image

D66 en SP willen bevoegdheden AIVD nog niet uitbreiden

maandag 2 december 2013, 13:39 door Redactie, 9 reacties

Zowel D66 als de SP willen de bevoegdheden van de AIVD nog niet uitbreiden, zoals in een rapport van de commissie Dessens wordt geadviseerd. De commissie presenteerde vandaag een rapport waarin werd gekeken of de inlichtingendiensten nieuwe bevoegdheden nodig hebben.

De huidige wet stamt uit 2002 en sindsdien hebben er allerlei nieuwe technologische ontwikkelingen plaatsgevonden. Het gaat dan onder andere om de groei van internationale kabelnetwerken. De inlichtingendiensten mogen kabelnetwerken nu nog niet ongericht aftappen. Iets wat volgens de commissie moet veranderen.

Garanties

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil echter eerst garanties dat het toezicht op de Nederlandse inlichtingendiensten op orde is voordat er een wetsaanpassing komt die de bevoegdheden van deze diensten verder uitbreidt. "De deur wordt wagenwijd opengezet naar het ongericht data verzamelen van iedereen. Onschuldige Nederlanders worden hiermee als verdachten behandeld. Dit kan niet zonder democratische en rechtsstatelijke garanties", aldus Schouw.

Ook moet er een 100% zekerheid zijn dat het toezicht op orde is. "Daar is nog veel onduidelijkheid over. Minister Plasterk moet dit eerst ophelderen, voor die tijd geen aanpassingen van de wet", zo gaat het D66-Kamerlid verder. Die stelt verder dat de balans tussen de werkzaamheden van de Nederlandse inlichtingendiensten en de controle door de Kamer volledig zoek is.

"Die balans moet terug en daarom moet de Kamer een belangrijke rol krijgen bij het aanpassen van de wet. Niet het Kabinet moet hier aan zet zijn, maar de Kamer. Een parlementaire werkgroep moet de leiding krijgen over de wetsaanpassingen." Verder pleit Schouw voor een uitbreiding van de rol van de toezichthouder op de veiligheidsdiensten (CTIVD).

Opheldering

SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt dat de Tweede Kamer eerst opheldering moet krijgen over de spionagepraktijken in ons land, voordat er over uitbreiding van de bevoegdheden van de geheime diensten gesproken kan worden. "Het is belangrijk dat de geheime diensten voldoende mogelijkheden hebben om terroristen op te sporen. Nu zien we echter dat de Amerikanen misbruik maken van deze gemeenschappelijke strijd om economische, wetenschappelijke en politieke spionage te plegen", stelt Van Raak.

"Ook zien we dat onze geheime diensten nauw samenwerken met de NSA. De Tweede Kamer moet eerst onderzoeken wat de geheime diensten allemaal doen. Pas daarna kunnen we een afweging maken of het ongericht aftappen van kabels nodig en verantwoord is."

Problemen

Volgens digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom kan er van nieuwe bevoegdheden helemaal geen sprake zijn. "Met het huidige falende toezicht is meer bevoegdheden vragen om meer problemen", zegt Rejo Zenger. Hij wijst daarbij naar de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. "Tenzij er grenzen worden gesteld en bewaakt, zullen geheime diensten ongebreideld gegevens verzamelen, combineren en analyseren. Voor de bescherming van grondrechten is het dan ook belangrijk dat er meer waarborgen komen."

Nieuwe waarborgen moeten het opereren van de inlichtingendiensten dan ook transparanter maken. Verder moet de CTIVD door een echt onafhankelijke toezichthouder worden vervangen en moet er openheid komen over de aard en omvang van de inzet van middelen en de samenwerking met de buitenlandse diensten. Zenger merkt op dat ook zonder extra bevoegdheden de inlichtingendiensten door alle nieuwe technologie machtiger dan ooit zijn.

"Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om informatie over verdachte burgers te verzamelen en analyseren. De ruimte die de AIVD en MIVD nu hebben is vele malen groter dan toen de huidige wet werd geformuleerd. Nieuwe bevoegdheden zijn daarmee uit den boze, zeker als daarmee fundamentele grondrechten van burgers met voeten worden getreden en nut, noodzaak en effectiviteit ervan niet zijn onderbouwd."

