meer, krijgt minder.
10-04-2012, 15:11 door Anoniem
Kun je zien dat de grote massa gemakzuchtige mensen zijn als dit verhaal klopt. Ik ben het wel met de eerste reaguurder eens betaal je kleine aankopen[boodschappen] gewoon met contant is zowel veilig als privacyzeker mits je bij de Albert Heijn natuurlijk niet je bonuskaart gebruikt. Wisten jullie trouwens dat Appie Heijn- Bol.com heeft overgenomen,ze beschikken zo steeds meer over data van hun consumenten.
Zo ook de Telegraaf en hun eigendom van Hyves.nl dus weet waar je shopt en informatie achter laat.
Ik heb afkloppen nog nooit problemen gehad met contant geld,ook geen diefstal etc.. maar pinnen heeft meerdere nadelen
je geeft gemakkelijker geld uit en je aankoopwaar is traceerbaar door derden.
Plus de banken geven steeds minder service aan hun klanten hun pushen gewoon om contant geld uit te bannen dat is hun ideaal. Kunnen ze nog makkelijker gochelen met virtuelen miljarden en derivaten. En word controle door overheden en onafhankelijke instanties veel moeilijker zoniet onmogelijk.
De Amerikaanse Federal reserve is ook nog nooit aan een onderzoek onderworpen en werkt zo buiten vele wetten om.
Denk maar aan een samenleving zonder contant geld, zwart werken word dan eigenlijk onmogelijk voor de burgerbevolking
en de belasting dienst en overheid krijgt totale controle over geldstromen en inzicht in uitgaven.Is wel zo makkelijk voor hun gelukkig zijn dat allemaal rechtgeschapen mensen die ons nooit zouden bedonderen ahum....
kuch,kuch.
Mensen laten zich zo gauw indoctrineren door de machthebbers,we moeten meer voor onszelf denken in ons eigen en aller belang - het èèn sluit het andere niet uit!
Trouwens nog een voorbeeld van bedrog door bedrijven /overheid namelijk de OV chipkaart wat een fiasco.
De kosten zijn behoorlijk gestegen en de burger krijgt steeds minder inzicht en controle over de daadwerkelijke kosten die gemaakt worden en daar bij word onze privacy keihard door de mangel gehaald.
Maar ja het burgervolk denkt liever zelf niet te veel na,laat het liever aan anderen over met alle gevolgen vandien.
Waar zie je in Nederland nog echte protesten waar????
10-04-2012, 15:37 door DeliciouslyImperfect
Door Anoniem:
Door DeliciouslyImperfect:Tenzij je in een alleen pinnen gebied komt natuurlijk.[/quote]
Formeel moet je altijd kontant kunnen betalen, staat zo in de wet, met als enige uitzondering: belastingen (dus parkeergelden)[/quote]Feitelijk zal je wel gelijk hebben, maar in alleen pin gebieden zullen ze geen wisselgeld voor je hebben. Daarnaast zullen ze vermoedelijk ook lastig doen, net als wanneer je niet afgerond (88 cent) wilt betalen.
10-04-2012, 15:50 door DeliciouslyImperfect
Door Anoniem: Kun je zien dat de grote massa gemakzuchtige mensen zijn als dit verhaal klopt. Ik ben het wel met de eerste reaguurder eens betaal je kleine aankopen[boodschappen] gewoon met contant is zowel veilig als privacyzeker mits je bij de Albert Heijn natuurlijk niet je bonuskaart gebruikt. Wisten jullie trouwens dat Appie Heijn- Bol.com heeft overgenomen,ze beschikken zo steeds meer over data van hun consumenten.
Waar ben je qua privacy nu bang voor?
De AH kan zien wat gekocht is, maar kan daar geen persoon aan koppelen (want voor de korting laat je de winkel hun eigen bonuskaart scannen).
De bank kan zien hoeveel je uitgegeven hebt en waar, maar niet wat je gekocht hebt.
De enige die dit mogelijk kan koppelen is Justitie, maar ik voorzie voorlopig geen geval waarin ze dat nuttige informatie gaat geven. In ieder geval niet door dingen die je bij de supermarkt koopt.

