Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Rare gebeurtenis bij activeren gratis lot van de vriendenloterij

17-12-2013, 15:53 door student, 23 reacties
Ik had een paar dagen geleden een paar films gehaald bij de media markt en toen kreeg ik als cadeau een gratis lot van de vriendenloterij. Normaal doe ik nooit mee aan loterijen maar ik maakte maar is een keer een uitzondering.
Ik ging dus via internet de code activeren en vulde al mijn persoonlijke gegevens in. Toen ik uiteindelijk op bevestigen drukte, viel mijn browser opeens weg en kreeg ik ook meteen een bericht van mijn beveiligingsprogramma dat de realtime scanner uit was. Ik probeerde de realtime scanner weer aan te zetten maar die bleef dat maar weigeren. Na een paar keer opnieuw opstarten werkte alles weer normaal en was er ook geen geld van mijn bankrekening weggehaald.
Alleen ben ik bang of het zo zou kunnen zijn dat ik op dat moment ben gehacked en dat die hacker(s) nu in het bezit is/zijn van mijn identiteit. Want een paar dagen later vond ik in mijn brievenbus een Gillette Scheersysteem dat ik helemaal niet had besteld en waarop geen enkele infromatie stond van de afzender. Ook waren er enkele details van mijn gegevens een beetje afwijkend zoals de afwezigheid van de eerste letter van mijn doopnaam en een extra letter in mijn achternaam. Nou weet ik niet of deze twee gebeurtenissen met elkaar samenhangen maar na uren surfen op het web blijven ze nog altijd onverklaarbaar.

Enkele specificaties van mijn software:
- OS: Microsoft Windows 8 pro OEM
- beveiliging: McAfee Total Protection 2014
- Browser: Internet Explorer 10

Verder had ik ook op dat moment alle Windows Updates geïnstalleerd en deed ik ook regelmatig een volledige virusscan. Ook bezoek ik alleen sites die door McAfee's SiteAdvisor worden aangegeven als veilig.

Dit alles roept bij mij ook de vraag op hoe het mogelijk is dat ik überhaupt gehacked zou kunnen zijn. Weet iemand een mogelijke verklaring van deze gebeurtenis(sen)?

Alvast vriendelijk bedankt.
Reacties (23)
17-12-2013, 16:06 door golem - Bijgewerkt: 17-12-2013, 16:06
Ik denk niet iemand hier chocola van kan maken.
PC scannen met andere virusscanner en voorlopig extra goed blijven opletten.
En checken of je nu niet vast zit aan een abbo van de vriendenloterij. (kleine lettertjes)
Je krijgt niet zomaar iets gratis.
17-12-2013, 16:33 door Spiff has left the building
Door student, 15:53 uur:
Ik had een paar dagen geleden een paar films gehaald bij de media markt en toen kreeg ik als cadeau een gratis lot van de vriendenloterij.
[...] Ik ging dus via internet de code activeren en vulde al mijn persoonlijke gegevens in.
[...] Na een paar keer opnieuw opstarten werkte alles weer normaal en was er ook geen geld van mijn bankrekening weggehaald.
Wanneer het een gratis lot betrof, neem ik aan dat je ook niet hebt moeten inloggen op je bankrekening?
Toegang tot je bankrekening en misbruik daarvan lijkt dan niet bepaald aannemelijk.

Voor de verschillende dingen die je beschrijft in je bericht zijn meerdere oorzaken te bedenken, zowel als gevolg van malware en volstrekt ongerelateerd aan malware. Op basis van wat je beschrijft is geen oorzaak vast te stellen.

Zekerheidshalve kan het echter nooit kwaad nog eens een extra scan te doen, bijvoorbeeld met HitmanPro:
http://www.surfright.nl/nl/HitmanPro

(Overigens, het invullen van al je persoonlijke gegevens om iets gratis te kunnen krijgen, dat is een ander verhaal.
'Gratis' bestaat niet in dat verband. Jij en je gegevens zijn het product, en die zijn nu gratis in bezit van de vriendenloterij. Door het invullen van je gegevens zul je nu wellicht in het vervolg reclame van de vriendenloterij blijven ontvangen.)