Reacties (9)
02-12-2013, 13:45 door Anoniem
Dit soort uitstekende discussies ontstaan als men verzuimd de controleur te controleren of het onmogelijk maakt deze te controleren. De Duitsers hebben het wat dat betreft beter bekeken. http://panopticondefilm.nl/
02-12-2013, 13:50 door Mysterio
Laat de inlichtingendiensten eerst de noodzaak maar eens aantonen. Zeggen dat jij iets wilt hebben omdat een ander het ook heeft is sinds de kleuterschool geen argument meer.
02-12-2013, 13:52 door Anoniem
"Nog niet", eerst willen ze "garanties". Je weet van te voren wat die waard zijn. Pfft.
02-12-2013, 14:25 door Anoniem
"Onschuldige Nederlanders worden hiermee als verdachten behandeld. Dit kan niet zonder democratische en rechtsstatelijke garanties", aldus Schouw."

De AIVD is geen opsporende instantie en wat dat betreft is het voor zo'n dienst niet relevant of iemand technisch gezien ''verdachte'' is.

Men is bezig met informatie vergaren t.b.v. de staatsveiligheid, en niet met een gerechtelijk onderzoek met als doen iemand voor strafbare feiten te veroordelen. Stel dat de AIVD een onderzoek doet naar een kandidaat voor een ministerspost, om te kijken of deze mogelijk chantabel zou kunnen zijn, is de aspirant-minister dan ''verdachte'' ?

Als politici moet je natuurlijk wel zorgen dat je met inhoudelijk zinnige argumenten komt. Verder ben ik het er wel mee eens dat men niet zomaar akkoord moet gaan met deze uitbreiding van bevoegdheden.
02-12-2013, 15:34 door Anoniem
Door Anoniem: Stel dat de AIVD een onderzoek doet naar een kandidaat voor een ministerspost, om te kijken of deze mogelijk chantabel zou kunnen zijn, is de aspirant-minister dan ''verdachte'' ?
Hij gaat een publieke functie bekleden en dient dus brandschoon te zijn. Dat zich bevuilen met vriendjespolitiek, zakkenvullerij, uitgestreken leugens en wat ze daar zoal meer uitvreten mag pas na de eed te hebben afgelegd.

Maar dat is geen excuus om alle burgers permanent in de gaten te houden. Nouja, je moet tegenwoordig voor steeds maar weer meer dingen een "VOG" hebben, cq recent niet opgevallen zijn. En extra doorlichten doen de schoolreisambtenaartjes wel bij de eerste de beste verkeerscontrole. Waarmee die verkeerscontrole steeds minder met verkeersveiligheid van doen heeft. "Succes" wordt daarom ook alleen nog maar in uitgeschreven boetebedragen uitgedrukt.

De AIVD en MIVD denken een probleem te hebben met te weinig toegang, maar veeleerder is het einde zoek, en daarmee zijn AIVD en MIVD een probleem voor de eigen burgerij geworden. Dat de NSA ook een groot probleem is, is geen reden de eigen burgerij nog maar weer een keertje op te offeren. Ga eens het eigen volk beschermen, ambtenaren.
02-12-2013, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Stel dat de AIVD een onderzoek doet naar een kandidaat voor een ministerspost, om te kijken of deze mogelijk chantabel zou kunnen zijn, is de aspirant-minister dan ''verdachte'' ?
Hij gaat een publieke functie bekleden en dient dus brandschoon te zijn. Dat zich bevuilen met vriendjespolitiek, zakkenvullerij, uitgestreken leugens en wat ze daar zoal meer uitvreten mag pas na de eed te hebben afgelegd.

En we kunnen allemaal in de krant lezen hoe veel die onderzoeken waard zijn geweest.

Peter
02-12-2013, 16:41 door SPlid - Bijgewerkt: 02-12-2013, 16:54
Ik ben inderdaad wat mijn nickname zegt, en ik vind het dan ook jammer dat mijn partij deze mening is toegedaan :

SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt dat de Tweede Kamer eerst opheldering moet krijgen over de spionagepraktijken in ons land, voordat er over uitbreiding van de bevoegdheden van de geheime diensten gesproken kan worden. "Het is belangrijk dat de geheime diensten voldoende mogelijkheden hebben om terroristen op te sporen. Nu zien we echter dat de Amerikanen misbruik maken van deze gemeenschappelijke strijd om economische, wetenschappelijke en politieke spionage te plegen", stelt Van Raak.

