image

'Online privacy vereist wereldwijde actie, net als bij apartheid'

zaterdag 28 december 2013, 12:37 door Redactie, 3 reacties

Het beschermen van de privacy op internet vereist dezelfde wereldwijde actie waardoor er een eind aan de apartheid in Zuid-Afrika kwam, aldus Navi Pillay, mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties. Volgens haar maken veel mensen zich zorgen dat hun privégegevens worden misbruikt.

Pillay, zelf afkomstig uit Zuid-Afrika, vertelde tijdens een uitzending op BBC Radio 4 dat de apartheid onder internationale druk uiteindelijk verdween. "Gezamenlijke actie door iedereen kan ernstige schendingen van mensenrechten stoppen. Die ervaring is een inspiratie voor me om het probleem van internetprivacy te bespreken, dat in zwaar weer verkeert vanwege de onthullingen over surveillance en de gevolgen die dat voor de mensenrechten heeft."

De VN-chef mensenrechten werkt sinds de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden aan een rapport voor de VN over de bescherming van online privacy. Ze liet eerder weten dat de surveillance door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië reden tot zorg waren.

Reacties (3)
28-12-2013, 14:13 door Anoniem
Tja,Deze mevrouw heeft gelijk,maar ja de overheden werken privacy steeds meer tegen,dus er wordt toch niet naar haar geluisterd.
Misschien alleen de wereldwijde zuster organisaties van Bits of Freedom luisteren er naar.
28-12-2013, 17:51 door Anoniem
Waarom ook niet naar bedrijven kijken die geld verdienen met het verkopen van persoonlijke informatie? Of het nu een overheid betreft, of een privaat bedrijf, probleem blijft hetzelfde. Er is geen controle op wat er met de persoonlijke informatie gebeurt.

Misschien in de trant van, niks menselijks is ons vreemd. Uit ervaring weet ik dat ik ook prive bedrijven niet vertrouw als het om vertrouwelijk omgaan met informatie gaat. Zeker niet wanneer het om veel geld gaat.
28-12-2013, 23:16 door Anoniem
Deze vrouw heeft groot gelijk.Ik denk echter dat er massale druk vd consumenten/burgers nodig is.Ik denk aan stemmen op Piratenpartijen en andere pol.partijen die opkomen voor de privacy vd burger/consumenten.Wellicht is ook een wereldwijde opzegactie vd internetabonnementen nodig,het kan betekenen dat we met zn allen een paar maanden zonder internet zullen zitten,maar de druk op overheden en bedrijven zal navenant groot zijn dat er wellicht veranderingen zullen komen als het om privacybeleid gaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.