Door student, 15:53 uur:
Verder had ik ook op dat moment alle Windows Updates geïnstalleerd en deed ik ook regelmatig een volledige virusscan.
Prima, maar onvoldoende.
Je zult tenminste tevens ook alle ándere geïnstalleerde applicaties altijd gepatched moeten houden met de laatste beveiligingsupdates voor die applicaties.
Ondersteuning hierbij levert Secunia PSI (Personal Software Inspector).
Secunia PSI kan op een Windows-systeem in de gaten houden of voor alle geïnstalleerde applicaties wel de noodzakelijke beveiligingsupdates geïnstalleerd zijn. Als beveiligingsupdates ontbreken dan downloadt Secunia PSI 3.0 automatisch de benodigde updates, of wijst op de updates. Het automatisch installeren van beveiligingsupdates is uit te schakelen, voor wie dat wenst.
http://secunia.com/vulnerability_scanning/personal/
En wie dat wenst kan in plaats van PSI 3.0 de eerdere maar ook nog ondersteunde Secunia PSI 2.0 of zelfs nog PSI 1.5 gebruiken, die respectievelijk slechts zeer beperkt en helemaal geen geautomatiseerde functies bieden.
http://secunia.com/products/consumer/PSI/sys_req/

Succes.
17-12-2013, 17:39 door waaromdan
Je browser is niet up-to-date.

Verder had ik ook op dat moment alle Windows Updates geïnstalleerd.

Maar niet alle optionele Microsoft updates. Internet Explorer 11 voor Windows 8 is al uit. Trouwens, Internet Explorer 11 is onderdeel van de nieuwste Windows 8.1 update, dus mogelijk denk je dat je de nieuwste Windows updates hebt, maar dat is niet zo.

Maar mijn Windows is toch up-to-date?
Windows geeft aan dat het up-to-date is? Schijn bedriegt. Soms klopt dit niet in Windows 8. Ik raad aan om even handmatig Microsoft update te checken.

Verder ontraad ik McAfee, maar goed je hebt in elk geval een virusscanner.
17-12-2013, 18:33 door Anoniem
Merk op: Je weet zelf nauwlijks wat er gebeurt en kan dus ook geen nuttige schets geven van het probleem en dus kan niemand je echt helpen... en je weet zelf nooit zeker wanneer je je kompjoeter weer afdoende schoongeveegd hebt.

Kan wel mee gaan doen met de rest en lange uitleg gaan geven, maar volgens mij ben je dan na drie regels uitgelezen.

Remedie: Peecee uitschakelen, en meeslepen naar de spesjalist. Vanaf een andere (schone!) peecee alle wachtwoorden veranderen van websitetoegang, emailaccounts, bankrekeningen, en zo verder.

Je hebt iemand nodig die je kan vertellen wat er precies aan de hand was, compleet met welke malware de infectie veroorzaakte (if any), wat die malware allemaal kan, en zo verder. Zelfs al begrijp je de details niet, vraag om een uitgeschreven diagnose en remedie. Die maak je niet zo even in een forum op basis van een warrig verhaal.


Zijstraatje: Goed voorbeeld waarom vanalles maar "hakcurj!" noemen in de media (en elders) uiteindelijk alleen degenen die verdienen aan angst en onzekerheid in de kaart spelen. En dat zijn echt niet alleen maar de scareware-criminelen.
17-12-2013, 18:45 door schele
Kijk dan wat ze allemaal vragen (https://mediamarkt.vriendenloterij.nl/... if you ain't paying, than your the product. Dus dat je een gilette setje kreeg verbaast me niks, jij bent de seconde dat je je inschreef meteen doorgegeven aan de mediamarkt marketing database die breed verkocht wordt.

