image

Trojaans paard voor BlackBerry is bankrover

dinsdag 7 augustus 2012, 17:23 door Redactie, 1 reacties

Onderzoekers hebben een Trojaans paard voor BlackBerry smartphones ontdekt dat ontwikkeld is om geld van bankrekeningen te stelen. Het BlackBerry-platform is nooit echt een actief doelwit voor malware-makers geweest, maar de Zitmo banking Trojan brengt daar verandering in. De malware richt zich op BlackBerry-gebruikers in Spanje, Polen, Duitsland en Italië.

Zitmo is een malware-familie die autorisatiecodes voor transacties onderschept en naar de aanvallers doorstuurt, die daarmee frauduleuze transacties kunnen goedkeuren. De malware is zowel actief op de desktop als de mobiele telefoon van het slachtoffer. Als eerste wordt de desktop geinfecteerd, bijvoorbeeld via een drive-by download exploit.

Melding
Het slachtoffer krijgt vervolgens tijdens het internetbankieren een melding om zijn mobiele telefoonnummer en de boodschap dat de bank een nieuw certificaat voor internetbankieren gebruikt. Dit certificaat moet de gebruiker op zijn telefoon installeren.

De app is in werkelijkheid het Trojaanse paard dat de sms-berichten van de bank naar een ander nummer doorstuurt. Naast de BlackBerry-versie werd er ook een nieuwe Android-versie ontdekt, wat volgens Kaspersky Lab-analist Denis Maslennikov aantoont dat het om een nieuwe aanvalsgolf gaat.

Reacties (1)
08-08-2012, 10:34 door Anoniem
Deze criminelen laten werkelijk geen mogelijkheid ongemoeid om anderen van hun geld en privacy te bestelen.Ik zeg: aanpakken die criminele handel.Met politiemensen die nauwelijks weten hoe met hun eigen pc en mobieltje te werken en met flutstrafjes gaat aanpakken niet lukken.Ik pleit voor het instellen van een straf van 10 jaar cel.Sommigen zullen zeggen: waat!? zoveel!? Dat krijg je in NL nieteens voor moord,maar bedenk wel de ellende en de grote aantallen slachtoffers die deze gewetenloze criminelen maken en het vele geld wat zij daarmee verdienen en welke waarschijnlijk niet of nauwelijks kan worden teruggevorderd.Een hele flinke celstraf is het enige dat deze gasten kan afschrikken,en nu nog de pakkans gaan vergroten door meer en beter opgeleide cyberspeurneuzen en internationale samenwerking door de cyberpolitie van de div.landen.Tegen landen die deze criminelen een veilige woon/werkplek bezorgen en weigeren om serieus mee te werken om deze gasten aan te pakken (denk aan bijv. rusland en china) moeten zonodig zware sancties worden toegepast.Het kan in deze tijd niet langer zo zijn dat landen safe havens zijn voor deze internetcriminelen.Laat de politiek,ook die in NL nu eindelijk eens echt werk gaan maken van de aanpak van cybercrime.Laat de heren en dames politici erbij stil staan dat er miljarden schade wordt geleden door cybercrime,nog even afgezien vd persoonlijke ellende die veel slachtoffers daardoor ondervinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.