image

Contactloze betaling vanaf halve meter afstand op te vangen

zondag 3 november 2013, 10:02 door Redactie, 5 reacties

Onderzoekers van een Britse universiteit zijn erin geslaagd om gegevens van contactloze betalingen vanaf een halve meter afstand op te vangen. Het gaat om betalingen die via smartphones en betaalpassen worden gedaan die van Near Field Communication (NFC) technologie zijn voorzien.

Het team van onderzoekers wist met draagbare en relatief goedkope en eenvoudig te verbergen apparatuur de transactiegegevens vanaf 45 tot 80 centimeter op te vangen. "De resultaten die we ontdekten hebben gevolgen voor hoeveel we op de fysieke afstand van NFC-apparaten als "beveiligingsmaatregel" kunnen vertrouwen", zegt Dr Johann Briffa, die het onderzoek overzag.

Bescherming

Volgens Briffa moeten ontwikkelaars bij het ontwikkelen van applicaties die NFC gebruiken niet de privacy van gebruikers vergeten, omdat de korte afstand van NFC geen bescherming tegen een "vastberaden afluisteraar" biedt. Britse banken voorzien hun klanten steeds vaker van betaalpassen die over NFC-ondersteuning beschikken. Ook in Nederland is er deze zomer een test met contactloos betalen gestart.

Image

Reacties (5)
03-11-2013, 10:39 door Anoniem
Cash = King...
03-11-2013, 11:07 door Anoniem
Ziehier hoe je jezelf voor de gek houdt als je "de standaard zegt dat het tot x cm moet werken" met "het werkt tot x cm (en niet verder)" verwart. Dat "en niet verder" is met vrij simpele aanpassingen weg te vegen. Dit geldt voor alles wat met radiogolven werkt, en dus ook voor paspoorten en ovchipkaarten en zo verder.

Het meest markante is dat we dit van universitaire onderzoekers moeten horen want anders geloven we het niet. En dat terwijl je dit op je vingers kon natellen, en dat hier herhaaldelijk op gewezen is, maar dat dit altijd genegeerd is want de standaard zegt... etc. Beveiliging per circulair redeneren is niet veilig.

Desondanks drukken verschillende partijen (banken, overheden, ovbedrijven) deze technologie doorrrr. Wellicht omdat ze denken de gevolgen mooi op de klant af te kunnen wentelen. Dit is niet gek als je even voor jezelf eerlijk op een rijtje zet hoe klantvriendelijk die partijen nou eigenlijk zijn.
03-11-2013, 16:39 door Anoniem
Maar alles is gecrypt toch?
03-11-2013, 19:08 door N4ppy
Door Anoniem: Maar alles is gecrypt toch?
Gezien de trackrecord van chip kaarten moet je je daar niet teveel van voorstellen
04-11-2013, 10:45 door User2048
En welk probleem wordt er eigenlijk opgelost met contactloos betalen? De huidige pinpassen en creditcards doen het toch prima?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.