Voor de rest kan niemand hier bepalen of het invullen van dat formulier samenhangt met je vreemde virus scanner gedrag. Behalve dat Mcafee gewon zuigt en dat het dus best een bug kan zijn. En het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat er iets met je bankrekenin zal gebeuren.
17-12-2013, 19:28 door student
Nou heeft McAfee Total Protection 2014 wel allemaal extra features waarmee je bijvoorbeeld allemaal tijdelijke bestanden verwijderd en het register opschoont. Ook is er de mogelijkheid om een scan uit te voeren die net als Secunia PSI checkt of alle applicaties wel up to date zijn. En ook dat heb ik allemaal gedaan. Maar ik ga toch maar over op Windows 8.1 pro omdat Internet Explorer 11 niet te vinden is voor de gewone Windows 8 pro.

In ieder geval bedankt voor jullie feedback
17-12-2013, 20:00 door Spiff has left the building
Door student, 19:28 uur:
Nou heeft McAfee Total Protection 2014 wel allemaal extra features waarmee je bijvoorbeeld allemaal tijdelijke bestanden verwijderd en het register opschoont. Ook is er de mogelijkheid om een scan uit te voeren die net als Secunia PSI checkt of alle applicaties wel up to date zijn.
Dat laatste, is dat de McAfee Vulnerability Scanner/ kwetsbaarheidsscanner?
Ik kende die niet, en ik heb er tot dusver geen detail-informatie over kunnen vinden, en een vergelijking met Secunia PSI. Ik heb geen idee of de McAfee Vulnerability Scanner een vergelijkbare betrouwbaarheid heeft als Secunia PSI.
Kent iemand daar informatie over?

Wat betreft het verwijderen van tijdelijke bestanden en het opschonen van het register, dat is bepaald niet essentieel. En het zogenaamde 'opschonen van het register' kan zelfs nadelig uitpakken, wanneer een dergelijke 'registry cleaner' te voortvarend te werk gaat. Ik weet niet hoe betrouwbaar en voorzichtig McAfee QuickClean is.

Door student, 19:28 uur:
Maar ik ga toch maar over op Windows 8.1 pro omdat Internet Explorer 11 niet te vinden is voor de gewone Windows 8 pro.
Internet Explorer 11 is beschikbaar voor Windows 8.1 en voor Windows 7.
Hoe belangrijk het is om Windows 8 te updaten naar Windows 8.1, dat weet ik niet. Ik weet van de diverse aanpassingen, maar er staat me niet iets bij over veiligheids-verbeteringen in 8.1.
Hoe belangrijk het is om Internet Explorer 11 te gebruiken in plaats van Internet Explorer 10, dat weet ik eveneens niet. Maar het is voor zover ik weet niet zo dat Internet Explorer 11 essentieel is. Er staan me geen berichten bij dat IE11 veiliger zou zijn dan IE10.
17-12-2013, 22:58 door Anoniem
Door schele: Kijk dan wat ze allemaal vragen (https://mediamarkt.vriendenloterij.nl/... if you ain't paying, than your the product.

Media Markt code: , Uw naam , man vrouw , Voorletters , Tussenvgsl , Achternaam , Uw adres , Postcode , Huisnr. , Toevoeging , Straatnaam , Woonplaats , Geboortedatum , Telefoonnummer , Uw mobiele nummer is uw lotnummer , E-mail , Rekeningnummer

Samen met de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij valt de VriendenLoterij onder de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V.

Opties
- De VriendenLoterij mag mij eenmalig per telefoon benaderen met een leuke aanbieding.
- Ja ik wil de uitslagen van de VriendenLoterij per e-mail ontvangen en bovendien direct op de hoogte zijn van nieuws, acties en spelletjes. U ontvangt maximaal eenmaal per dag een e-mail.
- Ja, ik ontvang graag de wekelijkse Media Markt nieuwsbrief.

Hoera callcenters, leve de post!

