image

Kabinet: Nederlanders niet alert op identiteitsfraude

zondag 22 december 2013, 13:26 door Redactie, 16 reacties

Nederlanders zijn niet alert op identiteitsfraude, waardoor burgers kwetsbaar voor deze vorm van criminaliteit zijn, zo stelt het Kabinet in een nieuwe visie over de aanpak van ID-fraude. De visie werd door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Volgens Plasterk berokkent identiteitsfraude de samenleving structurele schade. "Ingrijpende incidenten in de digitale dienstverlening kunnen wantrouwen losmaken tegenover de digitale economie en de digitale overheid", laat de minister weten.

Hij stelt dat de relatie tussen een persoonlijk profiel en geautomatiseerde handelingen van apps, robots en op termijn zelfs elektronische implantaten uiteenlopende gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. "Een betrouwbare en sterk beveiligde identiteit wordt in de toekomst een kwestie van levensbelang", aldus Plasterk.

Gebrek aan alertheid

De minister waarschuwt dat het aantal plekken waar identiteitsfraudeurs kunnen toeslaan toeneemt, waarbij er vooral in de digitale wereld een sterke toename van fraude is. Een deel van het probleem wordt veroorzaakt doordat Nederlanders niet alert op identiteitsfraude zijn. "In Nederland bestaat een algemeen gebrek aan alertheid voor identiteitsfraude."

Volgens de visie zit het niet in de Nederlandse omgangsvormen om de identiteit van een ander te wantrouwen. "Niet aan de deur, niet aan de telefoon, niet in de winkel of aan de balie." Ook een zorgvuldige controle van een identiteitsbewijs wordt al gauw als onvriendelijk ervaren. Zelfs in situaties waar een bepaalde mate van professionele waakzaamheid functioneel kan zijn.

Onvoldoende kennis

Behalve alertheid zijn ook kennis en vaardigheden in veel sectoren onvoldoende aanwezig laat de visie weten. "En waar kennis aanwezig is, is zij vaak moeilijk te borgen door de mobiliteit van medewerkers. Het gaat hier om kennis van documenten en echtheidskenmerken, van 'look-alike fraude' (het gebruik van een document door iemand die lijkt op de rechtmatige documenthouder) en van de verschillende (veranderende) fraudevormen."

Aanpak

Om de problematiek van identiteitsfraude aan te pakken moeten burgers, overheid en bedrijfsleven daarom samen optrekken, aldus het document. Het gaat dan om het beter en breder benutten van kennis, technieken en methoden. In de tweede plaats gaat het om het beter op elkaar afstemmen van nieuwe maatregelen die door diverse partijen in publieke en private sector getroffen worden. In de derde plaats gaat het om het afspreken van een gezamenlijke richting voor ontwikkelingen op de lange termijn.

Privacy

Eén van de punten die hieronder vallen is het opwerpen van fysieke barrières tegen identiteitsfraude. Volgens Plasterk begint dat bij het minimaliseren van het gebruik van identificerende gegevens en bij het veilig bewaren ervan. "Op beide punten gaan het borgen van privacy en het voorkomen van identiteitsfraude hand in hand." De minister merkt op dat overheid en bedrijfsleven aan het principe van dataminimalisatie gebonden zijn. "Dat principe geeft aan dat persoonsgegevens slechts mogen worden verwerkt als daartoe een noodzaak bestaat."

Verder pleit Plasterk in de brief aan de Kamer voor betrouwbare controles, vroege diagnose, adequate behandeling van slachtoffers en een effectieve repressie van identiteitsfraude. De visie zal worden uitgewerkt in een uitvoeringsagenda Aanpak Identiteitsfraude. Een voorstel voor deze uitvoeringsagenda zal voor de zomer van 2014 naar de Kamer worden gestuurd.

