image

Wet beschermt Facebook-wachtwoord tegen werkgever

vrijdag 11 mei 2012, 11:40 door Redactie, 9 reacties

In Californië is een wet aangenomen die moet voorkomen dat werkgevers het Facebook-wachtwoord van sollicitanten eisen. Met de gegevens zou een werkgever kunnen zien wat een kandidaat in het dagelijkse leven uitspookt. Onlangs ontstond er grote ophef omdat Amerikaanse overheidsinstellingen en universiteiten tijdens het sollicitatiegesprek de inloggegevens zouden vragen. Kandidaten durfden vaak geen nee te zeggen, uit angst dat ze de baan niet zouden krijgen.

Zelfs Facebook bemoeide zich ermee en stelde dat het gerechtelijke stappen zou kunnen nemen tegen organisaties die het Facebook-wachtwoord van anderen opvragen. In de gebruikersvoorwaarden staat namelijk dat gebruikers hun wachtwoord niet aan anderen mogen afstaan.

Tijdens een State Assembly werd het wetsvoorstel met 73 stemmen voor en 0 tegen aangenomen. Volgens de Amerikaanse Chamber of Commerce zijn er 129 gevallen bekend waarbij het beleid van bedrijven rondom social media wordt onderzocht.

Reacties (9)
11-05-2012, 11:46 door Anoniem
Jammer
11-05-2012, 11:46 door TalbotEv
Goed bezig daar!
11-05-2012, 12:04 door Vergeten
Haha.. "met 73 stemmen voor en 0 tegen aangenomen." Dat is een overduidelijke overwinning.

Dat verbaast me wel beetje voor een land zoals de VS, ga zo door.
11-05-2012, 12:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-05-2012, 13:58 door Anoniem
Haha.. "met 73 stemmen voor en 0 tegen aangenomen." Dat is een...
Haha.. "met 73 stemmen voor en 0 tegen aangenomen." Dat is een overduidelijke overwinning.

Dat verbaast me wel beetje voor een land zoals de VS, ga zo door.

Zo verbazingwekkend is het ook weer niet.
Waarschijnlijk hebben zij zelf ook een FB account en staan daar ook zaken in die (min of meer) prive moeten blijven.
D.w.z. alleen met "vrienden" gedeeld mogen worden.

Dat FB en Privacy een niet-werkende combi is even ter zijde.
11-05-2012, 17:10 door Patio
Californië geeft een heel goed voorbeeld dat navolging verdient en waarschijnlijk ook wel zal krijgen voor alle andere staten en landen. Het is volkomen belachelijk dat een potentiële werkgever geïnteresseerd is in je privéleven en de mogelijkheid zou krijgen daar iets aan te veranderen. In plaats van bij zo'n werkgever op de loonlijst te komen zou ik nog liever de bijstand in gaan.
11-05-2012, 18:10 door Anoniem
Door Peter V: Inderdaad. Vandaag is het Facebook, morgen zijn het je bankgegevens die je toekomstige werkgever wil bekijken om te zien wat je daar allemaal uitspookt.

Terecht dat Facebook en de wetgever in de VS hier een stokje voor willen steken.


Maar zolang het in de VS nog geaccepteerd gebruik is om kredietwaardigheid van een sollicitant te onderzoeken of om medewerking aan een drugtest door de werkgever te vereisen hebben ze nog een lange weg te gaan om de belangen van de burger te beschermen.

Door Patio: Californië geeft een heel goed voorbeeld dat navolging verdient en waarschijnlijk ook wel zal krijgen voor alle andere staten en landen. Het is volkomen belachelijk dat een potentiële werkgever geïnteresseerd is in je privéleven en de mogelijkheid zou krijgen daar iets aan te veranderen. In plaats van bij zo'n werkgever op de loonlijst te komen zou ik nog liever de bijstand in gaan.

Het probleem is dat bijstand in de VS heel wat anders is dan in Nederland, daarvan kun je met de beste wil niet rondkomen.
11-05-2012, 20:50 door Night
Zeer verbazingwekkend. De gangbare mening is toch altijd: als je niets te verbergen heb heb je ook niets te vrezen. Of wordt het ineens anders als het echt dichtbij het privéleven gaat komen?

Wie weet is over een paar jaar het privacy bewustzijn wel gemeengoed geworden. Alleen hopen dat er dan nog wat privacy over is en dat we niet alles terug hoeven draaien.
14-05-2012, 11:17 door Anoniem
Die Facebook toch...

nu nog zich tegen CISPA verweren en ze gaan een greintje respect van me krijgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.