image

Plasterk voor rechter wegens spionage NSA

woensdag 6 november 2013, 14:03 door Redactie, 3 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is door een aantal burgers en organisaties voor de rechter gedaagd. Ze willen dat de staat stopt met het gebruik van gegevens die het via de NSA verkrijgt. De Amerikaanse inlichtingendienst zou in Nederland bij het verzamelen van data de wet overtreden.

De verzamelde gegevens worden vervolgens met de AIVD gedeeld, die de data op deze manier eigenlijk "witwast", zo stellen de Stichting Privacy First, de Internet Society, de Vereniging van Strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de groep burgers bestaande uit Rop Gonggrijp, Jeroen van Beek, Bart Nooitgedagt, Brenno de Winter en Mathieu Paapst.

Plasterk moet daarnaast duidelijk maken hoe de gegevensuitwisseling met de AIVD eruit ziet en wie er door de praktijken van de NSA is getroffen. "Het lijkt alsof Nederland bij buitenlandse overheden gegevens 'shopt' die het hier niet legaal kan krijgen. Niemand lijkt verantwoordelijk te zijn of inzicht te geven in wat er precies gebeurt. Hier moet de rechter kritisch naar kijken", aldus Jeroen van Beek over de zaak.

Samenwerking

In een brief aan de Tweede Kamer liet Plasterk gisteren nog weten dat "er in het openbaar geen mededelingen kunnen worden gedaan over specifieke samenwerkingsrelaties of operaties van de AIVD en de MIVD." Volgens de minister zouden de AIVD en de MIVD "uiteraard" samenwerken met andere I&V-diensten. "Dat is van groot belang voor onze eigen nationale veiligheid. Die samenwerking vindt plaats binnen de kaders van de wet."

Tegenover het ANP zegt de minister dat hij het proces afwacht. "Ik heb een rotsvast vertrouwen dat onze inlichtingendiensten zich aan de wettelijke kaders houden. En je moet nog maar afwachten of dit allemaal ontvankelijk wordt verklaard enzo."

Reacties (3)
06-11-2013, 14:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-11-2013, 14:34 door Mysterio
Als de minister gelijk heeft dan is er inderdaad niets aan de hand. Maar waar die rechtszaak nou precies over gaat is dat die 'kaders van de wet' creatief benaderd worden.
06-11-2013, 16:07 door vimes
Dat witwassen is ook beter te begrijpen als je in aanmerking neemt dat Plasterk totaal geen bezwaar heeft tegen een filiaal van de AMS-IX in de VS. Via die weg wordt straks ál het nederlandse verkeer witgewassen doorgespeeld naar de NSA.

En Plasterk, staat er al lekker veel op je geheime dollarrekening?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.