image

NSA verzamelt wereldwijd miljoenen adresboeken

dinsdag 15 oktober 2013, 09:35 door Redactie, 8 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou wereldwijd miljoenen adresboeken uit persoonlijke instant messaging- en e-mailaccounts verzamelen. Dat bericht de Washington Post aan de hand van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Het niet eerder onthulde programma onderschept adresboeken en "vriendenlijsten" van instant messaging-diensten zodra die worden uitgewisseld. Veel online diensten zouden deze gegevens versturen zodra een gebruiker inlogt, een bericht opstelt of een computer of mobiel apparaat met informatie op een server synchroniseert. De adresboeken bevatten niet alleen namen en e-mailadressen, maar ook telefoonnummers, adresgegevens en zakelijke en familie-gerelateerde informatie.

Verzamelen

De verzamelde adresboeken en vriendenlijsten worden gebruikt voor het zoeken naar verborgen connecties en het in kaart brengen van relaties. Vorig jaar zou de Special Source Operations-afdeling van de NSA tijdens één dag 444.743 adresboeken van Yahoo, 105.068 van Hotmail en 82.857 van Facebook, 33.697 van Gmail en 22.881 van niet gespecificeerde providers hebben verzameld. Gebaseerd op deze dagelijkse gegevens zou de NSA jaarlijks 250 miljoen adresboeken verzamelen.

Daarnaast zou de inlichtingendienst elke dag zo'n 500.000 vriendenlijsten van live chatdiensten alsmede de inbox van webmailaccounts verzamelen. Het verzamelen van de gegevens is mogelijk dankzij geheime overeenkomsten met buitenlandse telecombedrijven of bevriende inlichtingendiensten die toegang tot internetknooppunten hebben. Hoewel het verzamelen van de gegevens in het buitenland plaatsvindt, zouden ook gegevens van Amerikanen worden verzameld.

Beeld

De gegevens maken het mogelijk voor de NSA om aan de hand van zakelijke, professionele of religieuze connecties een gedetailleerd beeld van iemands persoonlijk leven te krijgen. Het kan echter ook een verkeerd beeld opleveren, bijvoorbeeld in het geval van ex-partners of mensen met wie de accounthouder al lange tijd geen contact meer heeft gehad, maar die nog wel in zijn adresboek staan.

Reacties (8)
15-10-2013, 10:11 door Anoniem
Hopelijk hebben ze veel last van spam
15-10-2013, 10:19 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-10-2013, 10:20
[Verwijderd]
15-10-2013, 10:31 door Anoniem
Tja, als tegenwoordig zo ongeveer elke app je adresboek wil jatten moet je het niet vreemd vinden dat het ook op plekken belandt waar jij het niet hebben wilt. Het echte nieuws hier is dan ook dat de NSA ook gegevens onderschept van de mainstream apps, die hun zaken wel op orde zouden moeten hebben* maar kennelijk met de NSA samenwerken.

* Niet dat de minder gebruikte apps dat niet zouden moeten, maar daarvan kun je eerder wat fouten verwachten.
15-10-2013, 10:48 door Anoniem
"k deel daarom geen enkel adresboek op een buitenlandse server en heb die ook nooit gedeeld. De informatie is privé, en daar heeft niemand iets te zoeken, dus ook de NSA niet."

En je stuurt je email zeker ook encrypted over het internet ;)
15-10-2013, 11:37 door Anoniem
"We zijn big brother niet" durven ze dan zeggen.
15-10-2013, 11:51 door Anoniem
Door Peter V.: Ik heb altijd de drang van adresboekjes invullen gewantrouwd, speciaal als die drang van Gmail, Hotmail, Facebook en anderen kwamen.

Ik deel daarom geen enkel adresboek op een buitenlandse server en heb die ook nooit gedeeld. De informatie is privé, en daar heeft niemand iets te zoeken, dus ook de NSA niet.
Besef je je wel dat alle verzonden berichten ook gewoon in een (cache-)adresboekje staan?

Verder helemaal mee eens hoor, ik doe ook niet aan (a)social media, smartphones of onversleutelde webmail voor privacy-gevoelige zaken.
Helaas is het wel zo dat je natuurlijk geen enkele invloed kunt uitoefenen op de adresboekjes van anderen die je kent c.q. waarmee je (wel eens) contact hebt (gehad).

Mijn standaard-antwoord bij overheden, dienstverleners en bedrijven is dan ook altijd: "Ik heb geen computer..."
15-10-2013, 14:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-10-2013, 15:03 door Anoniem
Door Peter V.: Ik heb altijd de drang van adresboekjes invullen gewantrouwd, speciaal als die drang van Gmail, Hotmail, Facebook en anderen kwamen.

Ik deel daarom geen enkel adresboek op een buitenlandse server en heb die ook nooit gedeeld. De informatie is privé, en daar heeft niemand iets te zoeken, dus ook de NSA niet.

we zijn trots op je Peter... :P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.