Als een dienst gratis is, dan zijn de gebruikers het product dat wordt verkocht, aldus voormalig Microsoft-beveiligingschef Roger Halbheer. Halbheer besloot Microsoft onlangs na 12 jaar te verlaten. In een opinie op zijn eigen blog hekelt hij zowel gebruikers als bedrijven als het om privacy gaat.
Sommige bedrijven zouden de interpretatie van privacy vanwege hun marktpositie verder oprekken dan noodzakelijk. Als voorbeeld geeft Halbheer Facebook. Het opzeggen van een account is lastiger gedaan dan gezegd, zeker als al je vrienden erop zitten.
Aan de andere kant werken de meeste mensen niet voor niets en dat geldt ook voor online diensten. Om die diensten aan te bieden gebruiken de bedrijven de data van hun gebruikers. "Je ruilt je data, je privacy voor de gratis dienst. Je bent ermee akkoord gegaan en doet het uit eigen wil. Vergeet dat niet. Als de dienst gratis is, ben jij het product dat wordt verkocht."
Er zijn echter bedrijven die de grens overschrijden als het om privacy gaat, wat volgens Halbheer onacceptabel is. "Zeker als ze data van verschillende bronnen verzamelen die ze bezitten, van verschillende diensten die ze aanbieden en dan die gegevens correleren. Er is een grens wat er met mijn data gedaan mag worden. De huidige situatie is dan ook niet in orde", gaat Halbheer verder.
Het is echter niet alleen aan overheden om hier iets tegen te doen. Ook eindgebruikers kunnen stappen nemen. "Als je stopt met het gebruik van de dienst en anderen doen dit ook, dan stoppen ook de inkomsten voor het bedrijf. Het draait allemaal om het geld." Het is echter de vraag of eindgebruikers uiteindelijk ook bij een dienst weglopen.
Na de onthullingen door Snowden over het bespioneren van internetgebruikers door de NSA en de hulp die de inlichtingendienst van IT-bedrijven zou krijgen, zijn maar weinig mensen gestopt met het gebruik van Facebook, Skype en andere diensten. "Zoals ik eerder vertelde, tot op zekere hoogte bepaal jezelf waar je persoonlijke data zich bevindt. Wetend dat 90% van de technologie die we gebruiken door Amerikaanse bedrijven is ontwikkeld en 90% van de hardware die we gebruiken uit Azië komt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Security consultant
Weet jij alles van security, governance, risk en compliancy en weet je dit te vertalen naar gerichte oplossingen voor onze klanten? Begrijp jij als geen ander zowel de inhoudelijke kant, als de ‘organizational change’ kant van cybersecurity? Dan ben jij wellicht onze nieuwe security consultant!
IT Security Officer
Wil jij werken bij een organisatie die het belang van informatiebeveiliging en privacy inziet en zich realiseert dat dit continue aandacht vergt? Als IT Security Officer bij Zaanstad heb je een coördinerende, ondersteunende en adviserende rol op het gebied van informatiebeveiliging. Een veelzijdige en uitdagende functie!
Digital Forensic Researcher
Netherlands Forensic Institute (NFI)
Immerse yourself in research projects covering the analysis, reparation, and accessing of modern integrated circuits at various levels, from packages to components. In addition, contribute to law enforcement in the Netherlands. You will only find that unique combination at the NFI, where you get to work as a digital forensic researcher and examiner.
Functionaris Gegevensbescherming (FG)
Als FG ben je de onafhankelijke toezicht-houder op naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) binnen de gehele TU/e. Je houdt toezicht op de toepassing en naleving van de AVG door de universiteit op diverse domeinen: onderwijs, onderzoek, valorisatie en bedrijfsvoering.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.