image

Bij hackers geliefde Raspberry Pi 2 miljoen keer verkocht

maandag 18 november 2013, 10:55 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 18-11-2013, 11:59

Sinds de lancering in februari 2012 is de Raspberry Pi, een zeer kleine en zuinige computer, 2 miljoen keer verkocht, zo laten de makers weten. De Raspberry Pi is vanwege zijn uitgebreide mogelijkheden en lage prijs van rond de 30 euro zeer geliefd bij hackers en wordt voor allerlei toepassingen gebruikt.

Beveiligingsonderzoeker Brendan O'Connor gebruikte de Raspberry Pi om een netwerk van 'digitale spionnen' aan te leggen waarmee hij iedereen in een bepaalde buurt of zelfs in een stad kan volgen. Via de Creepy Distributed Object Locator (CreepyDOL) is het mogelijk om personen via mobiele telefoons en andere mobiele apparaten te traceren.

Denis Andzakovic gebruikte onder andere een Raspberry Pi om zijn Yamaha TRX 850 motorfiets tot een "WiFi-warbike" om te bouwen. Ook is de minicomputer als virusscanner voor USB-sticks te gebruiken en kan het als goedkope wifi-hacker dienen, gebaseerd op de firmware van de populaire Wi-Fi Pineapple.

Surfgedrag

Adafruit Industries lanceerde in oktober het Onion Pi Pack, bestaande uit een Raspberry Pi en een besturingssysteem dat een Tor proxy opzet, waarmee gebruikers hun surfgedrag kunnen anonimiseren. Eenmaal opgestart maakt de Pi automatisch een access point aan genaamd Onion Pi. Al het verkeer dat via dit access point loopt wordt door het Tor-netwerk geanonimiseerd.

Daarnaast kan de Raspberry Pi ook worden ingezet als firewall. De Amerikaanse beveiligingsexpert Robert Graham gebruikte het apparaatje voor zijn "Isowall". Deze firewall maakt het mogelijk om besmette computers op het internet aan te sluiten, zonder dat ze overige machines in het netwerk kunnen infecteren.

Update: titel aangepast

Reacties (6)
18-11-2013, 11:25 door Wim ten Brink
Hackertool? Oh, okay... Daar wordt het inderdaad wel eens voor gebruikt. Net als de Arduino, Beagleboard, Netduino en meer van dat soort hardware. Vaak zul je een combinatie van deze hardware aantreffen maar al te handig zijn ze niet. Een eenvoudige Android-tablet is veel eenvoudiger in gebruik om software-matig mee te hacken en die zijn er al rond de 100 euro.
Want een groot probleem van de Pi is dat er geen toetsenbord of beeldscherm aan hangt. Maar de Pi heeft prima toepassingen waarbij je het apparaat ergens installeerd en verder niet meer naar om hoeft te kijken, zoals een firewall of ander "apparaat".
18-11-2013, 11:31 door Anoniem
@Wim ten Brink

Heb je ooit een hackerspace bekeken??
Daar vinden ze die Raspberry ook heel erg leuk en toevallig zijn dat ook hackers.
18-11-2013, 11:51 door Anoniem
Hackertool? Omdat-ie ook gebruikt kan worden om te hacken? Wat een onbenul...
18-11-2013, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem: Hackertool? Omdat-ie ook gebruikt kan worden om te hacken? Wat een onbenul...

Waar komt het woord hackertool opeens vandaag? Wim????
Een hamer kan ook als hackertool gebruikt worden als je iets leuks in elkaar zet.

Een RasPI is zeker een hulpmiddel die gebruikt kan worden door hackers.... en dan niet in de zin van websites hacken!!!!

Zoals Ano van 11.31 zegt: "Heb je ooit een hackerspace bekeken??"
18-11-2013, 17:38 door Anoniem
Het probleem is natuurlijk dat hier de naam "hacker" in de oorspronkelijke betekenis gebruikt wordt, iets wat zelfs
op security.nl kennelijk niet meer begrepen wordt.
Ik denk dat we deze betekenis beter kunnen begraven, iedereen (inclusief security.nl bezoekers) geeft hacker
tegenwoordig de betekenis van "kraker, inbreker in IT systemen" en dat krijg je toch niet meer terug gedraaid.
19-11-2013, 11:11 door hx0r3z - Bijgewerkt: 19-11-2013, 11:11
Precies wat een onzin er zijn zoveel andere leuke dingen die je ermee kunt doen dan alleen hacken. Hacken is er een van, maar je kunt er ook XBMC op zetten, een webserver op draaien, een sourcefire firewall, een wifi gateway van maken en noem maar allemaal op...

Hier nog een paar;
http://reviews.cnet.co.uk/desktops/25-fun-things-to-do-with-a-raspberry-pi-50009851/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.