Alles gaat tegenwoordig met het smoesje van terrorisme, maar in werkelijkheid vind met het wel erg prettig om alles te kunnen controleren , informatie controle maatschappij. In de oorlog wist Nederland zo goed gegevens van de burgers op te slaan dat de nazi alleen aan de hand van adressen lijsten de Joodse mensen uit hun huizen konden halen. En nu gaan we weer die kant op .

1984 here we come

Zie trouwens dit artikel : http://www.tseg.nl/2009/2-tammes.pdf

Met name de conclusie over Amsterdam
02-12-2013, 17:41 door Anoniem
Op internet staan genoeg handleidingen om voor terrorist te gaan spelen, en geen hond die me daar ook maar iets aan kan doen. Ik en jullie kunnne als we willen rustig onze gang gaan.

Op Youtube staan video's hoe men een bom op afstand kan laten afgaan met een GSM.
Op Youtube staan video's hoe men een pijpbom kan maken, en kruit.
Op Cryptome staat een echte BOM handleiding vervadigd met simpele matrialen zoals een wekker, lucifer, en een paar
stukjes pijp met kapjes.

Mensen die lid zijn van een schietclub kunnen zo maar andere mensen doordschieten mochten ze doordraaien.
Ik kan zomaar met mijn auto op tientallen mensen inrijden.
Als dat geen TERROR is wat is het dan?

Kan de AIVD en MIVD dit voorkomen, dacht het niet, dus waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig daar in DenHaag.
Zijn D66 en de SP nu echt zo blind als een vink?

Of valt dit niet onder terrorisme dan? Ja maar straks gaan we alles nog beter aftappen en controleren.
Ooooo en als ik het dan via Tor of VPN doe? Of ik gebruik mijn auto voor op mensen in te rijden.

Let maar op mijn woorden dat het strakjes gewoon allemaal doorgaat en ook ARGO II gewoon in gang
word gezet. Dus of de AIVD en MIVD het nu in orde hebben of niet, speelt niet zo'n grote vraag.
De vraag zou moeten zijn willen we een soort systeem als PRISM wel echt in Nederland, en willen
we echt alles van Jan en Pietje weten. En waar blijft de privacy dan als we alles zo maar gaan tappen?
Normaal zou het de bedoeling zijn om "verdachten" te mogen tappen, maar als de AIVD en MIVD alles
op orde hebben dan mogen ze ineens alles tappen? Raar verhaal toch? Waar is dan het woord verdachte
ineens gebleven?

Dan wijk ik even af van dit onderwerp en ga even naar The pirate bay (torrent blokkade) ook gewoon te bereiken
via Tor of VPN, waar je ISP, AIVD, en MIVD niet mee mee kunnen kijken. En echte terroristen hebben natuurlijk
nooit gehoord van Tor of een VPN? Ooo nee de AIVD spreek meer over Jhadisten en radiale jongeren die ze
in kaart moeten brengen.

En dan is de vraag ook nog eens hoe groot is een terroriste aanslag nou echt in Nederland?
http://www.washingtonsblog.com/2013/04/statistics-you-are-not-going-to-be-killed-by-terrorists.html
Amerika is toch echt een eind weg hoor, met andere normen en waarden, en als je je gaat bemoeien
met andere landen met andere normen en waarden, en gaat dan ook nog oorlogje spelen dan is dat
ook vragen om problemen toch? Maar we leven in Nederland mensen.

Dan valt me nog iets op "De inlichtingendiensten mogen kabelnetwerken nu nog niet ongericht aftappen"
Zover ik weet worden onze gegevens van internet (wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens) dagelijks
doorgestuurd naar het CIOT voor ik neem aan analyse toch?

Dus met andere woorden tappen en slaan ze nu al alles op, of begrijp ik het verkeerd? Want waar zit het
verschil in of je gegevens links of rechts in bezit krijgt?

Tapper de tap, je bent slim als je het nog snapt.
02-12-2013, 22:11 door Anoniem
@Anoniem 17:41
Bewaren != tappen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.