De opbrengst van deze actie komt ten goede aan de Guusje Nederhorst Foundation.
17-12-2013, 22:59 door Anoniem
Tijdelijke bestanden opruimen,register opschonen en dergelijke doen Norton 360 en Kaspersky Pure ook en dat zijn ook nog eens veel betere virusscanners en firewalls.En zo goedkoop is McAfee nou ook weer niet.Bij Kaspersky Pure krijg je ook nog eens een wachtwoordkluis,veilig internetbankieren en een bestandenkluis met encryptie.En ook nog eens een bestands -verwijderaar met grondige digitale versnippering.Ook Norton 360 heeft een wachtwoordkluis e.d.Ik raad je aan over te stappen naar Norton (360) of Kaspersky (Pure).Kaspersky scoort ook nog eens de nr.1 danwel nr.2 positie bij de meeste onafhankelijke AV-tests.Ik heb voordien ook McAfee gehad (internet security suite) en na een tijdje bleek dat veel moderne malware zoals trojans,rootkits,exploits,wormen niet gevonden werden (en dus ook niet gepakt) door McAfee. Mijn McAfee firewall werdt in die tijd ook diverse malen uitgeschakeld door hackers/malware.Zo robuust is deze firewall dus niet. Bij IE is het altijd aan te raden om de nieuwste browserversie te installeren,maar desondanks vindt ik Google Chrome een betere,stabielere en veiligere browser,die ook nog eens vaker updates heeft dan IE.
18-12-2013, 14:20 door student
Ja oké maar ik heb de Total Protection versie van McAfee(die inderdaad niet goedkoop was) en die bevat deze mogelijkheden ook allemaal behalve dan de optie veilig internetbankieren. Nou heb ik in het verleden ook met andere soorten beveiligingsprogramma's gewerkt waaronder G Data en F-Secure. Over G-Data was ik niet te spreken want die liet een hele zooi troep door en toen ben ik over gegaan op F-Secure 2011 die echt heel erg goed was. De 2012 en 2013 versie van F secure deden het minder wat betreft detecteren en opruimen van malware. Nou heb ik de afgelopen 2 jaar een bijbaantje gehad zodat ik van onderdelen een gamecomputer in elkaar kon zetten. Die computer wou ik maar eens beveiligen met een uitgebreid pakket en koos ik voor deze versie van McAfee. Buiten die rare uitval van de realtime scanner om, ben ik erg tevreden met het programma.

Maar buiten dit alles om vroeg ik mij ook af of ik met Bitlocker mijn schijf kan versleutelen waarbij ik de sleutels op een gewone SD kaart zet? Dat zou erg handig kunnen zijn voor als bijvoorbeeld mijn laptop op school gestolen wordt terwijl ik die SD kaart er niet in heb zitten en degene die mijn laptop hebben niet in mijn schijf kunnen komen.
18-12-2013, 17:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-12-2013, 20:11 door student
Door Ubuntu: heb jij wel verstand van computers of neem je ons in de maling???

Ik ben meer een soort van beginner wat betreft computers. Ik heb me redelijk verdiept in hardware en bouw ook computers maar van software heb ik weinig verstand. Aan de andere kant ben ik wel heel erg geïnteresseerd in internet beveiliging en hackers en dat soort dingen. Ik ga volgend jaar daarom ook een informatica opleiding doen aan het HBO alhoewel ik niet weet of je zonder een boel voorkennis wel veel kans hebt op slagen.

Maar goed, ik geef toe dat ik mijn vraag beter had kunnen stellen op een site gericht op particulieren en niet voor professionals.

excuses voor de onnodige aandacht
18-12-2013, 20:41 door Spiff has left the building
Door student, 20:11 uur:
[...] van software heb ik weinig verstand.
[...] ik geef toe dat ik mijn vraag beter had kunnen stellen op een site gericht op particulieren en niet voor professionals.
Security.NL is niet uitsluitend op professionals gericht, maar door de meeste gebruikers wordt wel tenminste enige kennis van de materie verondersteld bij de mede-gebruikers van de site.
Laat je blijken je niet of nauwelijks in een betreffend subject te hebben verdiept, dan kun je kritische vragen en opmerkingen verwachten. Kun je omgaan met kritische vragen en opmerkingen, en ben je vlot in het verwerven van kennis en inzicht, dan hoeft een beperkte kennis om mee te beginnen niet per se een onoverkomelijke hindernis te zijn.
18-12-2013, 21:17 door Anoniem
Want een paar dagen later vond ik in mijn brievenbus een Gillette Scheersysteem dat ik helemaal niet had besteld en waarop geen enkele infromatie stond van de afzender.

