image

Criminelen zoeken weer Nederlandse katvangers

dinsdag 3 september 2013, 10:41 door Redactie, 6 reacties

Cybercriminelen zijn weer een nieuwe campagne gestart waarbij Nederlanders worden gezocht die willen meehelpen met het witwassen van geld dat via phishing en malware is gestolen. Het gaat om e-mails die ook al in 2012 werden verstuurd en in het onderwerp laten weten dat de ontvanger zieke mensen kan helpen.

"Help zieke mensen en krijg daarvoor een vergoeding in de hoogte boven of gelijk aan 300 euro per week." Volgens de e-mail neemt het werk een paar uur per week in beslag en bestaat het uit het verwerken van inkomende aanvragen. "Dit werk is niet moeilijker dan het betalen van gemeentelijke voorzieningen. Voor elke aanvraag verkrijgt u de som van 90 tot 350 euro groot. U krijgt de betaling elke vrijdag!"

In de praktijk komt het erop neer dat katvangers het geld, dat via phishing of malware is gestolen en naar hun rekening is overgemaakt, moeten opnemen en via diensten als Western Union naar de criminelen moeten overmaken, of dat ze gestorte bedrag direct overmaken. Hierbij mogen ze dan een bepaald percentage van het bedrag zelf houden.

Domeinnaam

Om in aanmerking voor de "baan" te komen moet de ontvanger van het bericht zijn naam, e-mailadres en woonplaats naar een e-mailadres van "Dokter Knapp" sturen. Het lijkt erop dat de criminelen een fout in de e-mail hebben gemaakt, want de gebruikte domeinnaam is nog niet geregistreerd, waardoor mensen geen reactie kunnen sturen.

Begin dit jaar publiceerde Microsoft nog een onderzoek waaruit zou blijken dat katvangers, ook geldezels genaamd, het echte slachtoffer van fraude met internetbankieren zijn. Het spoor naar de fraude komt in de meeste gevallen bij de katvanger uit, omdat zijn rekening eenvoudig is te achterhalen.

Vervolgens moet de katvanger voor de schade opdraaien, kan hij een strafblad krijgen en mag hij verschillende jaren geen gebruik maken van financiële diensten van banken. In 2011 lanceerde de Nederlandse Vereniging van Banken nog een campagne waarin mensen werden gewaarschuwd om zich niet als geldezel in te laten zetten.

Image

Reacties (6)
03-09-2013, 10:55 door Anoniem
{Voor elke aanvraag verkrijgt u de som van 90 tot 350 euro groot}

Elementaire fout.
03-09-2013, 11:28 door Anoniem
Misschien moeten de criminelen dan eens overwegen een email adres erbij te zetten van een domein wat nog bestaat.
Het nu getoonde domein bestaat al ruim een jaar niet meer
03-09-2013, 13:24 door Anoniem
Vreemd. careersinholland.com bestaat wel.
03-09-2013, 13:39 door PeterK
Actueel voorbeeld (emailadressen in @googleapps-nl.com):

Goedemiddag.

We voeren een test om de positie van de uitgever van teksten in het Engels en andere talen in het bekende bedrijfsverantwoordelijkheden:
Wij zullen een test naar U toe sturen naar uw e-mailadres, in de hoofdtekst voor spelling, grammatica en corrigeren van fouten.
Tijdens de proeftijd wordt het salaris direct uitbetaald voor Uw werk ˆ 5 per 1 kb. Na het passeren van de test over je kennis,
en natuurlijk afhankelijk van het bedrag van uw salaris zal dat ongeveer 3000-3500 euro per maand zijn.

Voor de werkzaamheden die nodig zijn: mobiele communicatie, internet, e-mail, bankrekening (voor de loonadministratie),
en natuurlijk uw kennis en vaardigheden. De arbeidsomstandigheden zijn:

- Part-time werkschema
- Werktijd dat je zelf kan varieren
- Fatsoenlijk loon. Wordt betaald om de 2 weken op uw bankrekening
- Loopbaan kunt U zelf invullen in ons bedrijf

Voor meer informatie over het bedrijf en de posities vul het inschrijfformulier als volgt:

1. Voor-en achternaam
2. land
3. contact telefoon
4. E-mailadres

Onze contact: Cervantes@googleapps-nl.com

Na ontvangst van uw inschrijfformulier, zullen wij contact met u op nemen en sturen u aanvullende informatie.

Prettige dag nog.
03-09-2013, 13:42 door Anoniem
Voor dit soort meldingen is fraudehelpdesk.nl een geschiktere site.
14-01-2014, 10:28 door Anoniem
Hallo!

Ik ben eigenaar van www.careersinholland.com en heb enorm veel last gehad, meerdere keren, van deze types. Ze gebruiken als retouradres een mailadres dat erg veel lijkt op mijn bedrijfsnaam, waarschijnlijk om geloofwaardigheid te creeeren. Ik wordt bij iedere "golf" van deze spam weer platgebeld door mensen die klagen of me zelfs willen aangeven. Ik zou zeggen doe dat vooral ik heb dat zelf ook gedaan én heb domeinhosts aangeschreven dat de brondomeinen waarschijnlijk van criminelen zijn. Maar weet dat Careersinholland.com hier niets mee te maken heeft en zelf slachtoffer is van het effect.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.