Reacties (16)
22-12-2013, 14:07 door Anoniem
Eens kijken. Dit zijn een aantal van de voorstellen afkomstig van diezelfde politiek:

1. Vingerafdrukken opnemen in het paspoort en ID-kaart
2. Dezelfde vingerafdrukken vastleggen in een centrale database (nu teruggedraaid)
3. Een DNA-database aanleggen van alle Nederlanders (met dank aan dhr. Donner). Ook afgeblazen
4. Persoonsgevens en financiele gegevens uitwisselen met de VS
5. Het E-ID als opvolger van het Digi-D
6. Het EPD
7. het NSA/Snowden schandaal


Verder geeft dit document niet aan hoe de overheid slachtoffers van identiteitsfraude in de toekomst wil gaan helpen een nieuwe identiteit op te zetten.
Ga er maar van uit dat identiteitsfraude niet uit te bannen is.
Bij elk nieuw voorstel waarbij identiteotsgegevens gebruikt gaan worden, moet ook een voorstel komen hoe een persoon een nieuwe identiteit kan krijgen als er structureel fraude met die gegevens gepleegd wordt.
Dan ben je als politiek/overheid pas zorgvuldig bezig.
22-12-2013, 14:25 door Zipper - Bijgewerkt: 22-12-2013, 14:26
Je moet tegenwoordig bij Ziekenhuizen en in de Apotheek een kopie achterlaten van je identiteitsbewijs en of je het wilt of niet en op ieder herhalingsrecept staat je burgerservicenummer.

Ook bij de KPN winkel hier in het dorp moet je kopie van je identiteitsbewijs achterlaten, en je mag je burgerservicenummer niet onleesbaar maken.

Wie is bezig om identiteitsfraude mogelijk te maken, de overheid zelf toch.

.
22-12-2013, 14:33 door Anoniem
Ach,wat een gezeur,dat maakt de overheid er zelf van dat mensen niet opletten,wat er met gun gegevens gebeurd.
Iedereen weet toch zelf dat er gevaar voor fraude bestaat?.
22-12-2013, 15:28 door Anoniem
Waar het om draait in de overheid zijn geblér, is dat hun project om de burger trackable te maken gewoon MISLUKT continu. Ze willen op elk moment en van iedereen alles weten waar iemand is omdat dat dat redabeler belastingen innen en straffen opleggen genereert.

Ik kan me situaties voorstellen waarbij de de burger helemaal niet om bemoei-, regel- en tuchtzucht van de overheid zit te wachten maar gewoon gelukkig zijn leven wil voortzetten zoals we dat al jaren. Doen.

De oude buurvrouw die in vertrouwen geld meegeeft aan de buurjongen om boodschappen te betalen in de winkel. Medicijnen zoals Viagra bij de apotheek met contant geld halen, want je wil niet dat je zus die bij de zorgverzekeraar werkt in jouw dossier jouw details ziet. Verder mensen uit de bijstand die voortdurend te horen krijgen dat ze hun op een later tijdstip alle steun terug mogen betalen (van de afgelopen jaren) omdat het misschien wel eens zou kunnen zijn dat ze te veel geld uitgeven en dat is fraude wat beteugeld zou moeten worden volgens dezelfde big spenders. Een gevluchte iranier bijv. die in zijn eigenland nog familie heeft zitten en waar hij een Anoniem briefje zonder traceble te zijn aan de familie wil sturen. Verder al die cameras die je kenteken in een database opslaan alsook je gezicht fotograferen en in een database vergelijken met indentiteiten. Etc. Het gebeurt dus nu allemaal wat ik hier opschreef. Willen we dat? Nee! De vrijheid was na de 2e wereldoorlog was een feest wat beschermt moest worden. Op scholen krijgen we nog steeds te horen in de les ... NIE WIEDER... Zodat kinderen herinnerd worden aan het feit dat hun vrijheid niet vanzelfsprekend was in die dagen. Toen moesten we erom vechten. Dat zal binnenkort ook weer een onderwerp worden, dit maal is het niet een buitenlandse mogenheid die verjaagd moet worden, maar een binnenlandse bemoei- en wantrouw ziekte die diepgeworteld in haagse regionen iedereen een dikke wortel voor aan het houden is. De vraag is hoelang lust de bevolking deze wortels nog.