Ja zoiets heb ik ook ontvangen, maar dat heeft volgens mij helemaal niets met die loterij te maken.

Verder had ik ook op dat moment alle Windows Updates geïnstalleerd en deed ik ook regelmatig een volledige virusscan. Ook bezoek ik alleen sites die door McAfee's SiteAdvisor worden aangegeven als veilig.

Dit alles roept bij mij ook de vraag op hoe het mogelijk is dat ik überhaupt gehacked zou kunnen zijn. Weet iemand een mogelijke verklaring van deze gebeurtenis(sen)?

Je bent blijkbaar gehackt omdat je op software en virusscanners vertrouwd. Een goed verstand, en niet zomaar alles aanklikken of installeren voorkomt veel meer dan een viruscanner.

Schakel reclame uit, zodat je er ook niet op kan klikken.
18-12-2013, 23:19 door schele - Bijgewerkt: 18-12-2013, 23:19
No worries student, Ubuntu spreekt voor zichzelf. Ik heb veel schokkendere toonbeelden van gebrek aan kennis gezien hier :)

Wat betreft bitlocker, ja natuurlijk kan dat. Ik raad je overigens Full Disk met Truecrypt aan.
En waarom moet het met een SD kaart zijn? Dat wordt op den duur lastig hoor, en als ie gestolen wordt MET SD kaart heb je er niets aan uiteraard.

BTW, forum etiquette: nieuwe vraag, nieuw topic :)
18-12-2013, 23:32 door Anoniem
Door student: Maar goed, ik geef toe dat ik mijn vraag beter had kunnen stellen op een site gericht op particulieren en niet voor professionals.

excuses voor de onnodige aandacht
Hahahaha dit is geen site voor professionals hoor, iedereen is welkom!
Ik vind het al lang goed om te zien dat je bewust geworden bent van een aantal zaken omtrent privacy en security.

Allereerst ben je natuurlijk niet gehackt, probeer die term a.u.b. te vermijden.
Wel zou je last kunnen hebben van malware, zoals gemeld is het dan ook aan te raden wat extra scans uit te voeren, denk hierbij aan MBAM, HitmanPro en Kaspersky Rescue Disc bijvoorbeeld.
Vervolgens lijkt het me wijs om toch je AV pakket nog eens te her-overwegen, ik zou me "veiliger" voelen bij een gratis Avast! dan bij een betaalde McKoffie.
Tot slot moet je eens kijken naar een andere browser, dit is na stupiditeit van de gebruiker de belangrijkste wijze van infectie, en IE (8 t/m 11) zijn significant kwetsbaarder dan een Firefox of Chrome -achtigen.

Het belangrijkste is dat je iemand in je buurt opzoekt die een beetje verstand van zaken heeft, die je kunt vertrouwen, en die je kunt bellen als je er niet aan uit komt...

NB: Basiskennis is handig als je gaat studeren, maar niet per definitie noodzakelijk. Je zult wat meer studielast hebben dan een ander, maar het is te doen.
19-12-2013, 00:36 door Spiff has left the building
Door Anoniem, wo.18-12, 21:17 uur:
Je bent blijkbaar gehackt [...]
Onwaarschijnlijk.
Anoniem 21:17 maakte onjuist gebruik van de aanduiding "hacken".
Door Anoniem, wo.18-12, 23:32 uur:
Allereerst ben je natuurlijk niet gehackt, probeer die term a.u.b. te vermijden.
Inderdaad. Een terechte opmerking van Anoniem 23:32.

