image

Groot protest tegen spionage NSA aangekondigd

maandag 30 september 2013, 12:49 door Redactie, 1 reacties

Op de twaalfde verjaardag van de omstreden Amerikaanse Patriot Act zijn verschillende Amerikaanse organisaties en burgerrechtenbewegingen van plan om een grote demonstratie in Washington D.C. te houden tegen de spionagepraktijken van de NSA.

Volgens de Electronic Frontier Foundation (EFF) creëert de grootschalige surveillance van de inlichtingendienst een klimaat van angst en beknot het de vrijheid van meningsuiting. De NSA zou de telefoongegevens van miljoenen onschuldige individuen verzamelen en journalisten afluisteren. "De verslaving aan geheimzinnigheid maakt echte verantwoording onmogelijk", zegt Rainey Reitman in de aankondiging.

Demonstratie

Daarom gaat de EFF samen met de Stopwatching.Us, een coalitie van meer dan 100 organisaties waaronder Mozilla en Reddit, een grootschalige demonstratie organiseren. De demonstratie staat gepland voor het weekend van 26 oktober. Naast het geven van grassroot trainingen en het lobbyen door burgers, zal er ook een demonstratie plaatsvinden en een petitie aan het Amerikaanse Congres worden overhandigd. Deze petitie is door meer dan een half miljoen mensen ondertekend en roept op tot een einde van de grootschalige surveillance.

Op 26 oktober is het precies 12 jaar geleden dat de Amerikaanse Patriot Act werd ondertekend. Deze wetgeving geeft de Amerikaanse regering ruime bevoegdheden om burgers in naam van terrorismebestrijding in de gaten te houden. Behalve afluisteren mogen de autoriteiten bijvoorbeeld ook inzage krijgen in het gedrag van potentiële verdachten op het internet of navragen welke boeken mensen lenen bij bibliotheken.

Reacties (1)
30-09-2013, 23:48 door Anoniem
Maar dan moeten ze ook protesteren tegen de data-graaierij door Google en Facebook!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.