image

Verdachten omvangrijke phishingzaak voor rechter

dinsdag 1 oktober 2013, 12:39 door Redactie, 0 reacties

Drie verdachten van een omvangrijke phishingzaak staan vandaag en morgen voor de rechter in Haarlem. De drie zouden via phishing zo'n 1,4 miljoen euro hebben gestolen van voornamelijk stichtingen en verenigingen, met vaak oudere bestuursleden. Banken wisten een deel van de transacties te stoppen.

De werkelijke schade zou daardoor 500.000 euro bedragen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwde vorig jaar december verenigingen en maatschappelijke instellingen voor phishing. Volgens de NVB waren enkele instellingen het slachtoffer geworden van deze vorm van oplichting.

Vertrouwen

Het ging om penningmeesters van een vereniging of stichting die werd gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van de bank. In dit telefoongesprek liet de crimineel blijken bijzonder goed op de hoogte te zijn van de desbetreffende vereniging. Hierdoor ontstond bij de penningmeester de indruk dat het daadwerkelijk iemand van de bank betrof die de vereniging kent.

Nadat het vertrouwen van de klant was gewekt, vroeg de crimineel om de inlog- en signeercodes van de klant. Daarbij werd vaak gesuggereerd dat er een technisch of veiligheidsprobleem was en daarom de codes nodig waren. De verdachten die terechtstaan zijn in totaal met 100 zaken in verband gebracht, waarvan er 76 ten laste zijn gelegd.

Het OM stelt dat de drie kopstukken van een bende zijn. Het gaat om een 34-jarige vrouw uit Amsterdam, een 34-jarige man uit Diemen en een 35-jarige man uit Den Helder. Drie verdachten die een kleinere rol vervulden werden eerder dit jaar al tot 3 maanden cel veroordeeld, zo meldt het ANP.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.