Door Anoniem, wo.18-12, 23:32 uur:
Wel zou je last kunnen hebben van malware, zoals gemeld is het dan ook aan te raden wat extra scans uit te voeren, denk hierbij aan MBAM, HitmanPro en Kaspersky Rescue Disc bijvoorbeeld.
Dat is zekerheidshalve altijd verstandig, zeker in geval van raar gedrag van je systeem en/of van je geïnstalleerde beveiligingssoftware.
19-12-2013, 00:49 door student

Door schele: Wat betreft bitlocker, ja natuurlijk kan dat. Ik raad je overigens Full Disk met Truecrypt aan.
En waarom moet het met een SD kaart zijn? Dat wordt op den duur lastig hoor, en als ie gestolen wordt MET SD kaart heb je er niets aan uiteraard.

Het gebruiken van een SD-kaart i.p.v. een USB-stick voor het opslaan van de sleutels leek mij handig omdat zo'n SD kaart niet zo in het zicht is vergeleken bij een USB-stickie en het ook niet zo makkelijk los gaat. Ook is het handiger omdat met een USB-stick, de laptop niet in mijn tas past wat bij zo'n SD kaartje geen punt is.


Door Anoniem: Een goed verstand, en niet zomaar alles aanklikken of installeren voorkomt veel meer dan een viruscanner.

Daar let ik ook strikt op. Voordeel van die McAfee is dat het ook met een SiteAdvisor komt waaraan je kunt zien of een site veilig is of niet. Ik klik dus nooit op een site die Niet in het groen wordt aangegeven.


Door Anoniem: Tot slot moet je eens kijken naar een andere browser, dit is na stupiditeit van de gebruiker de belangrijkste wijze van infectie, en IE (8 t/m 11) zijn significant kwetsbaarder dan een Firefox of Chrome -achtigen.

Ik weet niet precies hoe het allemaal zit maar het lijkt mij dat Chrome uiteindelijk ook minder veilig wordt omdat bijna iedereen het gebruikt en het dus misschien ook aantrekkelijker is voor malware-ontwikkelaars om al hun trucjes te optimaliseren voor Chrome in plaats van IE.

In ieder geval bedankt voor jullie feedback
19-12-2013, 08:37 door schele - Bijgewerkt: 19-12-2013, 08:39
Door een SD kaart in je PC te laten zitten "want dat past in mn tas" haal je wel het hele nut van booten via SD kaart weg, als iemand m jat zit dat ding er gewoon in. :)

Los daarvan; gaat niet werken met SD, die zijn nog niet herkend omdat windows drivers nog niet geladen zijn (tenzij je BIOS SD ondersteunt, kleine kans) op het moment dat bitlocker tevoorschijn komt bij opstart.

Tot slot, Truecrypt moet nog geaudit worden dus geen zekerheid, Bitlocker mag je rustig vanuit dat er een backdoor in zit. Niet dat ons simpele zielen door de NSA bekeken zullen worden, maar als het de moeite is om te doen is het ook de moeite om goed te doen.
19-12-2013, 12:08 door Anoniem
Door student:
Door Anoniem: Een goed verstand, en niet zomaar alles aanklikken of installeren voorkomt veel meer dan een viruscanner.
Daar let ik ook strikt op. Voordeel van die McAfee is dat het ook met een SiteAdvisor komt waaraan je kunt zien of een site veilig is of niet. Ik klik dus nooit op een site die Niet in het groen wordt aangegeven.
Daar zijn beter methodes voor, Google eens op Web of Trust bijvoorbeeld. AdBlockers zijn ook cruciaal wat dat betreft.


Door student:
Door mij: Tot slot moet je eens kijken naar een andere browser, dit is na stupiditeit van de gebruiker de belangrijkste wijze van infectie, en IE (8 t/m 11) zijn significant kwetsbaarder dan een Firefox of Chrome -achtigen.
Ik weet niet precies hoe het allemaal zit maar het lijkt mij dat Chrome uiteindelijk ook minder veilig wordt omdat bijna iedereen het gebruikt en het dus misschien ook aantrekkelijker is voor malware-ontwikkelaars om al hun trucjes te optimaliseren voor Chrome in plaats van IE.
Beetje jammer dit, ik weet namelijk wel ongeveer hoe het zit...
Het is wel duidelijk dat je niet héél veel verstand van beveiliging hebt, en dan heb je gelijk het grootste nadeel van IE te pakken, want als je niet precies weet waar je mee bezig bent, zijn de (geavanceerde) opties in IE hocus-pocus-abracadabra voor de meeste mensen. Daarnaast staat IE ingesteld op bruikbaarheid en niet op veiligheid.