Indentiteitsfraude noemt de overheid het. Ik noem het anders: Van een mug een olifant maken. Waar hebben ze het eigenlijk nog over? Nemen ze hun eigen ID verantwoordelijk heid nog serieus!? Opstelten? Roept u maar.
22-12-2013, 16:50 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-12-2013, 16:51
[Verwijderd]
22-12-2013, 16:52 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-12-2013, 17:03
[Verwijderd]
22-12-2013, 18:07 door Briolet
Door Anoniem: Ga er maar van uit dat identiteitsfraude niet uit te bannen is.

Niet uit te banen, maar wel sterk te verkleinen als je de bewijslast omdraait als er geen deugdelijk Id vaststelling aan ten grondslag ligt. Ik snap nog steeds niet dat b.v. banken een copie van een paspoort accepteren als ID. En wat is het nut van vingerafdrukken op een paspoort als je ze niet controleert?

De meeste vormen van identiteitsdiefstal komen omdat bedrijven "aannemen" met de betreffende persoon van doen te hebben, zonder dat ze de identiteit deugdelijk vaststellen. Als je nu stelt dat een bedrijf iemand pas aansprakelijk kan stellen als hij zich met het ogiginele paspoort gelegitimeerd heeft (en boven een bepaalde waarde ook met zijn vingerafdrukken), dan wordt het voor 'imitators' veel lastigen om met alleen een kopietje paspoort, op iemands naam zaken te doen. Bij omgekeerde bewijslast zullen bedrijven ook voorzichtiger worden met het zo maar vaststellen van iemands ID.
22-12-2013, 19:07 door Anoniem
Dit is een strategische zet van ome roon. Deze "visie" geeft namelijk de schuld aan de burger, en niet aan de overheid. Terwijl, zoals al ruimschoots duidelijk zou moeten zijn als je er even over nadenkt en door meerdere commentatoren hierboven reeds aagestipt, het nou juist de overheid zelf is die een situatie creert waar identiteitsfraude makkelijk en aantrekkelijk is.

En de oplossing? Meer identiteitscontrole ("voor het waarborgen van privacy") en meer afhankelijkheid van en dus macht voor de overheid. Zeg maar van hetzelfde laken een pak als hoe brussel "oplossingen" aandraagt voor hun eigen falen: Meer macht naar brussel.

Het is dan dus ook niet gek dat de overheid nauwlijks nog vertrouwen of goodwill meer bij de burger heeft, en zeker niet onder techneuten. Burger, let op uw zaak.
22-12-2013, 20:54 door Anoniem
Door Briolet: Ik snap nog steeds niet dat b.v. banken een copie van een paspoort accepteren als ID.
Waar denk je dat banken mee bezig zijn?

CYA WRT KYC, is wat ze doen. Waarom doen ze dat? Heeft het eigenlijk wel zin wat ze doen?* Belanrgijker, willen wij dit wel, als maatschappij zijnde?


En wat is het nut van vingerafdrukken op een paspoort als je ze niet controleert?
Gek genoeg ongeveer hetzelfde nut als je ze wel controleert. We zijn dus, raar maar waar, inderdaad beter zonder af.

Dit wil eigenlijk niemand horen. Techneuten niet, want techniek!!1! en fabrikanten niet want omzet!!1!1! en politici niet want WE MOETEN TOCH IETS DOEN!!!!!elf!!elf! of het nou zin heeft of niet.


De meeste vormen van identiteitsdiefstal komen omdat bedrijven "aannemen" met de betreffende persoon van doen te hebben, zonder dat ze de identiteit deugdelijk vaststellen.
Om het even of dat zo is, het is niet de oplossing van het eigenlijke probleem. Namelijk, de meeste identiteitsdiefstal komt voor en is aantrekkelijk omdat bedrijven "aannemen" dat met het al dan niet grondig genoeg opmeten, vaststellen, en opslaan van "identiteit" je het hele probleem voldoende afgedekt hebt.

Dat je daarmee een privacyprobleem geschapen hebt zal ze worst wezen want niet hun belang, en identiteitsvaststellen is wel hun belang, en dat wint dus. En zo ruil je de een zijn privacy voor de ander zijn schijnveiligheid in, en helpt deze "oplossing" aldus met het laten voortduren van identiteitsdiefstal.