maar pinnen heeft meerdere nadelen je geeft gemakkelijker geld uit
Dat verschilt per persoon. Ik geef cash en pin net zo snel uit.

en je aankoopwaar is traceerbaar door derden.
Welke derde?
10-04-2012, 15:52 door Spiff has left the building
Rabobank:
" Pinnen of internetbankieren is natuurlijk veiliger dan met contant geld op zak lopen."
http://www.rabobank.nl/images/rabopark_gespreksstof_april_29443475.pdf


Wat een kromme vergelijking.
Betalen door middel van pinnen en betalen door middel van contant geld, daartussen kan een vergelijking worden gemaakt.
Maar de vergelijking van internetbankieren met het met contant geld op zak lopen, die is onzinnig.
Internetbankieren moet vergeleken worden met het 'ouderwetse' maar gewoon nog steeds gangbare bankieren via papieren overschrijvingen en met papieren afschriften.

De fout in de gebruikte vergelijking is zelfs groter dan het bekende appels met peren vergelijken. In de vergelijking zoals in die tekst van de Rabobank was meer sprake van appels met beren vergelijken.
10-04-2012, 16:11 door Anoniem
Weet nog wel een leuke, het is veiliger om weinig cash bij je te hebben en geen bankpas want op straat kan je overvallen worden en onder dwang kan je pincode afhandig gemaakt worden, dan kan je beter wat cash op zak hebben want de rest ligt thuis.

het is maar hoe je het bekijkt, en ik bekijk het in ieder geval niet door de ogen van de bank, die is namelijk maar op 1 ding gericht, zo weinig mogelijk service en zoveel mogelijk verdienen, en je ziet wat de gevolgen daarvan wereldwijd zijn ;)
10-04-2012, 16:53 door Whoops
Door Anoniem: Betaal nooit met een pas, behalve grotere uitgaven, wasmachine bijv. Rest gewoon cash.
U bent zeker zo'n irritant mannetje / vrouwtje waardoor ik veel langer moet wachten bij de kassa?
10-04-2012, 16:54 door Morbius
Ikzelf pin altijd iedere week een bedrag cash geld uit de automaat. Voordat ik dat deed gaf ik te ondoordacht geld uit. Je weet open gegeven moment niet meer precies hoeveel geld je nog hebt. Nu zal de een dat meer hebben dan de ander. Nu weet ik zonder te kijken exact hoeveel er nog in mijn portomonee zit. Ik erger me dus dood aan winkels waar je alleen kunt pinnen.

Ik had trouwens ook wat meer tegengas hier verwacht voor dit soort wegbereiders van de cashloze toekomst.
10-04-2012, 17:28 door Anoniem
Door Whoops:
Door Anoniem: Betaal nooit met een pas, behalve grotere uitgaven, wasmachine bijv. Rest gewoon cash.
U bent zeker zo'n irritant mannetje / vrouwtje waardoor ik veel langer moet wachten bij de kassa?

U doelt op het feit dat de kassiere van tegenwoordig niet meer kan rekenen? Tja, waar zou dat nu aan liggen?
10-04-2012, 18:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door DeliciouslyImperfect:Tenzij je in een alleen pinnen gebied komt natuurlijk.[/quote]
Formeel moet je altijd kontant kunnen betalen, staat zo in de wet, met als enige uitzondering: belastingen (dus parkeergelden)[/quote]
Nu kun je vast wel het relevante wetsartikel citeren waar dat staat ?

De overheid zegt oa :
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/betalingen-en-beleggingsverzekeringen/vraag-en-antwoord/wat-is-een-wettig-betaalmiddel-en-kan-ik-daar-overal-mee-betalen.html

"Maar de wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Kunt u in een winkel bepaalde betaalmiddelen niet gebruiken, dan moet dit duidelijk zijn aangegeven."