Dat iets misschien in de toekomst minder veilig wordt, is geen goede motivatie om bij een reeds onveilige browser te blijven in mijn optiek...! Vrijwel alle malware kan met IE overweg, alternatieve browsers zijn een stuk minder vatbaar, maar lekker zelf weten allemaal.

Ik raad Chrome alleen aan minder gevorderde gebruikers aan, FireFox geniet mijn voorkeur voor de wat gevorderde gebruikers, experts hebben mijn advies niet nodig ;]
Chrome heeft als voordelen dat:
- de basis-instellingen bruikbaar en relatief veilig zijn,
- er een ingebouwde bescherming tegen malafide sites in zit,
- en vooral dat de (meeste) in te stellen opties duidelijk en makkelijk te begrijpen zijn.
Dat er een ingebakken sandbox in zit is ook leuk meegenomen voor je. Er zijn ook nadelen, zoals het delen van je surf-gedrag met Google e.d. Maar of het wat uitmaakt of je je gedrag met McKoffie deelt, of met MS, of met Google??? Lood om oud ijzer...

Nogmaals, ik zou heel je systeem eens door laten lichten door iemand die verstand van zaken heeft, je AV / browser / ondersteunende software verdienen wat aandacht IMHO.

Ennuh, voor Bitlocker zou ik een nieuw topic aanmaken, dat heeft niets te maken met je originele vraag!
19-12-2013, 13:27 door schele - Bijgewerkt: 19-12-2013, 13:28
Is het zo moeilijk kennis te delen zonder degene die de kennis vraagt te schofferen?

Laten we eens proberen antwoorden te geven zonder cynisme en denigrerend paternalisme.
19-12-2013, 15:09 door Anoniem
Door schele: Is het zo moeilijk kennis te delen zonder degene die de kennis vraagt te schofferen?

Laten we eens proberen antwoorden te geven zonder cynisme en denigrerend paternalisme.
Op voorwaarde dat de vraagsteller niet de rest schoffeert door "mee te willen doen" en als een manager met willekeurige termen in de rondte smijt zonder te weten wat ze precies betekenen en daarmee juist zijn technisch onderlegde lezers verwart door ze ongewild op het verkeerde been te zetten, maar in plaats daarvan een klein beetje zijn huiswerk doet.

Door bijvoorbeeld zich in te lezen:

http://catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/bugs.html

En, voor de originele vraagsteller, preciezer voor zijn interesse in "computers":
http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html

Vergelijk en contrasteer met de in de media en door de industrie (aan beide zijden van de wet!) gehanteerde definitie voor "hacking", die neerkomt op "alles wat vagelijk onkies zou kunnen zijn met ergens iets computerigs in de buurt" en een "hacker" als iemand die een gekleurde hoedjesfetish heeft en zichzelf al dan niet "ethisch" noemt.

Persoonlijk zou ik overigens veeleerder een studie wiskunde, natuurkunde, scheikunde, of een ander exact vak doen en me in mijn vrije tijd in computers verdiepen. Interessante vakken als algorithmen en cryptografie kun je er wel als bijvak bij doen. Heb je uiteindelijk meer aan.
19-12-2013, 18:45 door Anoniem
Door schele: Is het zo moeilijk kennis te delen zonder degene die de kennis vraagt te schofferen?

Laten we eens proberen antwoorden te geven zonder cynisme en denigrerend paternalisme.
Dat probeerde ik ook, "tried and failed" inderdaad, maar het was beter bedoeld dan dat het over kan komen ;]

Daar wil ik wel aan toevoegen dat het niet handig is om tegenargumenten bij gevraagd advies aan te dragen, het is de topic-starter dan wellicht ook aan te raden dit in het vervolg d.m.v. een (kritische) vraagstelling te doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.