image

Mac-hacker kraakt Android-telefoon via NFC

donderdag 26 juli 2012, 09:58 door Redactie, 2 reacties

De bekende Mac-hacker Charlie Miller blijkt ook op het Android-platform goed uit de weg te kunnen, want tijdens de Black Hat conferentie demonstreerde hij een hack van een Nexus S via NFC (near-field communication). Door een NFC-tag in de buurt van een Nexus S te houden kan hij de smartphone dwingen om een willekeurige website te openen. In het geval van een kwaadaardige website met een exploit zou hij de telefoon zelfs kunnen overnemen.

Aangezien de afstand van de NFC-chip beperkt is, moet Miller dicht in de buurt van zijn slachtoffers staan. De kwetsbaarheid die Miller gebruikt is in recente versies van Android (4.01 en nieuwer) opgelost, maar veel Android-gebruikers beschikken niet over deze versies. Leveranciers zijn traag met het uitrollen van nieuwe versies, terwijl gebruikers weer traag zijn met het installeren ervan.

"Als je eenmaal beseft dat NFC de toegang opent naar de browser en andere grote aanvalsoppervlakten, dacht ik waarom zou ik mijn tijd met deze NFC-bugs verspillen", aldus Miller tegenover Forbes. "Als een aanvaller zou ik niet naar NFC-bugs kijken, maar me richten op andere applicaties die ik via NFC kan starten.

Bluetooth
Verder demonstreerde Miller nog een aanval op het Nokia N9 Meego besturingssysteem. Miller ontdekte een manier om de telefoon via een NFC-tag met een willekeurig apparaat via Bluetooth te laten 'pairen'. De aanval werkt zelfs als de gebruiker Bluetooth pairing heeft uitgeschakeld, omdat de telefoon dit wel via NFC toestaat.

Is het pairen succesvol, dan kan een aanvaller toegang tot allerlei gegevens op de telefoon krijgen, zo meldt Kaspersky's Threatpost.

Reacties (2)
26-07-2012, 15:06 door Anoniem
Tja..

Het lijkt er weer op dat er eerst alleen maar gedacht wordt aan de feature en mogelijkheden (in dit geval die van NFC).
En dat de securitie ervan later toegevoegd gaat worden / genegeerd wordt.
04-08-2012, 02:59 door Anoniem
Veel hierover te lezen de laatste dagen. Maar dit is een van de weinige plaatsen waar het een beetje duidelijk uitgelegd word. Een pluim dat het hier niet alleen om de sensatie te doen is.
- 1e probleem; browser/webpagina word geopend / file transfer zonder eerst bevestiging te vragen.
Een bevestiging vragen is makkelijk in de nfc applicatie erbij te programmeren, is er als design uitgelaten. Kwestie van gemak vs veiligheid. Er zijn nfc tag apps die wel eerst toestemming vragen.
- 2e probleem; onveilige dingen in de browser waardoor kwaadaardige code uitgevoerd kan worden vanaf een webpagina.
Gaten in de browser zijn er altijd al geweest, ontwikkelaars moeten die fixen, wij moeten updaten.

Indien je gewoon alle tags (die je in de toekomst tegen gaat komen) tapt met je nfc-mobieltje EN je toestel vraagt niet of je dit of dat wil toestaan EN je browser heefd veiligheidsgaten... das niet gezond nee.

http://www.nfc-phones.org/nfc-tags/ Hier een hele hoop informatie over Tectiles, SmartTags, Tag+, Mifare ect. Ook info over de problemen waar dit artikel over gaat.

John Hendriks
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.