Kortom, geaccepteerde betaalmiddelen moeten voor het aangaan van een koopovereenkomst aangegeven zijn, maar er is geen plicht om alle wetttige betaalmiddelen of specifiek contant geld te accepteren.
10-04-2012, 20:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-04-2012, 21:39 door Anoniem
Dit soort berichten van de banken is onderdeel van het grote plan om van het contant geld af te komen zodat de banken zelf de waarde van het geld, aan de hand van dagkoersen, kunnen vast stellen. Dit is stap 2, het 'veiligere alternatief' propageren voor contant geld. Je zult binnenkort steeds meer banken horen die zeggen dat internet bankieren veiliger is dan contant geld en adviseren om geen gebruik meer te maken van contant geld. De massa, en de politiek zullen dit volgen. Volgende stap is dat er steeds minder mogelijkheden zullen komen om contant te betalen. Laatste stap is het afschaffen van contant geld, want wie heeft het nog nodig? Het SEPA plaatje is dan rond, de banken in volledige controle van onze financiën. Geld krijgt vervolgens een dagwaarde waarbij de banken bepalen hoe veel je euro nog waard is.
De massa is dom en kiest voor gemak maar is straks overgeleverd aan de nukken van de banken.
En voor die idioten die over een aluhoedje beginnen, we spreken elkaar nog wel als de banken hebben wat ze willen hebben. Hou dan vooral je mond want je hebt de mogelijkheid gehad om er iets tegen te doen maar je moest zo nodig anderen belachelijk maken. Niet zeuren dus als je geld niet meer waard is wat het zou moeten zijn.
10-04-2012, 23:40 door Anoniem
Veiliger dan kontant betalen!? Mag ik even lachen? Stel je portemonnee wordt gerold,maar je hebt er maar 50 euro inzitten,en stel je vervolgens eens voor dat je internetbankiert en hackers toegang krijgen tot je bank-account of je betaald met je pinpas in een winkel en skimmers hebben de betaalautomaat geskimd of hoe dat ook heet,dan ben je waarschijnlijk al gauw meer kwijt dan die 50 euro in je portemonnee,of niet soms!? En dan zullen sommigen zeggen: ja maar dan vergoedt de bank je financieele schade... ooh ja!? Dat is nog maar afwachten,bovendien wordt er nu al over een eigen risico voor de klant gesproken.Kontant betalen is nog altijd het veiligst,maar stelregel is dat je nooit meer contant geld bij je draagt dan je denkt nodig te hebben (bij voorkeur 50 euro of minder),nooit je pincode bij je pinpas in de buurt (bijv.je portemonnee)bewaart,en grotere geldsommen verdeeld over meerdere portemonnees of broek/jaszakken.Dan blijft de schade bij zakkenrollen of een straatroof waarschijnlijk beperkt.
11-04-2012, 07:43 door Anoniem
Ga er maar van uit dat de banken binnenkort aan de overheid moeten rapporteren wie niet 'genoeg' geld electronisch uitgeeft en dat die mensen extra gaan worden onderzocht door de belastingdienst en uitkeringsinstanties. Of een verplichting voor winkels e.d. om bij iedere cash betaling boven een bepaald bedrag een kopie te maken van het ID van de koper.
11-04-2012, 10:30 door Mozes.Kriebel
Zolang banken nog niet serieus aan de beveiliging van de online transacties (pinnen, creditcard, telebankieren, etc.) werken en het risico afwentelen op hun klanten, zullen ze deze verhalen naar buiten blijven brengen.
En ook hier geldt, net als in reclame, als je iets maar vaak genoeg laat herhalen, wordt het vanzelf waar.
Daarnaast is het zo dat dit een opmaat is naar een volledig electronische handel. Alles traceerbaar, handiger voor de fiscus en vooral eenvoudig te sturen. Centrale banken kunnen nu al met 1 druk op de knop miljarden maken, zonder enige waarde die er tegenover zou moeten staan. Dát is de kracht van een digitaal betalingssysteem.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.