Ik zie je vaker dit toontje van MEER IDENTIFICEREN!!!! zingen, terwijl dat dus eigenlijk het probleem indirect verergert. Dat is dus niet de oplossing. Op zich heb je wel gelijk hoor, maar alleen mits je op het goede spoor zit, en dat zit je niet. Je zal me wel weer niet kunnen volgen, maar de conclusie moet zijn niet die van jou (en van ome roon, en alle identiteitsvaststelapparatuurverkopers in Nederland, dus je bent iig in goed gezelschap), maar als volgt:

Beter is het dan om je bedrijfsprocessen niet blind op dit model te laten varen. Daaruit volgt: Verzin manieren om je zaak veilig te stellen zonder dat je precies weet met wie je van doen hebt. En dat kan vaak best.

Op die manier verklein je de poel met jatbare identiteitsinformatie en ook het aantal mogelijkheden om identiteitsdiefstal profijtelijk toe te passen. En waar niet misbruikt wordt hoef je ook niet af proberen te straffen.


* Zie ook: Al dat datageslurp van de NSA heeft, ondanks hun claims, geen aanslagen weten te voorkomen. Bedenken hoe dat met deze opmerking samenhangt is huiswerk. Ja, er is een verband, en het is niet positief voor de gewone burger.
22-12-2013, 23:40 door Anoniem
"Wie is bezig om identiteitsfraude mogelijk te maken, de overheid zelf toch."

Wellicht, maar je komt met bizarre voorbeelden, zie onder.

"Je moet tegenwoordig bij Ziekenhuizen en in de Apotheek een kopie achterlaten van je identiteitsbewijs en of je het wilt of niet en op ieder herhalingsrecept staat je burgerservicenummer."

Dat is geen overheid.

"Ook bij de KPN winkel hier in het dorp moet je kopie van je identiteitsbewijs achterlaten, en je mag je burgerservicenummer niet onleesbaar maken."

Dat is geen overheid
23-12-2013, 01:56 door Anoniem
de overheid heeft zelf onlangs met de VS een verdrag gesloten waardoor de VS zomaar in je bankgegevens mag kijken.
je kan in dit overgecontroleerde land geen stap doen zonder dat het wordt vastgelegd en God weet wie er allemaal mee mag kijken. de overheid heeft zelfs op een website staan dat er ruim 600 overheidsinstanties met je bezig zijn dus beter vul je al je gegevens goed in anders zwaait er wat. dus wat nou over privacy!
23-12-2013, 02:06 door Anoniem
Door Anoniem: "Wie is bezig om identiteitsfraude mogelijk te maken, de overheid zelf toch."
Wellicht, maar je komt met bizarre voorbeelden, zie onder.
Maar niet bizar op de manier die jij bedoelde, veeleer bizar op de manier die GP bedoelde.


"Je moet tegenwoordig bij Ziekenhuizen en in de Apotheek een kopie achterlaten van je identiteitsbewijs en of je het wilt of niet en op ieder herhalingsrecept staat je burgerservicenummer."
Dat is geen overheid.
Maar aldaar kopietjes paspoort achterlaten is dan wel weer door de overheid apart verplicht gesteld per wet.

Is dus precies de overheid aan te rekenen en niemand anders.


"Ook bij de KPN winkel hier in het dorp moet je kopie van je identiteitsbewijs achterlaten, en je mag je burgerservicenummer niet onleesbaar maken."
Dat is geen overheid
En strikt genomen is (ex-staatsbedrijf) KPN daarmee in overtreding. Maar wat doe je er aan? Als burger kun je alleen maar oprotten en ergens anders diensten afnemen. En wellicht heb je die keuze niet, of doen ze daar precies hetzelfde.

