image

"70% Windowscomputers kwetsbaar voor nieuw IE-lek"

donderdag 19 september 2013, 09:51 door Redactie, 7 reacties

Zeventig procent van alle Windowscomputers op internet loopt risico door het nieuwe beveiligingslek dat in Internet Explorer is ontdekt. Microsoft waarschuwde gisteren voor de kwetsbaarheid, die bij beperkte aanvallen tegen gebruikers van IE8 en IE9 zou zijn ingezet.

Het probleem is echter in alle ondersteunde versies van de browser aanwezig. Het bezoeken van een kwaadaardige of gehackte website is voldoende om een aanvaller de computer te laten overnemen. Er is geen verdere interactie van de gebruiker vereist. Microsoft bracht een Fix it-oplossing uit. Deze oplossing schakelt de kwetsbare code uit. Het is echter geen update, aangezien het probleem nog steeds in de browser aanwezig is. Wel wordt er door Microsoft aan een update gewerkt.

Japan

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Websense stellen aan de hand van verschillende gegevens dat zo'n 70% van de Windowscomputers op internet kwetsbaar is voor het nieuwe lek. Het zijn echter voornamelijk IE-gebruikers in Japan die moeten oppassen, omdat de nu waargenomen aanvallen zich alleen tot deze regio beperken.

Websense waarschuwt dat Microsoft door het vrijgeven van de Fix it-oplossing andere aanvallers mogelijk in de kaart speelt. Die zouden de uitgeschakelde code kunnen analyseren om te kijken waar het probleem zich precies bevindt en zo hun eigen exploit kunnen ontwikkelen die misbruik van het lek maakt.

Reacties (7)
19-09-2013, 10:26 door Anoniem
Microsoft schrijft:
"An attacker who successfully exploited this vulnerability could gain the same user rights as the current user. Users whose accounts are configured to have fewer user rights on the system could be less impacted than users who operate with administrative user rights."

Is het werkelijk waar dat 70% van de windowscomputers de hele dag draait onder een administrator account?
19-09-2013, 11:41 door User2048
Door Anoniem:
Is het werkelijk waar dat 70% van de windowscomputers de hele dag draait onder een administrator account?
Ook als "gewone" user kan een hacker schade aanrichten, bijvoorbeeld gegevens stelen of bestanden beschadigen of verwijderen.
19-09-2013, 12:03 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 10:26 uur:
Is het werkelijk waar dat 70% van de windowscomputers de hele dag draait onder een administrator account?
Reken daar maar op.
Ik weet niet waar die 70% die Websense en het Security.NL artikel vermelden op gebaseerd is, dat betrof niet enkel het werken onder administrator-account, denk ik.
Maar buiten dat, wat betreft het werken onder administrator-account zou 70% best een redelijke schatting kunnen zijn. Als het niet nog veel erger is.
Ik hoop dat het in de meeste professionele omgevingen beter geregeld is, maar particulieren werken nog altijd vrijwel allemaal onder administrator-account, zoals dat in Windows out-of-the-box aangeboden wordt. En advies dat anders te doen dat helpt nauwelijks, ik ken alleen een vriendin waarvoor ik haar systeem onder meer met gescheiden accounts heb ingericht die netjes in een standaardgebruikersaccount werkt, alle andere particuliere gebruikers die ik ken (buiten hier op Security.NL) werken standaard in een administrator-account.
19-09-2013, 12:58 door schele
IE, nuff said.
19-09-2013, 15:44 door Anoniem
Blijft interessant (oh nee, deprimerend) om te zien dat er nog altijd mensen zijn die denken dat andere browsers structureel veiliger zijn. Terwijl de hoeveel vulns en patches voor Safari, Firefox en Chrome toch net zo hoog, zo niet hoger zijn dan voor IE.

Maar het blijft wel fijn om te klagen natuurlijk.
19-09-2013, 17:13 door Spiff has left the building
Door Anoniem:
Blijft interessant (oh nee, deprimerend) om te zien dat er nog altijd mensen zijn die denken dat andere browsers structureel veiliger zijn. Terwijl de hoeveel vulns en patches voor Safari, Firefox en Chrome toch net zo hoog, zo niet hoger zijn dan voor IE.
Het feit dat kwetsbaarheden in andere browsers dan IE in de meeste gevallen pas bekend worden ná het patchen en dat IE eens in de zoveel tijd lijdt onder een lek dat al bekend is en waarvan al misbruik gemaakt wordt terwijl er nog niet onmiddellijk een definitieve patch beschikbaar is (in veel gevallen wel snel een Fix it, maar de meeste gebruikers buiten security-platforms zijn daarvan niet op de hoogte), dat is een relevant verschil.
En daarnaast geldt dat IE voorlopig wel een populair mikpunt zal blijven, zowel voor aanvallers, als ook om te verguizen, om diverse redenen en sentimenten.
20-09-2013, 12:10 door schele
Tja, als structureel blijkt dat ze later zijn (zo niet te laat) met patchen, dat IE duidelijk een doelwit is en dat er ook structureel problemen zijn met IE die je bij andere browsers niet hebt gaat men concluderen dat die browser misschien minder veilig is ja. Klinkt logisch?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.