image

FBI neemt Mixmaster-server in beslag

zondag 22 april 2012, 14:25 door Redactie, 7 reacties

Afgelopen woensdag heeft de FBI een server in beslag genomen die onder andere als anonieme remailer werd gebruikt. De server werd gedeeld door organisaties Riseup Networks en May First/People Link en werd beheerd door het European Counter Network (ECN), de oudste onafhankelijke ISP in Europa. Op de server draaide MixMaster, een remailer die gebruikers anoniem e-mails laat versturen. De FBI haalde de dienst uit de lucht vanwege een onderzoek naar bommeldingen bij de Universiteit van Pittsburgh.

"De inbeslagname van de server is niet alleen een aanval tegen ons, maar een aanval tegen alle gebruikers van het internet die van anonieme communicatie afhankelijk zijn", aldus May First/People Link woordvoerder Jamie McClelland.

Verstoord
Als gevolg van de inbeslagname zijn de werkzaamheden van academici, kunstenaars, geschiedkundigen en diverse activistische groepen ernstig verstoord. Op de server draaide onder andere de mailinglijst “cyber rights” (de oudste Italiaanse lijst over dit onderwerp), maar ook een Mexicaanse solidariteitsgroep voor migranten en diverse groepen uit Latijns Amerika, het Caribisch gebied en Afrika.

In totaal zijn meer dan 300 e-mailaccounts, tussen de 50 en 80 mailinglijsten en diverse websites door deze actie offline gehaald. Geen van deze groeperingen wordt verdacht van betrokkenheid bij de anonieme bommeldingen. "De FBI gebruikt een 'moker'-aanpak, waarbij de dienstverlening naar honderden gebruikers vanwege de actie van één anoniem iemand wordt gesloten", zegt Riseup-woordvoerder Devin Theriot-Orr.

Mixmaster
Ogenschijnlijk heeft de FBI de server in beslag genomen vanwege Mixmaster, een anonieme remailer dienst, die via de server werd aangeboden. Anonieme remailers worden gebruikt voor het anoniem dan wel pseudoniem versturen van e-mail. Vergelijkbaar met andere anonimiseringsdiensten zoals het Tor-netwerk zijn deze remailers wijd verbreid in gebruik om de identiteit van mensenrechten activisten te beschermen.

Remailers zijn tevens belangrijk voor klokkenluiders in het bedrijfsleven, democratische activisten die werken onder repressieve regimes en vele anderen waarvoor zij het mogelijk maken belangrijke informatie te verspreiden waar dit normaal onmogelijk zou zijn.

Anoniem
De Mixmaster software is specifiek ontworpen om het onmogelijk te maken de herkomst van e-mails te traceren. Het systeem houdt geen logs bij van verbindingen, details over wie berichten verzonden heeft of hoe de berichten over het netwerk zijn verspreid. Dit is zo gedaan omdat het Mixmaster-netwerk specifiek is ontworpen om tegen censuur bestendig te zijn en privacy en anonimiteit te kunnen ondersteunen.

"Er is geen manier waarop iemand, zelfs niet de serverbeheerders, de identiteit van gebruikers kunnen achterhalen", zegt Theriot-Orr. "De FBI weet dat, maar toch nemen ze de server in beslag. Dit is geen effectieve manier om de bron van de bommeldingen te achterhalen of te stoppen."

Reacties (7)
22-04-2012, 15:43 door v1xx3n
Wanhoopsdaden opgedragen door een ondeskundig persoon die geen andere optie kende en hierdoor zeer zeker zijn persooneel wel aan het werk heeft ipv thuis niks te zitten te doen :)
22-04-2012, 17:17 door Anoniem
Net goed! moeten ze maar een normaal emailadres nemen! Tormail is ook offline, die hebben ze zeker ook op zwart gedwongen. Wordt alleen maar gebruikt voor spam en door criminelen.
22-04-2012, 17:18 door Anoniem
F.b.i. denkt dat ze alles mogen. Het wordt eens tijd dat ze beseffen dat ze niet al te slim bezig zijn.
22-04-2012, 20:27 door Fwiffo
Het heeft geen zin één remailer neer te halen. Je moet alle exits neer halen. Zolang er maar één exit over is zullen de neergehaalde remailers down zijn in de stats en niet meer gekozen worden door de remailer client. De bedoeling van mixmaster is dat je remailer servers random kiest op basis van latency en betrouwbaarheid.

Bommeldingen zijn trouwens niets nieuws voor remailers. Er hoeft maar een gek te zijn die iets heeft tegen remailers die een bommelding verstuurt. En de FBI komt in actie zoals je hier ziet. Ik neem ze trouwens niet kwalijk dat ze de techniek niet snappen. Beter is een remailer over te nemen en nieuwe sleutels uit te geven. Onzichtbaar als het ware. Iedereen weet nu dat deze remailer niet meer te vertrouwen is als die terug komt.
22-04-2012, 22:14 door Anoniem
Het is geen probleem als een van de remailers onbetrouwbaar is. Zolang ze dat allemaal maar niet zijn.
23-04-2012, 09:10 door Anoniem
Ze zullen toch zeker wel een backup hebben die ze op een andere server kunnen zetten?!
24-04-2012, 09:06 door Anoniem
Waarom gaan ze alles uit de lucht halen net als kleine kinderen ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.