Taak van de overheid om te handhaven, maar dat doet ze niet. In plaats daarvan heeft ze het makkelijker gemaakt even kopietjes met teveel informatie te trekken dan om precies de juiste informatie en niet meer achter te laten, en druk uitoefenen om te zorgen dat dit tot op het minimum teruggebracht wordt doet ze ook al niet. Zie bijvoorbeeld hoeveel data TLS allemaal wel niet opslaat. Of telefoonbedrijven. Of de overheid zelf, hun verplicht door de telcos te vullen belregister bijvoorbeeld. Hoeveel meer voorbeeldjes wil je hebben? En nu? Nu pleit ome roon voor nog meer identificeren en registratie. Precies het omgekeerde van wat nodig is.

Dus de overheid is ook dit aan te rekenen, als niet direct dan toch zeker wegens nalatigheid en verzaking.

Bizar is het zeker, met een modern Kafkaesk tintje. Helemaal bij de tijd, nietwaar?
23-12-2013, 04:03 door Anoniem
Begint er op te lijken dat ze denken, "We hebben de middelen nu gegevens massaal te bewaren, nu nog de bevolking zo stom krijgen dat ze onze tucht en leiding, als een zegen gaan zien".
Ik denk dat we in een stadium aanbeland zijn waar het geen overheid meer betreft, maar een groep mensen met een poezelig gezicht die ons de perceptie wil geven dat hun de waarheid zijn, maar ondertussen in vroege ochtend rijpe vruchten oogsten.
23-12-2013, 10:08 door Anoniem
Door Anoniem: Begint er op te lijken dat ze denken, "We hebben de middelen nu gegevens massaal te bewaren, nu nog de bevolking zo stom krijgen dat ze onze tucht en leiding, als een zegen gaan zien".
Ik denk dat we in een stadium aanbeland zijn waar het geen overheid meer betreft, maar een groep mensen met een poezelig gezicht die ons de perceptie wil geven dat hun de waarheid zijn, maar ondertussen in vroege ochtend rijpe vruchten oogsten.
Natuurlijk. Waarom denk je dat precies de verzekeraars zo graag dat EPD wilde hebben, en de mensen voor wie het bedoeld is (patienten en artsen) hevig tegenspartelen terwijl ze het met grof geweld door de strot geduwd krijgen?

Of waarom denk je dat de ov-chipkaart precies zo en niet anders (wat best had gekund) ontworpen is?

En dat is nog niet eens officieel de overheid. Het CIOT is dat wel, en de vingerafdrukken voor in je paspoort linea recta in opsporingsdatabases willen dumpen is ook overheid. Er zijn voorbeelden te over. Tot, gek genoeg, en het is behoorlijk ironisch, in de WOB aan toe.

De WOB namelijk is er om informatie die reeds publiek zou moeten zijn ook werkelijk publiek te maken. Het mechanisme is zo dat de burger de overheid achter de broek kan zitten om iets wat ze eigenlijk al had moeten doen, alsnog te doen.

Dus waarom moet jij als burger bij zo'n aanvraag nou eigenlijk een kopietje van jouw paspoort voegen? Die informatie hoort er niet bij, want om het even wie kan precies dezelfde WOBaanvraag doen. Jouw BSN is dus niet pertinent voor om het even welke WOBaanvraag. Waarom staat er dan wel in de wet dat je die bij je aanvraag moet voegen? Klopt niet.
24-12-2013, 15:12 door Anoniem
Het verhaal von herr Plasterk is weer prachtig.
En is ook weer tot stand door zijn eigen ervaringen en onderzoek.
Het gevolg van dit verhaal is dat als de massa niet in staat is diens veiligheid te beschermen, de overheid zal moeten ingrijpen om de veiligheid te waarborgen.
En zo is het verhaaltje op verhaaltje.
Misschien is het "internet rijbewijs" toch nog niet zo’n slecht idee.
26-12-2013, 18:07 door Anoniem
"Nederlanders zijn niet alert op identiteitsfraude, waardoor burgers kwetsbaar voor deze vorm van criminaliteit zijn."

Eerst verplichten ze je om een ID kaart op zak te hebben. En nu moet ik uitkijken dat er geen fraude mee wordt gepleegd als je ID gestolen wordt.
Als ik hem niet op zak heb wordt ik beboet. Als mijn ID kaart gestolen wordt, wordt ik ook beboet en moet ik een nieuwe ID kaart kopen, plus alle gevolgen van ID fraude.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.