image

Europese ministeries gehackt via e-mail met "naaktfoto's"

dinsdag 10 december 2013, 10:59 door Redactie, 1 reacties

Sinds 2010 zijn verschillende ministeries van Europese landen gehackt via e-mails met zogenaamde naaktfoto's en kwaadaardige e-mailbijlagen die door ambtenaren werden geopend, zo meldt een Amerikaans beveiligingsbedrijf.

De aanvallen waren gericht tegen de Ministeries van Buitenlandse Zaken van Tsjechië, Portugal, Bulgarije, Letland en Hongarije. De aanvallers stuurden hun slachtoffers een e-mail met een link die zogenaamd naar naaktfoto's van Carla Bruni-Sarkozy, de vrouw van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy zou wijzen. Zodra ambtenaren op de link klikten kregen de aanvallers toegang tot het netwerk, aldus beveiligingsbedrijf FireEye tegenover de New York Times.

Het is onduidelijk of de link direct naar malware wees, of dat er een drive-by download werd gebruikt, waarbij de aanvallers via een beveiligingslek in de software van de gebruikers malware op het systeem konden installeren. Ook werden e-mailbijlagen met betrekking tot de oorlog in Syrië gebruikt.

Die hadden onder andere als onderwerp "US_military_options_in_Syria". Zodra de bijlage werd geopend raakte de computer besmet. FireEye wist toegang tot één van de 23 Command & Control-servers van de aanvallers te krijgen en ontdekte 21 verschillende doelwitten, waaronder ministeries in vijf Europese landen. Wie er precies achter de aanvallen zit is onduidelijk.

China

Tegenover Reuters zegt een onderzoeker van FireEye dat hij ervan overtuigd is dat het om Chinese hackers gaat. De onderzoeker baseert dit op de gebruikte taal, de Command & Control-server en de machines waarop de malware werd getest. "Naast het feit dat ze Chinees zijn weten we niet wie de aanvallers zijn of wat hun motivatie is."

Het beveiligingsbedrijf heeft geen bewijs dat de Chinese overheid achter de aanvallen zit. "We hebben alleen technische gegevens. Het is onmogelijk om dat aan de hand van technische gegevens te bepalen", aldus de onderzoeker.

Reacties (1)
10-12-2013, 13:14 door hx0r3z
GG en dan maar wat van die arme sloebers zeggen. Terwijl ze zelf ook geen knars verstand van computers hebben. Triest..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.