image

Schooldistrict laat kinderen op social media monitoren

donderdag 29 augustus 2013, 08:53 door Redactie, 10 reacties

Een schooldistrict in Californië heeft een bedrijf ingeschakeld om scholieren op Facebook, Twitter en andere sociale netwerksites in de gaten te houden om zaken als pesten en zelfmoordneigingen in een vroeg stadium te herkennen. Het programma werd vorig jaar gestart nadat een 15-jarige scholier zelfmoord had gepleegd door van het gebouw van zijn school te springen.

Volgens Richard Sheehan, hoofd van het schooldistrict in Zuid-Californië, is het belangrijk om de kinderen een stap voor te zijn. "We proberen niets te verbergen, want het draait uiteindelijk om de veiligheid van de scholieren", zo laat hij tegenover NBC Los Angeles weten. Het programma begon vorig als een pilotproject op drie scholen en wordt nu naar alle scholen in het district uitgerold.

Privacy

Het monitoren wordt door Geo Listening uitgevoerd. Dit bedrijf houdt publieke berichten op websites als Twitter en Instagram in de gaten. Sheehan benadrukt dat het programma al verschillende kinderen geholpen heeft door bij verontrustende berichten in een vroeg stadium in te grijpen. Geo Listening stelt in een reactie dat de privacy van leerlingen niet wordt geschonden, omdat er alleen naar openbare berichten wordt gekeken.

Op de website omschrijft het bedrijf de eigen missie als: "Het meer en tijdig bieden van informatie aan schoolbeheerders, zodat die in het leven van kinderen kunnen ingrijpen, om deze kinderen uiteindelijk een optimale kans te bieden productieve burgers te worden."

Daarbij maken de leerlingen het Geo Listening ook makkelijk om de berichten te bekijken, zo laat het bedrijf weten. "De meeste gebruikers [op sociale netwerksites] onder de leeftijd van 25 jaar maken geen gebruik van de beschikbare privacyinstellingen omdat ze erkenning voor hun berichten zoeken."

Reacties (10)
29-08-2013, 09:38 door Anoniem
En waarom zijn er nog geen rubberen tegels geplaatst onderaan dat gebouw?
29-08-2013, 10:00 door schele
Ben ik toch benieuwd hoe die tool het verschil ziet tussen reacties die publiek en reacties die prive op Facebook en twitter worden gestuurd.

En ja, de VS he, kunt die kinderen best zo snel mogelijk de illusie van het "land of the free" ontnemen, ben ik het mee eens. Bespaart weer een paar gedesillusioneerde volwassenen later.
29-08-2013, 10:08 door Mysterio
Door schele: Ben ik toch benieuwd hoe die tool het verschil ziet tussen reacties die publiek en reacties die prive op Facebook en twitter worden gestuurd.

En ja, de VS he, kunt die kinderen best zo snel mogelijk de illusie van het "land of the free" ontnemen, ben ik het mee eens. Bespaart weer een paar gedesillusioneerde volwassenen later.
Als ik het goed lees dan pakken ze alleen de publieke berichten en kunnen ze, via de standaard privacy instellingen op Facebook en Twitter, niet bij de privé berichten. Het zit h'm in de laatste opmerking in dit bericht:
De meeste gebruikers (op sociale netwerksites) onder de leeftijd van 25 jaar maken geen gebruik van de beschikbare privacyinstellingen omdat ze erkenning voor hun berichten zoeken.
En juist die openbare berichten worden geanalyseerd.

Dat juich ik van harte toe. Er wordt al gelet op de verbale en non-verbale communicatie van kinderen om problemen te herkennen of voor te zijn. De sociale media is een relatief onontgonnen gebied voor opvoeders terwijl kinderen/jongeren daar veelvuldig gebruik van maken en zich daar goed kunnen uitdrukken.

Het is zo sneu dat die schreeuw om hulp niet wordt opgepikt omdat het niet meer op het schoolplein wordt geuit.
29-08-2013, 10:50 door steve sh1t
Leuk, maar dit soort tools worden in Nederland ook al jaren door deurwaarders en schuldeisers ingezet.

