image

Rusland wil geheime dienst cybercrime laten bestrijden

vrijdag 18 oktober 2013, 13:54 door Redactie, 0 reacties

De Russische overheid heeft een wetsvoorstel ingediend waardoor de geheime dienst FSB de bevoegdheid krijgt om cybercrime te onderzoeken en bestrijden. Als het voorstel wordt goedgekeurd kan de FSB speciale operaties uitvoeren om naar informatie over gebeurtenissen of acties te zoeken die een dreiging voor de Russische informatiebeveiliging vormt.

Naast de staats, militaire, economische en ecologische veiligheid wordt de FSB daardoor ook verantwoordelijk voor informatiebeveiliging. De opstellers van het voorstel beweren dat de informatieoorlogsvoering tussen landen aan het intensiveren is en dat malware als informatiewapen kan worden ingezet. Het wetsvoorstel laat niet in detail weten hoe de FSB zich straks met het identificeren en bestrijden van cybercriminelen gaat bezighouden.

Straffen

Volgens het Russische persbureau RIA Novosti is cybercrime een groot probleem in Rusland, mede veroorzaakt doordat de overheid nauwelijks ingrijpt, lichte straffen en het feit dat cybercriminelen zelden worden vervolgd. Op dit moment staat er op het veroorzaken van grootschalige schade van meer dan 23.000 euro of het stelen van computergegevens voor financieel gewin een gevangenisstraf van 6 maanden. In augustus werd er nog voorgesteld om dit naar 4 jaar te verhogen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.