image

Linux-stick verwijdert malware van Windowscomputers

dinsdag 10 december 2013, 10:32 door Redactie, 6 reacties

Om malware van besmette Windowscomputers te verwijderen biedt een bedrijf uit Hillegom een USB-stick aan die op Linux draait en drie verschillende virusscanners gebruikt. De FixMeStick werd begin vorig jaar al gelanceerd en wordt nu ook door PC Diagnostics aangeboden.

De stick draait op een eigen Linux-besturingssysteem en heeft daardoor geen startende Windows-omgeving nodig om malware te detecteren en te verwijderen. Ook malware in de Master Boot Record (MBR) kan door de USB-stick worden verwijderd. Volgens de aanbieder is de oplossing vooral geschikt voor systeembeheerders en IT-professionals die met gangbare anti-virusoplossingen problemen niet volledig kunnen oplossen, of voor wie het verwijderen van malware veel tijd kost.

De stick combineert drie antivirusprogramma’s, namelijk van Kaspersky Lab, Sophos en Vipre. De tool beschikt tevens over een volledig automatische updatefunctie voor de Linux-omgeving en virusdefinities van de drie aanbieders. Daarnaast is de stick op afstand via Teamviewer te beheren, zodat systeembeheerders op afstand bij klanten of gebruikers problemen kunnen oplossen.

Sneller

"Systeembeheerders beschikken met deze USB-stick over een hardwareoplossing die checkt op alle mogelijke infecties en deze snel en eenvoudig oplost. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de stick een harde schijf tot 75 procent sneller scant dan traditionele rescue-cd’s", zegt Stefan Kluin van PC Diagnostics.

In dit voorbeeld deed de rescue-cd van Kaspersky 2 uur en 28 minuten over een volledige scan van de harde schijf, terwijl de USB-stick hier 37 minuten voor nodig had. De FixMeStick Pro kost 269 euro.

Reacties (6)
10-12-2013, 11:22 door Anoniem
Hier voor 59 dollar te koop
http://store.fixmestick.com/fixmestick
10-12-2013, 11:33 door Anoniem
Alternatief: C't Disinfect DVD, ook op USB-stick te installeren. Bevat 4 bekende antivirusprogramma's, door aankoop van het tijdschrift met DVD heeft men tevens een licentie daarvoor, voor 1 jaar gebruik en updates. Waarschijnlijk ook voor support op afstand bruikbaar. Het blad (september of oktober verschenen) kan vast nog wel nabesteld worden. Ik gun ondernemers best omzet, maar vond attenderen op deze prima jaarlijkse uitgave van dat Duitse tijdschrift voor minder kapitaalkrachtigen nodig.
10-12-2013, 12:53 door Tubamaniak
http://www.surfright.nl/nl/hitmanpro Volgens mij ook een goede optie.
10-12-2013, 14:19 door Anoniem
Door Anoniem: Hier voor 59 dollar te koop
http://store.fixmestick.com/fixmestick

Dat is de reguliere versie. Deze dus: http://www.pcdiagnostics.eu/virus-removal-devices/fixmestick-51.html

In het artikel gaat het om de PRO versie.
10-12-2013, 17:11 door Anoniem
De FixMeStick Pro kost 269 euro.

Weliswaar maak ik eigenlijk geen gebruik van pc en werk ik voornamelijk met Mac's, evengoed even meedenkend, mocht je op de 'kleintjes willen letten'.

"Hit it with your Linux stick, hit it, hit it"

Usb stickje heb je voor onder de 30 euro.
Vele Linux distro'tjes naar keuze gratis verkrijgbaar.
Diverse virusscanners gratis verkrijgbaar.
Teamviewer versie voor particulieren is gratis, mocht je familielid support van iemand anders uit de familie met kennis van zaken willen.

Blijft over het installeren van linux op het stickje met de diverse virusscanners naar keuze. En heel eventueel Teamviewer erbij.
Help je pc familie gebruikers door een basis image te maken en zet het op stickjes voor je familie.

Extra stickje (alleen!) voor veilig internetbankieren erbij een idee?
Laat ze maar wennen aan even opnieuw opstarten, even geduld tegenover mogelijk lege bankrekening.
Het afsluiten van je huis, auto of op slot zetten van je fiets kost ook tijd en dat is inmiddels een geaccepteerd idee. Dat beetje tijd went vast ook met internetbankieren.

Als de oefening in geduld er een beetje in zit kan men daarna eens overwegen zich aan te leren eens per maand of per twee maanden een volledige scan van het systeem te doen. Apart dat dat nog niet is voorgesteld door de banken, of zou dat nog komen?
Wacht niet tot het moment dat je moet, begin er zelf mee, scheelt de ergenis van het gedwongen moeten vooraf, je deed het immers zelf al!
11-12-2013, 10:19 door sjonniev - Bijgewerkt: 11-12-2013, 10:19
Het Sophos gedeelte, gratis http://www.sophos.com/en-us/support/knowledgebase/52011.aspx
Alternatief is een WinPE of BartPE CD gebruiken, samen met SAV32CLI en de laatste IDE-verzameling op een USB stick.

Voor met SafeGuard versleutelde systemen kun je een CD bakken met een van deze iso's http://www.sophos.com/en-us/support/knowledgebase/108805.aspx en de hierbovengenoemde stick met SAV32CLI gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.