Debtscan is nu trouwens ook bezig met het scannen van kentekens.
29-08-2013, 11:22 door Anoniem
"Ben ik toch benieuwd hoe die tool het verschil ziet tussen reacties die publiek en reacties die prive op Facebook en twitter worden gestuurd. "

Die vraag is vrij gemakkelijk te beantwoorden; zo'n tool kan enkel publieke zaken zien. Prive reacties (en afgeschermde profielen t.g.v. privacy settings) zijn niet toegankelijk voor dit bedrijf. Zie ook de laatste regel in het artikel.
29-08-2013, 12:49 door schele - Bijgewerkt: 29-08-2013, 12:50
Ja medereageerders, ik snap dat het verschil tussen prive en publiek snel genoeg gezien wordt op Facebook zelf.

Maar dat kan alleen maar als iedereen zn facebook profiel aangeeft en die profielen dan gemonitort worden (hoe weet die tool anders wat ie moet monitoren?)... dus alle leerlingen geven hun Facebook profiel in zodat het gemonitort kan worden. Nou dat lijkt me dus hoogst onwaarschijnlijk.

Dus waar haalt die tool die berichten vandaan? Netwerkverkeer zou ook niet moeten kunnen want Facebook en Twitter is allemaal https tegenwoordig?
Vind ook opvallend dat de site van die tool angstvallig enig technisch detail verbergt...
29-08-2013, 12:54 door schele - Bijgewerkt: 29-08-2013, 12:54
Of dit dan, uit de privacy policy van Geo Locating:

In addition, in the event that Geo Listening must liquidate its assets due to bankruptcy or other event, Geo Listening will consider the information it has collected, including personally identifiable information, as a unique asset subject to sale or other transfer.

Ik bedoel, hallo?? In geval van geld problemen mag Geo Locating dus even gaan leuren bij reclame boeren hoeveel hun database waard is... krijg gewoon tranen in mn ogen. Laat de school van mijn kids het niet proberen.
29-08-2013, 13:59 door Anoniem
Door schele: Ja medereageerders, ik snap dat het verschil tussen prive en publiek snel genoeg gezien wordt op Facebook zelf.

Maar dat kan alleen maar als iedereen zn facebook profiel aangeeft en die profielen dan gemonitort worden (hoe weet die tool anders wat ie moet monitoren?)... dus alle leerlingen geven hun Facebook profiel in zodat het gemonitort kan worden. Nou dat lijkt me dus hoogst onwaarschijnlijk.

Dus waar haalt die tool die berichten vandaan? Netwerkverkeer zou ook niet moeten kunnen want Facebook en Twitter is allemaal https tegenwoordig?
Vind ook opvallend dat de site van die tool angstvallig enig technisch detail verbergt...

Je kunt natuurlijk een eind komen met gewoon voornaam/achternaam, en als lokatie of andere publieke gegevens kloppen heb je de meeste wel gevonden. Als je dan nog een contacten lijst volgt van een paar 100% zekere leerlingen, meer dan genoeg.

Waarom zou je aannemen dat de tool 100% dekt, of dat het uberhaupt nuttig is en werkt ?
Het enige wat _echt_ gewerkt is, is deze dienst VERKOPEN aan het schooldistrict .

De rest , suicide is redelijk zeldzaam, dus een jaar zonder kun je als succes claimen. En als het toch gebeurt, is het een jammerlijke tragedie die niemand zag aankomen, ondanks dat "alles" geprobeerd was.

Heel veel signalen (cq 'een lijn door de punten trekken' ) vallen pas achteraf op hun plaats, en ik ben er niet zo zeker van of die nu wel voorspelbaar zijn. Ik vrees voor een nogal hoge vals-positief rate van doodgewone kinderen die eens wat roepen en dan een -gogen en -logen traject ingeduwd worden . (nee, dat is GEEN 'baat het niet, het schaadt ook niet' )
29-08-2013, 15:30 door Anoniem
Ach ja ze zijn daar de NSA al gewend. Dus zo erg zullen ze dat daar ook weer niet vinden.
29-08-2013, 16:31 door steve sh1t
Door schele: Laat de school van mijn kids het niet proberen.

Had je het trouwens al gehoord van die Steve Jobs School? daar kun je nu afstuderen in "AngryBirds".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.